BEC și-a făcut treaba. A numărat, a sortat, a adunat și a comunicat ce i-a ieșit. Ăla atât, ăla atât etc. Agerpres.
Senat Camera deputaților Total partid
PSD 67 mandate 154 mandate 221
PNL 30 mandate 69 mandate 99
USR 13 mandate 30 mandate 43
UDMR 9 mandate 21 mandate 30
ALDE 9 mandate 20 mandate 29
PMP 8 mandate 18 mandate 26
Minorități 17 mandate 17
Total 136 membri 329 membri 465 membri
PSD nu reușește să ajungă la 50%+1 pentru a avea majoritatea absolută de 233 parlamentari. Ca atare, Președintele Iohannis va avea situația de la BEC în față indiferent cu ce pretenții va veni la consultări PSD.
Nu există dubii privind majoritatea parlamentară PSD + ALDE. Și în această seară a confirmat că aceasta va fi majoritatea parlamentară, 250 de parlamentari. La aceștia se adaugă, tradițional, cei 17 parlamentari ai minorităților naționale și vor ajunge la 267 de parlamentari per total. La Senat, majoritatea PSD+ALDE va avea 76 parlamentari, mult peste jumătatea de 68 parlamentari. La Camera deputaților vor avea o majoritate de 174 + 17 = 191 de parlamentari (jumătatea este 165).
Nu este exclus ca noua majoritate să aibă și sprijinul UDMR. Pentru că UDMR are obiective politice legate de etnie și mai puțin de guvernarea generală a țării. Dacă PSD le promite ceva, UDMR va vota cum cere PSD. Dacă PSD îi anunță că pentru opoziție le va limita niște drepturi (vezi campania PUR !), atunci UDMR va face sluj în fața PSD.
Din declarația infractorului Liviu Dragnea din această seară este de reținut substanța relațiilor cu Președintele Klaus Iohannis:
PSD își reafirmă deschiderea de a colabora și dialoga cu președintele României, dl. Klaus Iohannis, în toate proiectele care vizează stabilitatea politică, stabilitatea economică, externă, securitatea României, precum și în procesul de instalare a unei guvernări stabileEi bine, sunt câteva lucruri care vor fi foarte atent urmărite. Deja începem prost la „stabilitatea economică”. Promisiunile electorale ce urmează a fi satisfăcute imediat ce se instalează guvernul PSD vor putea fi sustenabile pe termen scurt doar luând banii de la alte domenii. Pentru că securitatea României și politica ei externă sunt de neatins. Iar angajamentele internaționale asumate de nu sunt respectate, vor duce fără doar și poate la o slăbire fără precedent a economiei țării dar, în special, a încrederii în relațiile cu celelalte state din UE. Așa că, în unele domenii ale serviciilor publice se prognozează o severă scădere a calității lor. Poate și a cantității, având în vedere subfinanțarea care se anunță. Îmi pun problema dacă Justiția va fi una dintre țintele „răzbunărilor politice”. Pentru că în Parlament au intrat destui clienți ai Justiției.
Poporul a decis. Au lipsit de la urne cei care formează mediul de afaceri. Trag concluzia că guvernările transparente nu le sunt pe plac.
Oare cât va mai rămâne din transparența administrației publice introdusă de guvernarea Cioloș ?
Încă ceva ! Văd că postacii USR încă mai aruncă în media scenarii în care PNL va fi lipsit de proprii aleși care vor pleca la PSD ! Din păcate, unii îi cred.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu