vineri, 16 decembrie 2016

În politică, rațiunea nu se limitează la momentul evenimentului.

Am văzut lume supărată pe declarațiile de astăzi ale președintelui interimar al PNL, Raluca Țurcan. Pentru că nu urmăresc emisiunile TV, am așteptat știrile Agerpres și am încercat să fiu cât mai sever. Ei bine, Raluca Țurcan se menține în limitele politicianului obligat să lase „ușile și geamurile deschise” pentru a avea contact permanent cu lumea politică (Cătălin Predoiu). Într-un fel, asistăm la aplicarea principiului potrivit căruia în politică nu poți spune „niciodată”.

O  armată de băgători de seamă din presă au „inundat” platourile televiziunilor. Care mai de care mai „deștept” și mai „surprinzător” în afirmații. Toți laudă formidabilul program de guvernare al infractorului Liviu Dragnea care ar urma să fie „respectat la virgulă” de guvernul pe care PSD îl va da, program aflat încă în lucru (!), și critică cu „fermitate” PNL ! Pentru ce ? Ce mai poate face PNL în situația majorității absolute a stângii în Parlament ? Până și opoziția în Parlament capătă un caracter pur formal. Să fie unii care votează contra.

Președintele interimar al PNL a dat declarații care ar trebui citite cu mai multă atenție. PNL este dispus la orice colaborare care ar putea da un guvern de dreapta României. De aceea a contactat, oficial, toate celelalte partide care au intrat în Parlamentul României în urma acestor alegeri pentru creerea unei majorități. Agerpres.
Am constatat cu amărăciune declarațiile unui fost prim-ministru liberal (Călin Popescu Tăriceanu — n.r.) care respinge cu brutalitate ideea unei guvernări de dreapta și a unei coaliții de dreapta în România. A fost și este de datoria PNL să încerce construirea unui Guvern care să ofere României un program de dezvoltare pe termen lung, un program axat pe investiții și crearea de locuri de muncă și nu un program de subdezvoltare, așa cum am văzut că poate să ofere PSD în administrațiile publice locale pe care le conduce. (...) PNL va continua pe calea strângerii și coagulării forțelor de dreapta în România în speranța că vom reuși să oferim cetățenilor o guvernare solidă, care să aducă prosperitate și bunăstare cetățenilor acestei țări
PNL pornește la drumul reconstrucției politice cu dorința de a clarifica dreapta. (...) Oricine intră acum în siajul PSD va fi anihilat, va fi înghițit și va fi zdrobit în valorile liberale în care ar fi putut crede unii oameni. O alianță cu PSD ar transforma, practic, ALDE într-o remorcă a PSD, ar distruge ideea ca ALDE să poată deveni un partid pe picioarele sale
Rațiunea ne spune că astăzi, vineri, așa ceva este imposibil. Avem declarații ferme din partea unor lideri politici care au intrat în Parlament care contrazic intenția declarată a PNL.

Tăriceanu a declarat că ei rămân consecvenți liniei politice pe care o au și vor merge împreună cu PSD în această legislatură. Ar trebui să înțelegem ideea pentru că ALDE are o severă componentă socială, fostul PC. De fapt, doctrina pe care ALDE o promovează este a social-liberalismului, de fapt mai mult socialism decât liberalism, cam ce practică și PSD așa că cele două grupuri politice au aceleași idealuri însă au nume diferite. ALDE îndeplinește rolul de „capcană” pentru cei cu idei liberale.

Ar trebui să mă opresc la Tăriceanu. Vorba aia, dacă Tăriceanu nu mai este pe dreapta, dreapta nu mai are șanse. Este stupid dar, politic, trebuie și suntem obligați să spunem, nu mai are șanse acum. Mâine nu se știe ce va mai fi. Îl ia duba pe Tăriceanu și rămâne ALDE fără cârmaci. Nu vor fi mari frământări în acest partiduleț susținut de PSD să intre în Parlament ? Cum să nu ?! Unii vor trece urgent în barca PSD iar ceilalți, mai ales cei plecați din PNL vor veni la ușa familiei PNL ca fii risipitori să mănânce vițelul.

PMP și-a declarat intenția de a colabora cu PNL. Iar PNL este de acord. Rămâne să vedem cum se va desfășura colaborarea. PMP îl propune vârf de lance pe Traian Băsescu. PNL ce va face ? Este o întrebare care vrea un răspuns. Pentru că cei de la vârful PNL au mai făcut niște tâmpenii, iar o subordonare față de Băsescu ar fi o altă mare tâmpenie care ar duce la revoltă.

USR-ul lui Nicușor Dan și-a dat măsura faptelor. Ajutat intens de o anume parte a conducerii PNL să preia votanții PNL și mai ales să intre în Parlament, pentru motive pe care le vom afla odată cu numele celor care au făcut această imensă porcărie partidului, Nicușor Dan dă PNL cu sictir. Sictir să fie. Cel puțin ni se confirmă faptul că PNL a avut la vârf un grup de trădători care au făcut jocurile altor grupuri de interese decât ale membrilor PNL. Pentru USR și la locale pentru USB, acei lideri ai PNL au trădat electoratul PNL, l-a lăsat la discreția mizeriilor lansate în media de cei din USR fără a interveni ! Cum este posibil că gândești că pentru un partid sunt mai importanți niște străini decât membrii partidului ? Cum este posibil să gândești că cei pe care îi mandatezi să te reprezinte la vârful partidului sunt de acord să fii făcut „corupt”, „idiot”, „nesimțit”, „incompetent” etc. iar tu, cel care ți-ai luat angajamentul să duci partidul la mai bine, taci ?! Culmea, dai directivă ca partidul să nu răspundă actelor agresive ale USR pe tot timpul campaniei electorale !

Sunt de acord cu faptul că PNL trebuie să încerce să formeze o coaliție anti-PSD și anti-ALDE, cu formațiunile nu de dreapta ci de centru dreapta. Nu sunt de acord cu ideea care ne-a „mâncat” forțele că PNL are obligația de coagulare a forțelor de dreapta. Această idee trebuie părăsită urgent. PNL are obligația majoră să atragă electoratul care agrează liberalismul, electoratul de centru-dreapta. Cu partidele care se declară de dreapta poate avea relații politice dar nu este treaba PNL dacă acestea există sau nu.

Vor trebui niște clarificări ulterioare pentru că unii au niște viziuni care nu sunt compatibile cu istoria PNL și doctrina liberală. Liberalismul românesc este orientat de la centru spre dreapta și nu spre stânga !

Niciun comentariu: