duminică, 12 noiembrie 2017

Când este să meargă prost, va merge mult mai prost

Fluturașul din imagine este parte a campaniei PSD din 2016. Este și parte a „programului de guvernare” Dragnea și PSD-ALDE, acum devenit probă pentru a demonstra monumentala prostie de care au dat dovadă autorii dar și susținătorii. Bine-bine, unele obiective nu s-au realizat, nici nu se pot realiza. Matematica și economia au regulile lor iar lumea cu care ne comparăm sau cu care conviețuim respectă regulile cu strictețe. Cei care nu le respectă sau nu le-au respectat, au ajuns la faliment și au dat țărilor lor ani grei de penitență economică și fiscală. Cum este Grecia. Nu este singura. Pe drumul către penitența economică am luat-o și noi. Din cauza populismului deșănțat practicat de două partide decise să „răstoarne munții” - PSD și ALDE.

Ca să fiu corect, tâmpeniile nu au apărut acum, în 2017! Ele au un istoric. Ele au plecat de prin 2012 când s-a format echipa de filosofi ai economiei la PSD sub conducerea lui Victor Viorel Ponta. Cu Darius Vâlcov pe post de „fundație teoretică”.

În Ordonanța de Urgență prin care s-a aprobat modificarea Codului fiscal trasând drumul către prăpastie a întregii țări, OUG pe care Avocatul Poporului este chemat să o atace la CCR ca neconstituțională astfel va fi el subiectul unei plângeri penale pentru neîndeplinirea atributului de serviciu, se spune că harababura economică și fiscală constatată și combătută de întreaga societate își are baza în programul de guvernare!
Promovarea acestui act normativ este determinată în principal de necesitatea implementării măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în programul de guvernare, a elaborării Legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi a Legii bugetului de stat pentru anul 2018, a asigurării predictibilităţii cadrului fiscal aplicabil pentru anul 2018 pentru mediul de afaceri şi a introducerii unor măsuri de consolidare a încasărilor din domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor şi TVA
Banca Națională a României a reacționat. La fel ca restul societății. Un articol lămuritor este aici. Concluziile sunt foarte dure.

Titlul spune multe: Un strigăt de la BNR: Potențialul României e compromis de creșterea consumului produselor altora pe datoria făcută de noi. Cursul și inflația

Câteva extrase:

  • Echilibrele macroeconomice suferă o deteriorare semnificativă ca urmare a politicii prociclice guvernamentale de stimulare a consumului.
  • Politica prociclică a dus la creşterea deficitului comercial şi a celui de cont curent și a amplificat presiunile de depreciere a leului, potrivit explicaţiilor guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, prezentate cu ocazia prezentării Raportului asupra inflaţiei.
Nu mai este loc de întors. Ne-o facem cu propria mână. Nu uitați bilețelul de mai sus! Stimularea consumului este politica PSD-ALDE! Da, a crescut PIB-ul dar se duce naibii toată economia. Mai grav, creșterea nesustenabilă a PIB-ului are ca efect „golirea” buzunarelor contribuabililor! Crește numărul locurilor de muncă în țările de unde aducem produsele pe care le consumăm, cresc acolo și veniturile, o duc bine pe spinarea românilor ungurii, polonezii, germanii, spaniolii, grecii, italienii etc. Dar nu din vina lor! Din vina noastră. La ei au guvernări responsabile, au politicieni maturi nu exhibiționiști ca la noi, gata să facă copy-paste la orice tâmpenie teoretică doar ca să demonstreze că sunt „cineva” și că au „mușchi”.


”Nu ne putem bate cu fundamentele economice, iar acestea se exprimă pe cursul valutar”


Avem politici prociclice de stimulare a excedentului de creştere de cerere agregată, ceea ce explică în bună măsură deficitul balanţei comerciale, a deficitului de cont curent şi presiunile pe cursul valutar. (…) Nu ne putem bate cu fundamentele economice, mai ales că acestea sunt exprimate de curs. Dacă ai probleme cu deficitul de cont curent, trebuie să te adresezi (acestora), cu atrageri de capital, cu fondurile europene care stau gratis să intre și nu intra, cu stimularea exporturilor, a spus Mugur Isărescu.



Semnificativ este faptul că România este în contratimp cu țările cu care ne comparăm de obicei (Polonia, Ungaria), care își închid ciclul de stimulare a consumului și trec spre excedent comercial.

Concluzia este simplă. Nu poți lăsa repetenții să te conducă la nivel de țară pentru că duc către pieire. Mai ales că aceste organizații politice (PSD și ALDE) conduse de persoane aflate în conflict cu legea au de gând să distrugă și Justiția pentru a opri aplicarea legii în ceea ce îi privește! Vorba aia: am intrat în rahat până la gât!


Niciun comentariu: