marți, 7 noiembrie 2017

Reforma administrativă este vitală. Sunt necesare precizări

Organizarea României pe Regiuni de dezvoltare

Președintele Iohannis a revenit, cu ocazia evenimentului generat de Gala Asociației Municipiilor din România, la mai vechea problemă a reformei administrative, într-un discurs rostit în fața primarilor.

Față de unii jurnaliști care se grăbesc să anunțe pompos că „Președintele Iohannis anunță desființarea județelor”, anunț și eu, tot pompos, că jurnaliștii fac o cruntă dezinformare. Ca de obicei. Nu ar strica ca „onorabilii” jurnaliști sau analiști de doi bani bucata să mai pună mâna pe carte, de preferință pe cărți serioase, să se mai uite pe Constituție exact la Titlul I, art. 3, unde este prevăzut modul cum este organizată România:

(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ în comune, orașe și județe. În condițiile legii, unele orașe sunt declarate municipii.

Orice modificare a organizării administrative a teritoriului presupune o modificare a Constituției. Nu este cazul.

Regiunile de dezvoltare nu sunt unități administrativ-teritoriale! Cei care jonglează cu diferite idei, una mai năstrușnică ca cealaltă, ar trebui să se abțină. Dar nu au interesul, bănuiesc. Ei vor să inducă teama. Iau de pe site-ul „mdrap” niște explicații.

Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in sectorul privat, contributia la reducerea somajului si nu in cele din urma sa conduca la o imbunatatire a nivelului de trai. Pentru a putea fi aplicata politica de dezvoltare regionala s-au infiintat opt regiuni de dezvoltare, care cuprind tot teritoriul Romaniei. Fiecare regiune de dezvoltare cuprinde mai multe judete. Regiunile de dezvoltare nu sunt unitati administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridica, fiind rezultatul unui acord liber intre consiliile judetene si cele locale.
Politica de dezvoltare regionala reprezinta un ansamblu de masuri planificate si promovate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in parteneriat cu diversi actori (privati, publici, voluntari), in scopul asigurarii unei cresteri economice, dinamice si durabile, prin valorificarea eficienta a potentialului regional si local, in scopul imbunatatirii conditiilor de viata. Principalele domenii care pot fi vizate de politicile regionale sunt: dezvoltarea intreprinderilor, piata fortei de munca, atragerea investitiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului I.M.M.-urilor, imbunatatirea infrastructurii, calitatea mediului inconjurator, dezvoltare rurala, sanatate, educatie, invatamant, cultura.
Președintele Iohannis, foarte bun cunoscător al situației (să nu uităm că a lucrat, fiind la PNL, la proiectul dezvoltării regionale și reformei administrației!), a arătat și ce s-ar putea face pentru ca dezvoltarea României să fie așezată pe o temelie solidă. Da, este adevărat, nu s-a referit la județe ci la regiuni. Dacă se citește pagina la care am pus legătura, se va observa că președintele Klaus Iohannis s-a referit la proiecte care să fie destinate regiunilor, proiecte care să depășească limitele județelor și, mai ales, proiecte care să sprijine centrele de dezvoltare - municipiile, orașele,  comunele -, prin descentralizarea administrativă. Alocuțiunea se poate citi aici.

Dintre urgențe, descentralizarea este, după părerea mea, de departe una dintre prioritățile momentului. Acest proces, a devenit de-a lungul timpului, un subiect îndelung dezbătut și menționat, însă el nu a fost pus în practică din cauza, probabil, a superficialității cu care a fost tratat. Iar zilele acestea trăim iarăși unul dintre acele momente când se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie, în detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastră. Sper să reușiți să convingeți guvernanții că lucrurile pot fi rezolvate și mai bine.

Este o realitate tristă, nu doar cazul menționat, ci și în alte domenii cheie, o consecință a faptului că în România lipsește deseori viziunea unitară pe termen lung.

Acum, după zece ani de apartenență la Uniunea Europeană, cred că suntem cu toții conștienți că nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială.

Fără îndoială, aceasta este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și singura prin care se poate asigura armonizarea economică și socială între acestea.

Mă opresc puțin aici. Se referă la „o reformă administrativ-teritorială”. Să apelăm la DEX, la primul sens al termenului „reformă”: ”Transformare politică, economică, socială, cu caracter limitat sau de structură pentru a realiza un progres.”

Este evident că se referă la „descentralizarea” de care a făcut vorbire la început. Trecere unor competențe de la nivelul central al administrației publice la nivel local, realizarea independenței financiare a autorităților publice locale, transferul deciziei financiare la nivelul administrației publice locale, transferul patrimoniului imobiliar deținut de instituțiile centrale pe plan local către autoritățile administrației publice locale, modificarea și completarea legilor în materie pentru realizarea descentralizării etc. sunt părți ale unei reforme.

Revin cu atenționarea că această reformă se poate realiza înainte de o modificare a Constituției! Guvernul are posibilitatea să își înființeze, cu aprobarea Parlamentului, unități de administrare a programelor de dezvoltare la nivelul regiunilor! Pentru asta însă trebuie voință. Este nevoie și de inteligență, dar dacă sunt puși să coordoneze regiunile unii care sunt de calitatea unor ministri sau parlamentari, sunt slabe speranțe ca ceva bun să fie realizat.

2 comentarii:

Liviu Florian Dogeanu spunea...

O TARA FARA SPERANTA,FARA REPERE(1)
Resedinta de drept a Teleormanului este mun. Rosiorii de Vede, din anul 1392. Acum 180 de ani Alexandria nu exista, nu era nici catun. Stabilirea resedintei judetului intr -o localitate obscura, ce avea sa devina fieful securitatii si bolsevismului teleormanean s - a decis de Ceausescu, in 1968, fara nicio ratiune economica, istorica, culturala, traditionala, de infrastructura sau macar pentru ca Alexandria ar fi avut calitatea de centru polarizator. In 1968, Rosiorii de Vede, fosta resedinta de judet si de regiune aproape cinci secole, era cel mai populat oras din Teleorman, unul din cele mai importante noduri rutiere si feroviare din tara, singurul centru industrial si polarizator din judet, avand o istorie si traditii de cel putin 1.900 de ani, de la prima atestare documentara si respectiv 632, de la cea de -a doua atestare documentara clara (1385, Russenart). Dupa aproape 50 de ani de la decizia lui Ceausescu, Teleormanul continua si azi in structura administrativa impusa de fostul carmaci si adoptata de guvernele si parlamentele succedate, actuala resedinta fiind mentinuta artificial in aceeasi localitate de factura
proletcultista, infiintata in 1835 de un domnitor fanariot, fara istorie, fara traditii si practic fara niciun aport la cultura poporului roman. Incepand cu 1968, aici s -au alocat an de an sute de milioane de lei, beneficiara fiind aproape in exclusivitate, asa cum se constata si astazi, mafia locala a securistilor si fostilor activisti de partid. Era firesc ca sumele colosale investite doar pe tichii de margaritar ale capilor judeteni, sa aduca Teleormanul in colaps. Astazi, acest judet este cel mai ramas in urma din tara, cu cele mai sarace si nedezvoltate municipii, orase si sate, cu economia paralizata, cu un nivel de coruptie de neimaginat pentru un om normal, cu cel mai mare numar de someri si asistati social, judetul fara nicio librarie, a carui istorie este falsificata continuu, menita a crea o aureola de superioritate localitatii Alexandria, devenita situl baronilor rosii teleormaneni. Toate acestea sunt cea mai buna dovada ca in Romania comunismul nu a fost inca eradicat, legile ceausiste sunt in vigoare si se manifesta ca si acum 30-40 de ani, comunele, orasele si municipiile cu tot aparatul administrativ de partid (unic!..) si de stat ramanand vasale centrelor de judet noi, create de carmaci dupa gandirea primitiva centralist -comunista, iar relatiile interumane, inchinaciune la baroni, comparabile cu cele fanariote sau de ev mediu, se manifesta din plin.

Liviu Florian Dogeanu spunea...

O TARA FARA SPERANTA SI FARA REPERE (2)
Nu doar Rosiorii de Vede are aceasta soarta cruda, ci si alte municipii care au constituit pana nu demult focare de istorie si cultura dar si poli puternici de dezvoltare urbana si economica, precum: Campulung Muscel, Lugoj, Fagaras, Barlad, Ramnicu Sarat, Blaj, Roman, chiar Sighisoara si Medias. Comunismul propagat, continuat sau reinventat in forma sa primitiva stalinist -bolsevica, mai ales in noile centre de judet adorate de Ceausescu si mentinute si astazi cu acelasi statut naste monstrii si monstrii nu au constiinta, responsabilitate, discernamant, si evident, nu au niciun reper moral sau uman. Ei distrug. La nevoie, dau foc si ucid. Amintiti -va perioada cumplita a anilor 1947 - 1962, cand valorile intelectuale ale acestei tari au fost pustiite, zdrobite, impuscate. O doriti reinviata cu vigoarea anilor 2017? Ce v -a impiedicat oare ca dupa 1990 sa incepeti cu Reforma administrativa, cu desfiintarea cuiburilor bolsevice si securiste, cu asanarea focarelor de infectie comunista, cu redarea statutului meritat si demnitatii oraselor incarcate de istorie si cultura ale Romaniei, singurele si adevaratele repere de continuitate romaneasca in spatiul carpato -danubiano -pontic?...Acum, dupa 17 ani, pana si speranta s -a terminat, desertaciunea pune iar stapanire pe tara si tot mai multe repere urbane ajung muribunde. Nu va simtiti deloc vinovati? Au fost oameni care v -au tras de maneca aratandu -va calea dreapta, dar aroganti, obsedati de bani, de pozitii si huzur efemere, cufundati intr -un dolce far niente, i -ati imbrancit si ati continuat pe acelasi drum, plin de gropi si mocirla, desconsiderandu -i!...Acum, v -ati ratacit si ati pierdut tara... si deplangeti faptul ca nu aveti nici autostrazi, nici orase ca lumea, ca va conduc analfabetii sau agramatii, ca se construiesc stadioane acolo unde nu exista echipe de fotbal, doar ca sa fie pavoazate de rosul comunist, unde veti fi chemati ca sa ridicati si sa coborati "materialul", dupa modelul stadioanelor de la Bucuresti sau din Phenian. Nu voi ati incurajat toate astea? Nu voi ati renegat, v -ati alungat sau ati rasturnat propriile valori si ati pierdut punctul de referinta al adevarului?...