luni, 20 noiembrie 2017

Criză în Germania. Negocierile pentru formarea unui guvern de coaliție au eșuat

Astăzi, Angela Merkel a anunțat pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier,  că negocierile pentru formarea unui guvern de alianță între CDU, SPU, FDP și Verzii a eșuat. Liberalii din FDP s-au retras de la discuții acuzând faptul că Verzii au venit mereu și mereu cu noi pretenții pe care CDU le-a acceptat astfel că o viitoare guvernare ar fi fost una negru-verde.

Iau știrile de la Die Welt. Situația este prezentată și la Agerpres.

Die Welt arată că Steinmeier are decizia acum. Ori noi alegeri, ori un guvern minoritar. Liderul FDP,  Christian Lindner, a avut de la începutul discuțiilor o poziție diametral opusă pretențiilor Verzilor dar și o reținere exprimată vehement cu privire la conducerea Cancelariei germane de către Angela Merkel. Un alt lider FDP,  Volker Wissing, a anunțat că totuși FDP este disponibil pentru participarea la o guvernare viitoare „dar nu cu orice preț”.
Uniunea a făcut concesii majore pentru Verzii , în timp ce FDP li s-au oferit numai "crumbs". Verzii au făcut mereu noi cereri și au arătat "nu un milimetru de mișcare". "Am simțit că în cele din urmă interlocutorii nu mai sunt luați în serios", a spus politicianul FDP.” - traducere Google de aici.
Nu există nici un consens în politica de educație, nu există un consens în politica fiscală, nu există un consens în politica de migrație, există aproape toate punctele centrale mari deschise“, a declarat membrul prezidiu FDP Wissing. O "întoarcere" în politica fiscală nu a fost posibilă. Negocierile s-au mutat "nu un milimetru" mai departe, au devenit mai rău decât mai bine.
 Situația nu este deloc bună. FDP (liberalii pro-afaceri) nu au concepții politice comune cu Verzii (ecologiști mai apropiați de socialiști). Cele două formațiuni politice nu se împacă. Germania este la cotitură. Radicalismul FDP are ca oponent radicalismul Verzilor. Ambele partide au avut o prestație la actualele alegeri bună, au intrat în Parlament însă nu sunt foarte bine situate în cazul în care se va ajunge la noi alegeri parlamentare.

Președintele Steinmeier are două opțiuni, spun cei de la Die Welt. Fie dizolvă Parlamentul nou ales și merge la anticipate fie forțează nota și o desemnează pe Merkel să conducă viitorul guvern urmând ca ea să încerce să obțină o majoritate parlamentară sub amenințarea anticipatelor.

Dacă SPD nu va accepta revenirea la guvernare alături de CDU și SDU, Steinmeier va trebui să dizolve Parlamentul și se va merge către noi alegeri. Jurnaliștii germani spun că Merkel va merge atunci cu un guvern minoritar susținut de SPD în Parlament dar fără a fi o coaliție.

Au o problemă. Procedura declanșării anticipatelor este, cumva, similară cu a noastră. Merkel trebuie să fie desemnată ca prim-ministru (cancelar), trebuie să să nu primească voturile, urmează în termen de 14 zile o nouă desemnare, iar eșec, a treia rundă ... eșec și revenirea la urne. Acum, Merkel este în funcție și gestionează problemele curente ale Germaniei așa că nu poate propune revenirea la alegeri.

Sondajele germane spun că noile alegeri (dacă vor fi) nu vor schimba cu mult situația actuală în Parlament. Unii vor mai pierde, alții vor mai câștiga.

Spaima celor de la CSU și SPD este AfD. În Bavaria, CSU a pierdut substanțial în favoarea AfD (Alianța pentru Germania). Timpul pentru a recupera din susținerea bavarezilor este prea scurt. De aceea, SDU a ținut cu dinții de problema imigranților și limitarea aducerii lor în Germania. S-au lovit aici de Verzi care vor imigranți, vor reîntregirea familiilor imigranților, vor globalizare pe lângă închiderea centralelor pe cărbune.

Ce va hotărî Steinmeier? Va forța cu desemnarea lui Merkel și „obligarea” partidelor „Jamaica” să o susțină pentru a nu se ajunge la anticipate? Va desemna pe Merkel și îi va „răzgândi” pe social-democrații din SDP să participe la guvernare, dacă FDP și Verzii nu mai pot fi abordați? Va dizolva Parlamentul?

Situația este destul de neplăcută. Cu actuala configurație a Parlamentului, Merkel este singura care poate coagula o majoritate și prezintă atât pentru o parte dintre germani dar și pentru partenerii europeni o garanție a continuării unor politici în Germania dar și în Europa.

O  alianță cu AfD este exclusă. Atât de CDU, SDU cât și de SPD. Rămân abordabile FDP și Verzii. Dacă cele două partide minore „cad la pace” pentru o guvernare, criza se încheie. Deocamdată,  situația o obligă pe Merkel să nu aibă decizii ferme cu privire la problemele europene. În decembrie se va decide dacă Brexit-ul trece la etapa negocierilor comerciale sau nu! Iar Germania încă nu are liderul care să angajeze țara! Nu are Cancelar desemnat! Nu are o orientare pentru viitorul apropiat și mediu. Iar „prietenul” Macron așteaptă cu sufletul la gură decizia politicienilor germani de a merge pe o cale sau alta. Fără sprijinul lui Merkel, Macron va trebui să renunțe la multe dintre obiectivele lui politice cu acoperire europeană.

Niciun comentariu: