Comunicat de presă al vicepreședintelui PNL Florin Roman.
„Recentul pachet de legi din "Involuția fiscală", propus de guvernul PSD-ALDE, reprezintă un act profund neconstituțional, dar și profund incorect. Este de fapt un furt din buzunarul fiecărui român care muncește cinstit. Sunt lovite toate categoriile!
În mediul privat multe din salarii cu siguranță vor scădea. Pentru ca salariile nete sa rămână la nivelul de azi, fiecare firmă privată trebuie sa plătească cu 3 la sută mai mult. Unele firme vor face asta, altele nu. Asta înseamnă fie scăderi de salarii, fie disponibilizări! Scad cert salariile unor categorii importante: IT-iști, cei care lucrează la companii în insolvență, la societăți aflate în administrare specială, în companii de cercetare și inovare. "Economii" se for face și pe spatele persoanelor cu dizabilități!
Introducerea unui impozit de 1 la sută pe cifra de afaceri lovește în primul rând în firmele cu capital românesc. 90 la sută dintre acestea, care realizează marja de profit sub 7 la sută, pe fondul creșterii fiscalității, vor intra în faliment. Mii de firme își vor închide porțile, iar peste 100.000 de oameni își pierd locul de muncă.
În cazul administrației centrale, guvernul PSD-ALDE a recunoscut că promisiunea de creștere a salariilor cu 25 la sută este o mare minciună: trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat înseamnă de fapt 2-3 lei în plus la salariu, adică doi covrigi! Țeapă!
În cazul celor care muncesc în administrația publică locală, situația este similară. Aici însă lucrurile stau mai rău! Din lipsă de fonduri, nu toate localitățile vor putea disponibiliza banii de salariu, iar din acest motiv, unele salarii vor scădea sau vor fi disponibilizări. Mai ales că primăriile performante care au generat locuri de muncă sunt cel mai aspru pedepsite. Banii cetățenilor sunt dirijați, în proporție de circa 20 la sută de la nivel local la nivel central, pentru ca din banii celor harnici să fie plătite ajutoarele sociale pentru leneși!
Gravă este și situația Pilonului II de pensii, care practic este naționalizat. Banii economisiți de persoanele active sunt duși în plata pensiilor. Este cinic să folosești banii nepoților pentru plata pensiilor. Astfel, peste 25 de ani, cei care muncesc azi nu mai au nici o garanție că vor primi pensia în baza contributivității!
Pe scurt, așa zisa "Revoluție fiscală" este de fapt o mare hoție. Unele salarii nete rămân cum sunt, altele vor scădea! Pe fluturaș crește doar brutul! În acest timp, prețul gazelor, curentului electric crește. 10-15 la sută plătim în plus pentru alimentele de bază, ca urmare a creșterii prețului la pompă. Plătim 15-20 de lei mai mult la un plin de mașină! Și rate mai scumpe la creditele în lei cu 10 la sută, și cu 3 la sută la creditele în euro. Cursul a ajuns la un maxim istoric în ultimii 5 ani, de 4,66. Inflația se apropie de 2 la sută!
Și acesta este doar începutul răului! Acest pachet fiscal este contestat de opoziție, sindicate, patronate și mai nou de primari. Nu are avizul Consiliului Fiscal și nici al Consiliului Economic și Social! Guvernarea PSD-ALDE rămâne surdă și calcă totul în picioare.
Până atunci însă, alte promisiuni majore din campania electorală rămân doar promisiuni: legea pensiilor a fost amânată un an; pensiile nu mai cresc de la 1 ianuarie 2018; salariile sub 2000 de lei vor fi în continuare impozitate! Îndrăznește să crezi în minciunile PSD-ALDE!”
Hai să sprijin această viziune cu alte două poziții publice exprimate de specialiști în materie.
Senatorul PNL, Florin Cîțu, are o postare pe Facebook, sintetică. Lumea trebuie să știe:
„Pe intelesul tuturor....
1. Costul angajatorilor cu salariul minim CRESTE cu 10%! Pentru toti angajatorii, privat si stat!
2. Salariul net SCADE daca salariul brut creste cu mai putin de 20%! Pentru toti angajatii, privat si stat!
3. Companiile cu cifra de afaceri pana la 1 milion de euro platesc impozit de 1% pe cifra de afaceri-au nu au profit, platesc impozit! (Google, Amazon, Facebook etc. nu ar fi aparut nicioadata intr-un astfel de sistem de impozitare).
4. Contributia la pilonul II de pensii NU creste proportional cu cresterea salariului brut. In functie de deficitul la bugetul de stat, ramane la fel in suma absoluta sau cel mai probabil scade. Astfel, guvernul foloseste pensiile din viitor pentru plata salariilor si pensiilor din prezent.”
Treburile devin din ce în ce mai clare. A doua poziție este exprimată de Gabriel Biriș:
„Aseara, inainte de emisiune am avut o discutie cu Adrian Dobre, secretarul de stat de la ministerul ala despre mediul de afaceri si IMM-uri...
A fost socat cand i-am spus ca OUG aprobata ieri sterge Romania de pe harta investitoriilor noi (mari sau mici, nu conteaza) prin faptul ca au eliminat (la fel ca in 2012) posibilitatea companiilor nou infiintate de a opta pentru plata impozit pe profit. Cand a inteles ce ii zic, reactia dniei sale a fost ceva de genul " nu se poate, gresesti, nu am facut noi asa ceva. O sa verific maine, e imposibil sa fi facut noi asa ceva!".
I-am mai spus ceva, pe care v-il zic si voua: ridicarea plafonului pentru micro la 1 milion inseamna inceputul sfarsitului pentru acest regim simplificat, excelent pentru intreprinderile mici.
Motivul este unul foarte simplu: dupa cum stim, Directiva 112 interzice statelor membre impozite pe cifra de afaceri, altul decat TVA. Atat timp cat regimul pentru micro s-a aplicat la o cifra de afaceri mica (100k sau chiar 500k), am stat sub radar pentru ca masura nu crea distorsiuni. Prin supralicitare, tocmai s-a intrat pe radar: o masura care se aplica (obligatoriu!!!) la 80% din companii nu mai are cum sa nu puna problema distoriunilor.
Nu sunt Mafalda, asta e profesia mea. O fac de peste 22 ani.”
O poziție politică urmată de poziții clar exprimate de specialiști, toate convergente, duc la o singură concluzie. Fie este rea credință dusă la absurd, fie este crasă incompetență. Iar aici vine ca o mănușă un articol citit azi dimineață despre incompetenți și proști. Scris de un jurist, universitar și practician al dreptului ca avocat, în cheia filosofiei juridice. Rămân cu întrebări. cei de la guvernare sunt doar incompetenți sau sunt proști, incompetența fiind în ultimul caz înțeleasă?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu