miercuri, 22 noiembrie 2017
Comisia lui Iordache este un pluton de execuție a independenței justiției
Declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban- 22 noiembrie
Comisia parlamentară ref la legile justiției, pluton de execuție a independenței justiției
Ludovic Orban: După cum bine știți am luat decizia să ne retragem de la simulacru de dezbatere care se desfășoară la P1, sub conducerea emitentului ordonanței 13. Aceasta nu este comisie parlamentară, ci este pluton de execuție a independenței justiției, a independenței puterii judecătorești. Nu putem accepta să fim părtași la un simulacru de dezbatere care să ducă la niște consecințe care vor fi extrem de grave pentru democrația și pentru independența justiției în Romania.
Astăzi, în Birourile Permanente Reunite, a fost respinsă solicitarea noastră să se amâne dezbaterile și să se solicite un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția așa cum este înscris și în raportul MCV, și așa cum au declarat și oficialii europeni. Ne vom adresa ca grupuri parlamentare Comisiei de la Veneția pentru a solicita un punct de vedere și eventual pentru a se trimite o delegație sau o misiune în Romania in măsura în care este posibil.
De asemenea vom ataca la CCR hotărârea Parlamentului prin care s-a modificat regulamentul acestei comisii speciale transformată în pluton de execuție independența justiției, pentru că nu ni se pare normal ceea ce se întâmpla, nu este o dezbatere normală, nu este firesc să fie anulat dreptul la opinie, dreptul la argumentație , dreptul la exprimarea punctului de vedere, dreptul la dezbatere serioasă la care să participe toți reprezentații societății civile implicați și reprezentații instituiților din justiție.
Și nu în ultimul rând mă gândesc ca poate îi vine lui Dragnea mintea de pe urmă și o să le ordone, pentru că numai de ordine ascultă Iordache și cu ceilalți, să se comporte democratic, să respecte dezbaterile parlamentare și să oprească acest foc continuu în care acești indivizi care zic ei ca sunt într-o comisie parlamentara, de fapt, execută un caz pentru a distruge independența din justiție.
Jurnalist: Ce contestați mai exact la Curtea Constituțională?
Ludovic Orban: Vă vom prezenta public conținutul sesizării.
Acțiune de protest la Parlament
Jurnalist: Ați anunțat deja un miting în jurul Parlamentului. Mai faceți și in țară același tip de manifestări?
Ludovic Orban: După cum ați putut constata majoritatea guvernamentală a refuzat programarea la ședința de luni a zilei de dezbatere și de vot asupra moțiunii. Neștiind când va avea loc moțiunea nu am avut posibilitatea de a obține aprobările pentru organizarea de mitinguri. Cu siguranța vom organiza o acțiune de protest la Parlament in cursul zilei de mâine.
Astăzi au convocat Birourile Permanente Reunite în loc sa facă o programare decenta pentru luni, marți, săptămâna viitoare, pentru că este un termen minim de 3 zile constituțional din momentul citirii până la momentul dezbaterii și votul moțiunii de cenzură. Pe repede înainte, de azi pe azi sau de azi pe mâine așa cum fac si la comisia juridică și în general există un asalt de propuneri legislative care tind să transforme Parlamentul într-o ceată de slugi , evident nu noi, care ascultă de ordinele lui Dragnea și nu de voința cetățenilor.
Jurnalist: PNL se retrage definitiv de la lucrările comisiei?
Ludovic Orban: Nu revenim la lucrările comisiei decât dacă se reiau dezbaterile și decât daca dezbaterile se realizează in conformitate cu regulamentul, cu regulile democrației și dacă este permisa exprimarea argumentaților atât a reprezentanților noștri pe fiecare articol de lege, pe fiecare propunere, cât și a reprezentanților societăților civile. Nu poți să bagi pumnul în gura oamenilor care vor să exprime puncte de vedere care sunt diferite de punctul tău de vedere. Aici parca ei lucrează după ceas, probabil au primit un termen de finalizare al raportului, nicidecum sa dezbată serios modificările.
Jurnalist? Dar dezbaterile au loc și la această oră. S-a votat, a fost democratic.
Ludovic Orban: Numai votul nu înseamnă democrație. Democrație înseamnă sa ții cont de voința care există în societate, democrației înseamnă sa asculți reprezentanții societății civile, democrație înseamnă să respecți drepturile și libertățile fundamentale, democrație înseamnă de exemplu, atunci când vii cu niște propuneri legislative în spatele acestor propuneri legislative să existe o motivare, temeiuri, studii de impact, nu exista nimic, exista graba PSD-ului și a ALDE de a trece aceste modificări la legile justiției pentru a-și rezolva probleme personale.
Jurnalist: Cum vedeți criticile vehemente pe care vi le-a adresat Tăriceanu pentru că ați fost prezent la o dezbatere cu doamna Kovesi?
Ludovic Orban: Permiteți-mi să vă spun că este o denaturare grosolana a evenimentului.
Eu am fost invitat la o dezbatere de grupuri de dialog social. La aceasta dezbatere am întrebat cine sunt invitați, mi s-a confirmat ca sunt fost invitați reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare, reprezentanți ai societății civile, reprezentanți ai uniunilor de judecători, de procurori, reprezentați ai CSM. Nici nu știam că va fi prezentă doamna Kovesi.
Am fost la o dezbatere pe tema legilor justiției, la care evident erau implicate personalități din societatea civilă, organizații neguvernamentale, iar faptul că a existat și doamna Kovesi acolo nu mi s-a datorat mie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu