joi, 2 noiembrie 2017

Discuții PNL cu membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României

Evenimentul a fost prezentat și de Agerpres. S-a răspuns la întrebările puse de jurnaliști la finalul discuțiilor.

O sinteză a punctelor de vedere exprimate de specialiștii PNL este utilă. Îi vedem, le citim aprecierile și vom înțelege mai bine cât de periculoase sunt „inițiativele” luate pe picior, complet aiurea, de către guvernanții PSD și ALDE. Mediul de afaceri a calificat măsurile guvernului ca fiind o „terapie de șoc”, total inadecvată.

***

Ionel Dancă: Am avut astăzi, în calitate de purtător de cuvânt al PNL, o discuție cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României pe marginea ultimelor modificări fiscale anunțate de guvernarea PSD-ALDE.

Vă vom prezenta punctul de vedere al PNL cu privire la aceste modificări fiscale.

Hildegard Brandl: Reprezentanții PNL și ai Coaliției pentru Dezvoltarea României s-au consfătuit astăzi și și-au prezentat pozițiile. În acest an au fost lansate 11 acte normative asupra Codului Fiscal unele au fost incluse în programul de Guvernare, altele nu au fost în programul de Guvernare, însă toate fără să poată să fie studiate, analizate în prealabil și toate aduc o stare de nesiguranță și la teamă pe care o simt cei din mediul de afaceri și pe care o simțim și noi cei din PNL, lucruri de care o economie stabilă nu are nevoie. PSD a lansat un bumerang letal care se va întoarce înapoi exact pe aceste măsuri care ieri s-au lansat, mâine s-au implementat și efectele vor fi nocive, legate de lipsa de investiții care pe fondul unei neîncrederi în alte măsuri care vor urma nu se vor efectua. Tot ceea ce mediul de afaceri a avut în ultimele luni a avut ca plan de investiții va fi amânat pe alți ani și asta va afecta piața muncii, va afecta angajații și în consecință și economia care în acest timp chiar dacă este pe creștere, este pe creștere de consum și nu ne ajută să asigurăm o economie stabilă.

Iulian Dumitrescu: În opinia noastră niște economiști sau așa-ziși economiști au creat programul de guvernare al PSD. Programul de guvernare a fost învățat papagalicește de niște lideri mediocri, liderii ăștia mediocri au constat că undeva acolo este scris creșterea salariului minim și dându-și seama de imposibilitatea aceasta, au găsit inovația asta de mutare a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. O măsură stupidă, împotriva căreia vom protesta din toate puterile și o măsură care a reușit să nemulțumească și pe angajatori și pe angajați. Cea de a doua măsură de care am discutat, impozitul de  1 % pe cifra de afaceri pentru firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro.

Propunerea concretă a PNL este ca impozitul să fie optional, firma să poată să opteze fie pentru impozit de 16%, fie pentru impozit 1% pe cifra de afaceri.

Florin Cîțu: Celelalte măsuri le-am discutat, știm opinia Partidului Național Liberal care nu susține nici TVA split, nici transferul contribuțiilor. Am avut amendament in Parlament pentru impozitul pe cifra de afaceri la 500 de mii să fie opțional, ne menținem opinia că trebuie sa fie opțional și pentru 1 milion. Eu as trage o concluzie după discuțiile de astăzi cu oamenii de afaceri. Aș spune foarte clar ca Mihai Tudose, Olguța Vasilescu mint. După discuția cu oamenii de afaceri este foarte clar că oamenii de afaceri nu susțin măsurile Partidului Social Democrat.

Lansez o provocare  lui Tudose, Vasilescu, Mișa. Daca după 1 ianuarie avem 100 de salarii in România care scad, e momentul ca acești oameni să plece acasă. În acest moment ne spun peste tot că au garanții că nu vor scădea salariile și că toată lumea va rămâne cu salariul net neschimbat. Nu mai putem sa merge înainte în România fără politicieni responsabili.

Ionel Dancă: Aș vrea să vă reamintesc faptul că președintele Partidului Național Liberal, domnul Ludovic Orban, a luat act de solicitările sindicatelor ale organizaților de business din această țară, care cer oprirea acestor experimente fiscale și în perioada următoare vom continua consultările cu mediul de afaceri și cu reprezentanții angajaților pentru a identifica și pentru a pune la punct acțiuni de protest împotriva acestor măsuri fiscale, să oprim această harababura care a venit peste capul românilor.

În perioada următoare vom avea discuții așadar și cu alte organizații de business și sindicate pentru a  hotăra calendarul acțiunilor de protest împreună.

Vor participa la eveniment simpatizanți si membri PNL?

Ionel Dancă: Vom decide de la caz la caz cu fiecare organizație în parte în funcție de calendarul de acțiuni de protest fie al sindicatelor , fie al organizaților de business, dar avem cu siguranța în vedere inclusiv acțiuni de protest în strada sau participarea la forme de protest sub forma unor petiții adresate Guvernului. Cereri către Avocatul Poporului pentru a sesiza OUG care urmează a fi adoptata pentru a implementa aceste modificări fiscale și ne pregătim să ii solicitam Avocatul Poporului sa sesizeze Curtea Constituțional sub aspectul faptului că nu exista in temei caracterul de urgenta al acestei OUG.

Se poate vorbi si de un mare miting în București?

Ionel Dancă: Deocamdată nu am luat în calcul o astfel de posibilitate, analizam toate formele de protest care pot fi desfășurate in perioada imediat următoare.

Mulțumim. O zi buna!


Niciun comentariu: