miercuri, 15 noiembrie 2017

Interpretarea corectă a Raportului MCV

Să nu mai căutăm interpretări aiurea. Să ne uităm la cele care au în spate autoritatea corespunzătoare pentru evaluarea Justiției și a acțiunilor puterilor din statul român pentru asigurarea independenței acesteia. Pentru asigurarea realizării prevederilor art. 1 alin (4) din Constituție care prevede că „Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor - legislativă, executivă și judecătorească - în cadrul democrației constituționale”.

Aderarea la Uniunea Europeană și instituirea MCV (instrument destinat sprijinirii statului român membru al Uniunii Europene pentru realizarea unei democrații constituționale depline!) a forțat, un timp, celelalte puteri ale statului - legislativă și executivă (în special Guvernul) - să găsească mijloacele legale prin care Justiția să devină independentă, separată și în echilibru față de legislativ și executiv.

Până acum a mers cum a mers. De la formarea coaliției PSD-ALDE, procesul a început să se degradeze. Întâi a ieșit Tăriceanu care a reclamat că Parlamentul are dreptul să controleze toate celelalte puteri ale statului pentru că este organ reprezentativ suprem al poporului. Automat, teza lui Tăriceanu pune sub semnul întrebării statul de drept și principiul prevăzut la art. 1 alin. (4) din Constituție. PSD a sprijinit acțiunile lui Tăriceanu (care a asigurat și promovarea sinistrului ministru Tudorel Toader la Ministerul Justiției!) iar astăzi suntem în fața celei mai odioase acțiuni de distrugere a statului de drept prin desființarea independenței justiției.

Raportul MCV, diplomatic, ne arată acest lucru. Președintele Klaus Iohannis care a înțeles corect Raportul Comisiei Europene, a simțit nevoia să garanteze că va apăra independența Justiției prin folosirea tuturor atribuțiilor pe care înalta demnitate i le conferă. Suntem în mare pericol. Organizații infracționale, infiltrate în puterile legislativă și executivă, vor să impună societății un „stat strâmb”, un stat stăpânit de infractori (parlamentarii au respins proiectele de lege prin care accesul infractorilor în Parlament sau la Președinția România să fie oprit!).

Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției
15 noiembrie 2017

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției (MCV) reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont. Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției.

Președintele Klaus Iohannis împărtășește opinia Comisiei Europene conform căreia procesul de modificare a acestei legislații trebuie să fie unul cât mai transparent și cu luarea în considerare a poziției tuturor actorilor din sistemul judiciar.

De la raportul din luna ianuarie 2017, care a consemnat progresele semnificative înregistrate pe parcursul anului 2016, în cel publicat astăzi, Comisia Europeană arată că doar una dintre cele 12 recomandări este implementată satisfăcător și doar la alte 3 recomandări s-au înregistrat progrese reale.

Comisia Europeană atenționează că impulsul pentru reforma sistemului judiciar a fost în general pierdut pe parcursul anului 2017 și a încetinit procesul de îndeplinire a recomandărilor, existând riscul repunerii în discuție a unor subiecte pe care raportul din luna ianuarie 2017 le-a considerat ca fiind implementate.

În cei zece ani care au trecut de la aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră a făcut progrese importante în domeniul justiției, progrese la care ultimele rapoarte MCV au făcut constant referire. În același timp, finalizarea monitorizării României prin acest mecanism depinde în mod direct de caracterul sustenabil și ireversibil al acestor reforme.

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetățenilor și nu a unor interese partizane sau de grup.

Afectarea independenței sistemului judiciar și, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiția, nu fac altceva decât să întoarcă România spre trecut.

Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că va uza de toate atribuțiile sale constituționale pentru a asigura independența justiției și un  stat de drept funcțional. Aceasta este viziunea unei Românii europene puternice, susținută prin vot de milioane de cetățeni.

Am văzut că sinistrul ministru Tudorel Toader a găsit în Raportul Comisiei Europene numai laude la adresa actualei guvernări. A învârtit cuvintele cum a vrut el să inducă lumea în eroare. Simplu și concis, președintele Klaus Iohannis ne arată care este adevărul. Avem o guvernare pornită să facă rău țării urmărind interesele personale ale unor politicieni sau ale unor grupuri. Putea spune „grupuri cu interese infracționale” pentru că nu ar fi greșit.

Niciun comentariu: