S-a cerut opoziție. Se face. Dar ... nu doare! Este ca un „medicament” pentru PNL. Inspiră încredere celor care vor o altfel de Românie. O vor avea.
Adevărul: Care este poziţia PNL privind reforma fiscală şi de ce greşeşte PSD?
Ludovic Orban: Transferul contribuţiilor e un artificiu: ea se aplică la salariul brut, ca procent. Înainte anagajatorul plătea fără să afecteze salariul brut. PSD a făcut praf bugetul prin creşterea de costuri ce prevăd pomenile electorale şi încearcă să mai acopere găurile din buget. În sectorul public, prin transferul contribuţiilor, creşterea salariului net va fi de maximum 4%. Restul de 21% se fac surse de venit la bugetul de pensii, la bugetul de sănătate şi la asigurările de buget. Iar PSD promisese o creştere de 25%.
În sectorul privat, prin noile măsuri fiscale, fiecare angajator va plăti pentru fiecare angajat câte 3% în plus pentru a menţine salariul. PSD a început să dezinformeze populaţia aruncând nişte reglementări europene pentru luarea unor măsuri nepopulare în România. Aceste directive europene nu există.
Am văzut primării nemulţumite.
Singura măsură de relaxare fiscală e reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, pe care oricum nu a cerut-o nimeni. Dar bagă taxa pe fondul de salarii şi degeaba reduc impozitul pe venit. Trebuiau să lase libertatea firmelor să plătească ori 1% pe cifra de afaceri, ori 16% impozit pe venit. Aşa, acum, multe firma se vor închide.
PSD distruge economia. Am pierdut sute de milioane de euro din posibile investiţii în România. Firmele nu mai au încredere să investească în România. Nu pot înţelege cum într-o perioadă de creştere economică scad veniturile la bugetul de stat. Înseamnă că este evaziune programată, permisă de actualul Guvern pentru clientela economică. Toate măsurile sunt de tipul: îţi dau cu o mână şi îţi iau cu cealaltă.
A fost de curând chiar o delegaţie foarte importantă de oameni de afaceri americani.
E o harababură generală care afectează economia. Pierdem foarte mulţi investitori serioşi. PSD ar trebui să fie într-o permanentă discuţie şi negociere.
Îl avem pe celebrul domn Iancu la comisii.
Da, e omul Gazprom. Toate amendamentele sunt făcute pentru a torpila proiectul BRUA. Toate proiectele de lege sunt făcute ca să producă dependenţă de gazul rusesc.
Se vede o tensiune crescândă între Tudose şi Liviu Dragnea. Premierul a fost băgat în şedinţe, a avut întâlnire cu primarii şi acum a revenit asupra deciziilor.
Vor să crească procentul care se repartizează centralizat către autorităţile locale. Vor să creeze dependenţă de guvern. Vor da banii unde au ei primari şi vor lăsa fără resurse primari liberali, care au creat locuri de muncă.
Nu mai are bani Guvernul Tudose?
În bugetul de stat are resursele necesare. Taie de la investiţii şi mai taie de la capitolul de materiale şi serviciu: iau mai puţine pixuri, mai puţine hârtii. În secţiile de poliţie, se obţin hârtii cu miloaga. Şcolile nu mai au bani, primăriile nu mai au bani, taie cheltuielile astea ca să rămână cu 3% deficit. Mă refer la deficit pe cash, nu şi la angajamentele de plată. Deficitul structural se adânceşte. Viaţa de zi cu zi a oamenilor se va înrăutăţi. A crescut preţul la curent, la gaz, la combustibil. Numai Tăriceanu nu vede că a crescut preţul la combustibil.
Creşeterea preţului la combustibil se va simţi în toate produsele. Aşa crescut rata la credite, deci puterea de cumpărare a oamenilor scade. Degeaba te lauzi că ai crescut salariile dacă nu mai poţi cumpăra 10 pâini, ci nouă.
Dacă adoptă mâine Ordonanţa de urgenţă pe măsurile fiscale ce faceţi?
Vom sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR. Singurul care poate contesta e Avocatul poporului. Mărturisesc că n-am mari aşteptări de la Avocatul Poporului. Ei au nevoie de ordonanţă pentru că trebuie să vină cu legea bugetului de stat. Să stabileşti cu nici două luni înainte de 1 ianuarie 2018 nişte măsuri fiscale încalcă şi Legea finaţelor publice. PSD riscă să pună pe butuci economia.
Nu cred în aşa-zisa dipustă dintre Dragnea şi Tudose. Tudose a fost tot timpul apropiat de grupul Drganea, e de fapt marioneta grupului care conduce PSD. Dacă nu-i convine politica PSD, să-şi dea demisia
Vă aşteptaţi să câştigaţi aşa de uşor la Deva?
Lucrul esenţial după alegerile de duminică e că am câştigat la număr de voturi, am avut un procent peste. Iar la Deva i-am zdrobit.
Despre domnul Oancea s-a spus că şi-a trimis la un examen şoferul
S-a reîncălzit o ciorbă care a mai fost reîncălzită până acum de 10 ori. PSD l-a atacat pe domnul Oancea în campanie cu această temă. Oancea este un om apropiat de oameni, foarte uşor accesibil. A fost din casă în casă, cunoaşte foarte bine problemele municipiului Deva. E un om serios, plăcut. El este liberal de 20 şi ceva de ani. A fost dat afară din PNL. Trebuia să fie candidatul PNL dinainte, când a fost preferat Mărginean. E un liberal autentic. A luptat pentru promovarea ideilor liberale.
Sunt şanse să treacă legea de alegere a primarilor în două tururi
Partidul care ţine balanţa e UDMR. ALDE e înclinat să voteze, dar nu ştiu ce ordin va da Tăriceanu. E şi în interesul lor. Noi ne vom bate pentru sistemul în două tururi, deşi s-ar putea ca în anumite localităţi să ne dezavantajeze. Primarul trebuie să aibă legitimitate.
Ce tensiuni există între dumneavoastră şi prim-vicepreşedintele Iulian Dumitrescu?
Niciuna. Nu m-a atacat. M-a lăudat. Asta a fost o interpretare. Nu este nicio dispută şi niciun fel de tensiune între mine şi Iulian Dumitrescu. Nu există niciun fel de problemă. Multe sunt speculaţii, ştiri pe surse. Este unul dintre colaboratorii mei cei mai apropiaţi. L-am susţinut pentru şefia grupului PNL.
Aţi anunţat că-l demiteţi pe Florin Alexe, preşedintele PNL Sector 3. De ce?
Am spus limpede că oricine va face blat cu PSD va pleca. La Sectorul 3 lucrurile sunt evidente. Nu mai pot accepta o asemenea situaţie. Noua conducere trebuie să acţioneze conform strategiei partidului: luptă om la om cu PSD. Dacă nu, demit şi următoarea conducere. Cu subiectul acesta nu mă joc. Fostul preşedinte al organizaţiei de tineret a fost pus şef al unei societăţi înfiinţate PSD. Alţi trei consilieri PNL asigură majoritatea de două treimi tocmai către proiecte care nu sunt liberale.
În societate există o opoziţie puternică faţă de legile Justiţiei. În special de la magistraţi.
Suntem categoric împotriva înfiinţării direcţiei speciale pentru controlul procurorilor şi judecătorilor. E o armă politică prin care PSD poate interveni în activitatea magistraţilor. Locul Inspecţiei Judiciare este în subordinea CSM. Care-i criteriul care stă la baza constituirii unui prag? Scoţi pragul din burtă? Nu există niciun fel de temei. Chiar şi preşedintele Curţii Europene de Justiţie a spus că pragul nu e normal. Suntem cu ochii pe ei, pentru că ne-am fript o dată cu legea amnistiei şi graţierii. Cu ce face la Putere, PSD îşi scurtează mult timpul în care va sta la guvernare. Preferăm alegeri anticipate. O legitimitate reală poţi să obţii numai dacă primeşti votul oamenilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu