vineri, 31 iulie 2009

Cine are dreptate ? Spiru Haret sau Andronescu ?

Pe blogul Alinei Gorghiu am citit Memoriul depus de Spiru Haret la Comisia impotriva Abuzurilor.

Am luat la pas drumul informarii. In cap imi "rasuna" acuzele unor si altora. Unii vorbesc, altii tipa, sunt si unii care urla. Este evident ca sunt in fata unei campanii deschise de un grup de interese impotriva altui grup de interese. Simt ca invatamantul romanesc ca atare nu prea are treaba cu ce se intampla in cauza. Ca jurist caut sa ma limitez la prevederile legale, altfel o iau razna ca multi vorbitori de vorbe "patriotice". Iar prevederile legale spun altceva decat spune Androneasca sau tot felul de bagatori in seama.

Hai sa vedem ce spune legea.

Legea nr. 443/2002 privind infiintarea Universitatii Spiru Haret spune, la art. 2 si 3 urmatoarele:

"Art. 2. - Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti se înfiinţează cu următoarele facultăţi şi specializări acreditate:


a) Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, specializarea limba şi literatura străină A (engleză, franceză) - limba şi literatura străină B (franceză, engleză, germană, spaniolă, italiană, rusă, latină), cu predare în limba română;
b) Facultatea de Drept, specializarea drept, cu predare în limba română;
c) Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea educaţie fizică şi sport, cu predare în limba română;
d) Facultatea de Management Financiar-Contabil, specializarea contabilitate şi informatică de gestiune, cu predare în limba română.
Art. 3. - După intrarea în vigoare a prezentei legi în structura Universităţii "Spiru Haret" din Bucureşti vor intra şi facultăţile, colegiile şi specializările, altele decât cele menţionate la art. 2, acreditate sau autorizate provizoriu prin hotărâre a Guvernului, conform legii".
Legea nr. 84/1995, legea invatamantului, cu completarile si modificarile ulterioare prevede:

"Art. 60
(1) Activitatea didactica se poate organiza in urmatoarele forme: de zi, seral, cu frecventa redusa si la distanta. Formele de invatamant seral, cu frecventa redusa si la distanta pot fi organizate de institutiile de invatamant superior care au cursuri de zi.

(2) Durata studiilor in invatamantul universitar seral si in cel cu frecventa redusa este mai mare cu un an decat cea prevazuta pentru invatamantul de zi. Durata studiilor in invatamantul universitar la distanta se reglementeaza prin Hotarare a Guvernului.

(3) Diplomele si certificatele de studii eliberate de institutiile de invatamant superior, in conditiile legii, pentru aceeasi specializare sunt echivalente, indiferent de forma de invatamant absolvita".

La aceste prevederi se adauga Legea nr. 288 din 2004 privind organizarea studiilor universitare - de licenta, de masterat, de doctorat. La art. 2 din lege se prevede ca ciclurile de studii prevazute de lege se organizeaza de catre Universitate, care are competenta deplina in materie, cu aprobarea ministerului. Legea nu spune, expres, cand se da aprobarea insa se deduce ca aceasta este ulterioara deciziei universitatii ! Mi se pare logic.

Totusi, de aici pleaca o parte a necazului. Prin HG 749/2009, este omisa univeristatea de la aprobarea structurii ciclurilor universitare pentru anul de invatamant 2009-2010. Manaria administrativa este evidenta atunci cand ministerul "motiveaza" prin aceea ca USH a cerut in instanta eliminarea structurii sale din hotararile de Guvern ! Manarie de functionar furios ca a fost dovedit in intanta pentru magarie, mai pe romaneste spus "abuz in serviciu". Cineva de pe la minister, in mod sigur nu ministrul temporar ci unul din functionarii cu vechime obisnuit cu "tainul" nu a mai primit si "si-a aratat muschii". Cunosc si tipul de troglodit si metoda. Este una curenta in Romania.

Ce spune sentinta C.A. Bucuresti nr. 3326/2008 care a dat frisoane ministerului si curaj USH:
"In ceea ce priveste structura Universitatii Spiru Haret, Curtea retine ca in aplicarea aceluiasi principiu al autonomiei universitare prevazut de dispozitiile art. 92 alin. 2 si alin. 3 din Legea 84/ 1995, si avand in vedere dispozitiile Cartei Universitatii Spiru Haret, reclamanta are dreptul exclusiv de a stabili aceasta structura, cu respectarea actelor normative in vigoare".
Ei bine, asa mai venim de acasa.

Ne apropiem de realitatea cotidiana. Un grup de interese din cadul ministerului, cu largi ramificatii in mediul universitar, a gasit in Abramburica omul "providential" prin care sa provoace un scandal cu USH pentru a obtine un oarece profit. Din ce ? Doar cunoasterea increngaturilor si imbarligaturilor din domeniul invatamantului ne poate arata care este, de fapt, realitatea. In orice caz sunt multi bani la mijloc si, cum este bine sa respectam concluziile altor observatii asupra vietii in general, putem concluziona ca suntem in fata unui grup organizat cu acces la media care face presiuni asupra unui competitor ce a luat-o inainte prin management performan si initiativa.

Eu aseman cazul USH cu cel in care Paszkany la Cluj, cu sprijinul PD-L, al Primariei si primarului Boc, si al Gazetei de Cluj au declansat campaniile de presa si presiunile administrative impotriva concurentilor lui Paszkany. La o scara mai mare asta este situatia in cauza USH.

Androneasca s-a pretat la o mare magarie. Victimele sunt studentii, de buna credinta. Aberatiile din presa si ale vorbitorilor de vorbe, cu reputatii de intelectuali sau nu, sunt jignitoare pentru o societate care a ales sa traiasca dupa legile libertatii. Intentiile ministerului abramburelii sunt comunistoide. Functionarii ministeriali s-au vazut cu decizia in mana si au hotarat ca totul trebuie sa li se supuna. Comunism feroce la ministerul educatiei. Asta promoveaza Abramburica si sustinatorii ei.

Se bate toba pe calitatea invatamantului. Hai sa fim seriosi. Calitatea invatamantului va creste doar daca studentul stie si este constient ca are nevoie de cunostinte temeinice. Asta inseamna ca cei care trebuie sa ceara calitate de la absolvent trebuie sa fie angajatorii. Daca angajatorii se multumesc cu diplomele depuse la dosar, nu vom avea calitate in invatamant nici la pastele cailor. Legile muncii sunt atat de proaste incat fara modificarea lor substantiala nu vom ajunge prea curand la calitate. Angajatorii trebuie lasati sa demita pe cei care au prezentat un geamantan de diplome la angajare dar nu fac dovada cunostintelor ce se presupun. Azi, prin grija guvernantilor de orice culoare, suntem in plina vorba mai veche, pe care o prelucrez pentru aceasta situatie: "Dormi baiete, dormi in pace, statul diplomat te face".


Scandalul USH este o manarie ordinara in care invidia, ura si prostia si-au dat mana. Iar prin Andronescu este implicat Statul Roman ! Ne intoarcem la comunism. Clar.

2 comentarii:

Donkeypapuas spunea...

Dacă Abramburica s-ar fi repezit şi în mega afacerile facultăţilor de stat, poate aş fi crezut-o. Dar aşa...

Crăciun Florin spunea...

Aiurea. Ce e proasta ? La una din ele este rector !