marți, 7 iulie 2009

Lucrarile Comisiei "Ridzi"

Boureanu a prezentat raspunsul dat lui de Procurorul general, prin care i se comunica ca la DNA se desfasoare acte premergatoare cu privire la faptele Monicai Iacob Ridzi. De retinut faptul ca adresa nu este adresata Camerei Deputatilor in mod oficial ci ca un raspuns in temeiul legii privind accesul persoanelor la informatii publice dat deputatului Cristian Boureanu.

Boureanu si Sever Voinescu insista sa se ia act de raspunsul dat lui Boureanu iar Comisia sa-si inceteze actvitatea. Acum se supun la vot tot felul de propuneri ale pedelistilor care sa duca la impiedicarea Comisiei sa lucreze.

Propunerea lui Boureanu a picat. Propunerea lui Voinescu de a trimite adresa lui Boureanu la Biroul Camerei a fost validata.

13.46 O sa astep scriptul, prea multe pauze. Acum incep audierile.

...

16.24 Incep sa cred ca MTS are probleme serioase din punctul de vedere al functionarii. Probabil ca Ridzi a considerat ca MTS poate fi condus ca firma familiei, firma care are 5 angajati.

Este clar ca se va ajunge la constatarea unei pagube de sute de mii de euro iar autorii sunt toti directorii care au participat la manarie si membrii comisiei care a validat "licitatia". Intrevad eu, dar este doar impresia mea, ca Ridzi a adus la MTS oameni care "sa se ocupe" de treburile oculte ia incercand sa ramana pe dinafara. De aceea ea se considera nevinovata si nu isi asuma vina subordonatilor. Dupa cercetarea Comisiei ar trebui ca ea, in baza concluziilor acesteia, sa sesizeze Parchetul competent pentru urmarirea penala a subordonatilor ei care au adus pagube ministerului si au perturbat grav activitatea acestuia. Soarta lui Ridzi ? Simpla. Raspunderea comitentului pentru fapta prepusului. Adica dl. Boc-poloboc care face poc ar trebui sa o demita pentru incapacitatea de a conduce ministerul. Scurt. Dar nu. PD-L considera ca Ridzi-Pidzi este pe linia buna si ne va aduce "succesuri" multe in domeniul tineretului si sportului. Are Ridzi asta niste secrete prin care ministerul va trece usor peste criza de guvernare in care se balacareste coalitia cacanie.

2 comentarii:

Deceneu spunea...

Nu stiu cum suna regulamentul cameri invocat de Boureanu, dar comisia de ancheta nu ar trebui sa-si inceteze activitatea, pentru ca ea urmareste altceva decat DNA-ul.
DNA-ul adminstreaza o sanctiune celor vinovati, daca s-a incalcat legea.
Comisia poate constata ca fondurile au fost cheltuite legal, dar sfidator de imoral, si atunci concluzile comisiei pot sta la baza amendarii legilor, in vederea reducerii evenimentelor de acest fel.
Parlamentul poate stabili proceduri obligatorii pentru guvern la repartizarea fondurilor, ca ele sa nu mai fie atribuite clientelar.
Daca nu o face inseaman ca tolereaza risipa si partidele majoritare merita sanctiunea electoratului.
In concluzie comisia parlamentara are ca obiectiv rezolvarea unui fenomen de proasta adminstrare, iar DNA-ul are ca obiectiv rezolvarea unui caz.

Crăciun Florin spunea...

Regulamentul Camerei Deputatilor are un articol 74, cu doua alineate, care prevede ca activitatea Comisiei de ancheta inceteaza atunci cand sunt efectuate cercetari in cauza respectiva de catre procurori. Aici este o problema. Pedelistii au incercat sa se substituie Camerei Deputatilor in relatia cu o alta institutie publica. De fapt, Boureanu a primit un raspuns ca oricare alt cetatean, chiar daca raspunsul a fost indreptat catre deputatul Boureanu la Camera Deputatilor, in temeiul legii privind dreptul la informare.

Ascultand in direct (la casca) discutiile din Comisie, am inteles ca Biroul Permanent al Camerei a hotarat ca aceasta Comisie isi continua activitatea si ca in toamna, la reinceperea activitatii parlamentare, se va modifica acest articol in sensul ca lucrarile unei comisii de ancheta vor inceta doar in situatia in care parchetul incepe urmarirea penala impotriva persoanei cercetate. Eforturile pedelistilor de azi de a bloca lucrarile Comisiei nu au avut succes. Comisia si-a facut treaba si eu am tamas socat de raspunsurile absolut aiuritoare ale angajatilor ministerului. Inaintea lor, cei care au venit si au dat informatii Comisiei au fost exceptional de bine pregatiti si documentati. Dar aia erau din cadrul firmelor, oameni competenti. Oamenii ministerului au fost de o incompetenta crasa.

De ce spun incompetenta. Pentru ca au fost incalcate toate prevederile legale in materie de achizitii de bunuri si servicii. Au fost incalcate de membrii comisiei de validare a licitatiei toate prevederile privind garantiile contractuale. Tot. Dar absolut tot. De aceea sustin ca ministerul ar trebui sa constate ca personalul propriu se face vinovat de paguba si sa ceara cercetarea lor penala de catre procurori.

Repartizarea fondurilor se face prin Legea bugetului, pe de o parte, destul de amanuntit si prin ordin al ministrului pentru institutiile subordonate sau pe care le coordoneaza pentru care este ordonator principal de credite. Problema este ca MTS nu putea avea prevazuta suma cheltuita pentru zilele de 1 si 2 mai deoarece in atributele ministerului nu erau prevazute actiuni de promovare. HG care completeaza atributele cu actiuni de promovare ale programelor de tineret si de sport a aparut in MOf abia pe 7 mai ! Stricto-sensu, suntem in fata unei deturnari de fonduri.

Comisia asta isi va continua activitatea avand sprijinul PNL, PSD si UDMR. Aici PD-L este in minoritate. Abia la aprobarea in plenul Camerei a raportului vom vedea cum sunt facute jocurile.