marți, 27 septembrie 2016

Apărarea europeană și NATO sunt complementare, convin Stoltenberg și Mogherini.

Mogherini și Stoltenberg
Marea Britanie pierde teren. Uniunea Europeană merge înainte fără a mai ține cont de Marea Britanie. Ministrul apărării britanic a amenințat că atât timp cât Marea Britanie va mai fi în UE se va opune formării unei armate comune europene. Rămâne cu vorbele. Nu mai are cum opri formarea unei armate comune europene. Pe grupuri de țări, această armată se va forma. Mai mult, NATO a cerut ca Uniunea Europeană să găsească o soluție la nivelul fiecărui stat în parte care să permită intervenția forțelor militare ale statelor membre NATO către statul pus în pericol de o agresiune străină (normal, Rusia este în cauză).

Soluția ar fi un fel Schengen al apărării. Acum, pentru a ajunge din Germania și Lituania, se pierd aproape 2 luni în timp ce rușii nu au opreliști la frontierele statelor care aparțin de CSI. Iar asta este o mare problemă !

Stoltenberg spulberă spaimele „pacifiștilor” dar și ale britanicilor. Pacifiștii sunt îngrijorați de reacția Rusiei (prietena lor de suflet), Marea Britanie este îngrijorată că își pierde influența militară. Acum, în spațiul UE, Marea Britanie este cea mai importantă forță militară. Formarea unei armate a UE ar transforma Marea Britanie într-o forță de mâna a doua. Bine, tot importantă dar raportată la cea a UE ar fi mai mică.
"Nu există o contradicție între o apărare europeană puternică și o Alianță Nord-Atlantică puternică. În realitate, cele două se întăresc una pe alta", a spus secretarul general al NATO, alături de șefa diplomației europene Federica Mogherini, în marja unei reuniuni ministeriale a UE la Bratislava. Agerpres.
Strategic, o asemenea construcție este beneficiă. O armată europeană are capacitatea de a acoperi tot spațiul UE - acum acest spațiu este semi-închis -, armatele statelor membre NATO nu pot intra sau traversa o țară membră fără acordul Parlamentului sau a Guvernului acelei țări. Acord care vine cu întârziere astfel că intervenția în țara afectată se va realiza cu întârziere ! Convenind formarea unei armate europene, statele membre ale UE sunt și state membre ale NATO așa că intervenția reală a NATO se va produce în oricare spațiu al UE mai puțin al statelor care au neutralitatea - cum este Austria, Finlanda sau Suedia. Dar și acolo se vor găsi soluții.

Este evident că NATO va dori să primească răspuns la problemele de logistică ale Alianței, probleme fragmentate de frontierele statelor membre.

Bănuiesc că Rusia face mărunt din buze acum. O armată europeană și o Uniune Europeană care își tratează securitatea pe un singur concept nu este de bun augur pentru Rusia. Un singur concept al apărării europene înseamnă că Rusia nu mai are cum vocifera la instalarea pe teritoriul de apărare european a oricăror mijloace de tehnice de luptă. De orice fel ar fi ele. Abia după constituirea unei forțe comune de apărare a statelor europene Rusia va avea probleme. Pentru că va exista și instrumentul ca toate armatele europene să intre, într-un moment de criză, în forțele de apărare ale UE. Iar asta înseamnă un aparat imens de apărare, atât sub aspectul forțelor cât și al armamentelor. Nu mai spun de industria de apărare capabilă să asigure înlocuirea tehnicii de luptă sau a resurselor financiare ale UE care pot merge către asigurarea forțelor.

Ca militar apreciez această bună înțelegere între UE și NATO. Mâine, Rusia nu va mai avea cum să facă propagandă punând forțele ei față cu forțele armate ale câte unui stat membru al UE ca să arate cât de mare este dezechilibrul. Va trebui să compare forțele armate ale Rusiei cu forțele de apărare ale UE. Iar aici, ei bine, aici Rusia pierde enorm.

Niciun comentariu: