Ioan-Dragoș Tudorache, ministrul de interne |
Noul ministru de interne al României a prezentat poziția României cu privire la migrație dar și care este contribuția România la stăvilirea actualei imigrații. Nu putem primi imigranți peste capacitatea noastră însă contribuim serios la efortul comunității europene pentru controlul imigrației. Atât în Marea Mediterană cât și în zona noastră, în Bulgaria și Serbia, pe ruta balcanilor care este zona de interes a reuniunii.
Ministrul Ioan-Dragoș Tudorache pune pe masă efortul românesc pe această rută, pentru că România are una dintre cele mai importante contribuții, cu resurse umane și logistice, în cadrul acțiunilor FRONTEX și BESA. Agerpres.
În ceea ce privește misiunile FRONTEX, țara noastră este al doilea mare contributor după Germania, la acestea în 2016 participând 365 polițiști de frontieră români. Totodată, începând cu această lună și până la sfârșitul anului, 14 polițiști de frontieră iau parte la operațiunea comună de sprijin a autorităților bulgare prin suplimentarea de către statele UE a resurselor detașate la frontierele terestre ale Bulgariei cu Turcia și Serbia. În prezent, România are cea mai solidă contribuție la misiunile desfășurate de FRONTEX în Bulgaria. Astfel, toți cei 10 polițiști de frontieră detașați de Agenția europeană la frontiera româno-bulgară sunt români, iar la frontiera Bulgariei cu Turcia, dintre cei 68 de polițiști detașați, 21 sunt româniPe lângă discuțiile privind ruta balcanică și potențialul statelor europene de a stopa imigrația ilegală, ministrul român a avansat propuneri către sârbi de a trece la patrule mixte de frontieră concomitent cu respectarea în integralitate a acordului de readmisie dintre cele două state. Hm ! Când vorbești de respectarea unui acord de readmisie, înseamnă că partea sârbă încearcă, prin diferite mijloace să nu îi primească pe imigranții care vin din Serbia ! Ideea de patrule comune ar duce și la cercetarea directă, în comun, a cazurilor de trecere ilegală a frontierei de stat din Serbia în România.
Este interesant și faptul că ministrul de interne român a vorbit cu comisarul european pe probleme de Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, atât despre fenomenul migrației, cât și despre problematica vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Canada. Și această știre are o anume importanță. Practic, UE este ținută la curent cu pretenția României ca cei din Canada să nu o mai tot lungească cu renunțarea la regimul de vize pentru români. Nu am încredere în promisiunile canadienilor. Am însă mare încredere în dorința lor de a avea un tratat comercial cu UE, altfel decât până acum. Dacă UE se ține pe poziție și cere tratament egal pentru regimul consular pentru toate statele membre, Canada va avea de cântărit: respectă UE așa cum este ea sau renunță la tratatul comercial.
La aceeași reuniune, Angela Merkel a fost alta decât până acum. Politica Germaniei față de imigranți s-a schimbat. Agerpres. Germania vrea mai multe acorduri de readmisie cu statele din care provin imigranții.
- Vrem să stopăm imigrația clandestină, respectându-ne în același timp responsabilitățile umanitare
- Este necesar să semnăm acorduri cu țări terțe, în special din Africa, dar și cu Pakistan și Afganistan, pentru a deveni clar că cei care nu au dreptul să rămână în Europa sunt trimiși înapoi în țările lor de origine
Austria, cea care încuraja manifestările de acceptare a „refugiaților” revine în forță și prin declarația cancelarului austriac Cristian Kern cere întărirea controlului la frontierele externe.
Trebuie să recâștigăm controlul asupra programului nostru extern. Noi trebuie să fim cei care decidem cine vine în Europa, nu rețelele de traficanțiTsipras, cel care și-a „păzit” frontierele de au trecut ilegal peste un milion de persoane țipă în gura mare. Închiderea frontierelor de către Ungaria, mai apoi de Macedonia, de Serbia și Croația, de Bulgaria nu mai spun, a blocat imigranții în Grecia. Situația a devenit stupidă pentru greci. Au peste 60 de mii de imigranți în țară și sigur nu sunt refugiați ! Tsipras a schimbat foaia și cere sprijinirea Turciei pentru a nu fi denunțat acordul UE-Turcia privind imigranții.
În fine, este bine că lucrurile se îndreaptă în direcția cea bună. Este evident însă faptul că Germania, Grecia, Italia, Austria s-au șters o perioadă de timp la fund cu acordurile europene în materie iar acum au revenit la „sentimente mai bune”. Voința lor politică națională a fost în detrimentul atât al UE în ansamblul ei dar, se pare că pe ei îi doare cel mai tare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu