joi, 29 septembrie 2016

Între presupusul plagiat al lui Kovesi și acțiunea lui Ghiță și a unor înalți demnitari.

Ghiță a provocat o dezbatere publică. A plagiat sau nu Laura Codruța Kovesi lucrarea ei de doctorat sau nu ? Toată lumea dezbate. Unii susțin plagiatul pe baza unor „analize” a grupului condus de Mugur Ciuvică, eternul invitat la Antena 3, preluată de alte grupuri și grupulețe interesate, alții susțin alte puncte de vedere. Normal. Oamenii au păreri și opinii diferite.

Laura Codruța Kovesi a dat dezmințiri, au apărut susțineri calificate, se pare că a susținut în 2012 în fața unei comisii de specialitate faptul că lucrarea ei este corectă. Foarte bine. Este și dreptul dar și obligația ei să se apere.

Problema semnalată de Ghiță nu este „plagiatul” lui Kovesi, problema este intervenția politică a demnitarilor din Guvernul Ponta pentru o soluție „convenabilă” a comisiei de specialitate. Pentru alterarea unei decizii ! Este vorba despre un act ilegal ! Este vorba despre niște demnitari ai cabinetului Ponta care au acționat în 2012 pentru ca Victor Viorel Ponta să scape de acuzația de plagiat ! Kovesi „era pe acolo”, o „beneficiară” neplanificată. Comisia tehnică din care spune Ghiță că a făcut parte a judecat politic și a comis una sau mai multe infracțiuni. Au încălcat legea. Dar despre asta nu se vorbește. Se pare că nici un jurnalist nu are chef să desfacă evenimentul și să se afle adevărul. Cine sunt cei care au manipulat o decizie ? Ghiță spune că s-au exprimat idei, că s-au luat decizii în favoarea lui  Kovesi pentru motive subiective. Dar nu văd o anumită concluzie: dacă l-au salvat pe Ponta de plagiat era riscant să o acuze pe Kovesi ! Așa că au pus ambele lucrări în același coș deși realitatea era alta. Din această cauză, mai ales pentru faptul că lucrarea lui Ponta a fost dovedită ca fiind plagiată, s-a aglomerat lumea să spună că și lucrarea lui Kovesi ar fi plagiată.

Kovesi se va pregăti să mai prezinte odată, de va fi chemată în fața unei comisii de etică, modul cum și-a întocmit lucrarea de doctorat. Este problema ei. Cât privește ce va fi după ce o astfel de comisie va da un verdict este simplu de apreciat. Kovesi își va da demisia dacă va avea un verdict nefavorabil, dar abia după ce va epuiza toate căile de apărare pe care le are sau va rămâne în funcție să își ducă mandatul până la capăt dacă verdictul îi va fi favorabil.

Necazul zbuciumaților care o  acuză de plagiat atât de zgomotos, inclusiv a celor care au ajuns să facă referate „științifice” privind modul în care se întocmește o lucrare doctorală, cu specificații asupra virgulelor, ghilimelelor, textelor preluate, a paginii din lucrarea citată, a părții din textul preluat spre comparare etc. este că DNA va funcționa la fel cu sau fără Kovesi la conducere. Înlăturarea lui Kovesi de la conducerea DNA nu poate schimba comportamentul legal al instituției. Prietenii zbuciumaților care se simt amenințați de DNA tot la pușcărie vor ajunge, cu sau fără Kovesi „la butoane”.

Eu aștept să văd ce va da procurorilor Ghiță. A declarat cu gurița lui că are date, că are probe, că are tot ce trebuie pentru a proba cele reclamate. S-a apărat declarând că el nu o acuză de plagiat pe Kovesi, el doar a participat la o comisie tehnică care a falsificat un raport tehnic care a sprijinit evaluarea lucrării. Ei bine, eu aștept să îi văd pe cei care au fost de acord să modifice un soft oficial pentru a obține un raport tehnic favorabil unui scop infracțional. Este vorba despre pesediștii lui Ponta aduși să ocupe demnități publice pentru ca prin infracțiuni să sprijine o guvernare imorală și cu tendințe infracționale.

Un comentariu:

Dragos spunea...

Interesant punct de vedere.