sâmbătă, 17 septembrie 2016

Brexit-ul începe să semene a eșec economic. Cel puțin !

Summit-ul de la Bratislava nu a vorbit despre Brexit. Așa cum s-a exprimat și Președintele Klaus Iohannis, Brexit-ul este treaba Marii Britanii și nu a Uniunii Europene formată din cele 27 de state care rămân în Uniune.

Agerpres mai dă o știre care îl confirmă. Marea Britanie nu va primi acces la piața unică dacă nu acceptă libera circulație a persoanelor. Punct. Iar știrea vine după desfășurarea summit-ului, vine de la responsabilii UE cu cea mai mare anvergură.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat tranșant:

  • „Dorim să avem o relație foarte bună, foarte strânsă cu Marea Britanie. În același timp, nu este posibil ca aceste negocieri să ne afecteze interesele;”
  • „Referitor la libertatea de mișcare a lucrătorilor și persoanelor... rămânem la această poziție și nu este vorba despre un joc între prim-miniștri care pleacă și prim-miniștri care rămân, ci este vorba despre cetățenii Europei. Deci nu văd nicio posibilitate de compromis în această chestiune particulară.”

Președintele Consiliului European, Donald Tusk:
Este cât se poate de clar că procedurile noastre, regulile noastre, descrise foarte exact în tratatele noastre, sunt pentru a ne proteja interesele, ale celor 27 de state, nu ale unei țări care pleacă
Au mai fost mesaje care au clarificat problema negocierilor UE-27 cu Marea Britanie pentru Brexit. S-a precizat mereu și mereu că ieșirea Marii Britanii din UE nu se va negocia de aceasta cu fiecare stat membru în parte ci cu toate statele prin intermediul UE. Dacă Marea Britanie vrea o relație viitoare deosebită cu un stat sau altul din cadrul UE, va putea face aceasta dar numai după finalizarea procesului de ieșire și considerarea Marii Britanii ca o țară terță. Potrivit reglementărilor Uniunii Europene.

Linia de negociere anunțată acum de Donald Tusk este previzibilă. UE va negocia pentru statele care rămân, în favoarea lor. Nu are interesul să îi ofere Marii Britanii avantaje în detrimentul celorlalte state membre ale UE.

Pe de altă parte, Jean-Claude Juncker tratează în particular problema cea mai sensibilă. Accesul Marii Britanii la piața comună a UE. Juncker o anunță că va fi tratată ca oricare altă țară terță. Fără nici un favor. De fapt, Juncker le dă insularilor cu firma'n cap. Din momentul ieșirii din UE, insularii nu mai sunt speciali !

Ieșirea din UE a Marii Britanii înseamnă, în primul rând, plecarea instituțiilor europene din Marea Britanie. Londra va pierde statutul de „capitală financiară” a Uniunii Europene. Băncile care activează în Marea Britanie nu mai au pașaport fiscal european așa că serviciile lor pentru spațiul UE nu mai este permis. Pentru a putea acționa pe teritoriul UE, băncile în cauză trebuie să își deschidă filiale pe teritoriul UE sau, dacă au asemenea filiale, să transfere serviciile pe care le produceau în Marea Britanie în alte locații.

Comerțul cu UE se va supune regulilor vamale (protecționiste) ale UE. Produsele agricole vor fi supuse regimului de cote. Produsele industriale vor intra după plata taxelor vamale. Colaborările industriale de până acum, încheiate pe considerentul apartenenței Marii Britanii la UE, vor fi revăzute. Nu este exclus să vedem relocări majore în alte țări ale UE a unor unități de producție existente astăzi pe teritoriul Marii Britanii. Airbus este una dintre companiile care are unități de producție în Marea Britanie. Relocarea lor în alte state membre ale UE este de așteptat. La fel ca alte marii industrii europene.

Brexit-ul a avut două mari „componente”. Lucrătorii care au venit din UE și legislația UE. Campania pro-Brexit a speculat cele două elemente. Numai că o relație specială cu UE, de acces la piața comună, obligă Marea Britanie să accepte directivele UE !

Toate semnalele date de brexit-eri au garantat că Marea Britanie își va păstra accesul pe piața comună chiar dacă vor limita accesul lucrătorilor europeni. Ei bine, au mințit pe insulari. Mai grav pentru ei  va fi momentul în care industriile legate de UE vor începe relocarea în alte state membre ale UE. Abia atunci cei care gândesc doar pe termen scurt și foarte scurt vor vedea că începe să le lipsească câte ceva. Nu mai spun de politicienii britanici care vor vedea cum le scade PIB-ul. Iar orgoliul britanic va fi la mare ananghie când le va trece în față, ca putere economică, Franța !

Niciun comentariu: