luni, 5 septembrie 2016

Ovidiu Raețchi în dialog cu membrii grupului SAGEATA LIBERALA.

Deputatul PNL, Ovidiu Alexandru Raețchi.
Încă un dialog util pentru susținătorii PNL pe grupul de Facebook SAGEATA LIBERALĂ.

Deputatul PNL, Ovidiu Alexandru Raețchi, a răspuns întrebărilor. Dialogul este mai jos, aranjat, dichisit, pentru o lectură plăcută.

Dragos Dehelean Aici pot sa pun intrebarile? Daca da, eu cred foarte mult in transparenta si democratie interna. Asadar, ce se poate face pentru ca in PNL sa existe mai multa democratie interna si transparenta, in asa fel incat oricine este membru de partid sa simta ca are acces la informatie si ca opiniile lui conteaza, chiar daca, sa spunem, programul lui de la munca nu-i permite sa participe fizic la toate intalnirile?
Ovidiu Alexandru Raetchi Aici depinde foarte mult de fiecare organizatie in parte. Lucrurile acestea, in aparenta simple, precum o evidenta a membrilor, un sistem de comunicare online sunt foarte importante. Cred ca noi, politicienii, riscam sa ne indepartam de propriul electorat daca nu ii ascultam pe oameni, inclusiv pe simplii membri de partid. De multe ori, politicienii stau prea mult in sedinte de partid si prea putin pe strada, cu oamenii.
 Dragos Dehelean Tocmai am aflat informatii extrem de ingrijoratoare despre situatia membrilor si a alegerilor de la Bucuresti S2. Ce se poate face pentru a avea o analiza neutra a situatiei de acolo si pentru rezolva eventualele abuzuri ale conducerii impotriva democratiei interne?
Silvia Bobolea Buna ziua ,domnule deputat ! Doresc sa va adresez si eu o intrebare : stim bine cu toti ca niciun partid nu va obtine majoritatea la alegerile din toamna ,desi sondajele nu sunt intotdeauna surse binevoitoare si nu ar trebui sa le luam in seama ! .Ei bine ,in acceptiunea dvs, dintre formatiunile existente pe esichierul politic ,care credeti ca ar putea sta alaturi de PNL ,intr-o eventuala majoritate ,pentru formarea guvernului ? Este vorba despre o parere ,nu va cere nimeni sa dati ceva din casa !Multumesc !
Ovidiu Alexandru Raetchi O majoritate cu PSD este exclusa, asa cum a fost de multe ori spus inclusiv de liderii PNL. USR ar putea fi o varianta valabila
Silvia Bobolea Multumesc !
Alin Radu Gurbet Domnule Raetchi, cum vedeti actualele criterii de integritate? Se vor face exceptii? Vom vedea candidati cu dosar penal?
Ovidiu Alexandru Raetchi PNL a fost singurul partid care a adoptat si aplicat criteriile de integritate la alegerile locale, cu unele pierderi electorale evidente. nu cred ca se vor face exceptii pentru alegerile din decembrie.
Alin Radu Gurbet Cum va pozitionati fata de obligativitatea uniformei scolare? Ca tot vine acum scoala!
Ovidiu Alexandru Raetchi Cred ca e o idee buna, dar sigur, acestea ar trebui personalizate la nivelul fiecarui liceu. Decizia nu ar trebui luata inainte de a-i consulta si pe elevi, si pe parinti pe aceasta tema.
Alin Radu Gurbet Nu credeti ca este anti-liberal sa fortam pe cineva sa se imbrace cu o uniforma?
Ovidiu Alexandru Raetchi Alin Radu Gurbet Acesta este un obicei pe care il gasim in multe licee de prestigiu din SUA sau din Occident. Presupun ca nu putem spune despre acestea ca sunt anti-liberale, doar pentru ca elevii poarta uniforme.
Aurora Doina Dan Nu numai din SUA sau Occident... ci si din Romania! Uniforma, inclusiv sapca la baieti si matricola, de la Liceul Gh. Lazar si Sava, erau nu numasi purtate cu respect si consideratie de elevii liceelor, dar si aparate in competitii profesionale sau sportive, sau in 'conflicte' intre liceecii adolescenti!
Alin Radu Gurbet Domnule deputat, in acele licee vorbim despre o decizie interna, nu reglementata national prin lege. Eu am intrebat despre obligativitate!
Alin Ionescu Domnule Raetchi, va considerati un comunicator al PNL? Daca da, sunteti multumit de prestatia dumneavoastra? Aveti propuneri sau idei pt a eficientiza comunicarea partidului catre electorat?
Ovidiu Alexandru Raetchi Cred ca oricare membru al PNL poate fi considerat un comunicator al partidului. Sigur, unii ne bucuram de mai multa atentie din partea presei decat altii. Sunt multumit de prestatia mea, dar cred ca mereu e loc de mai bine. Sigur ca am propuneri, pe unele dintre ele le-am expus public. De exemplu, cred ca PNL ar trebui sa aiba un puternic discurs anti-PSD, consider ca este un lucru esential.
Aurora Doina Dan anti-psd, DA... dar si foarte mult si foarte explicativ si cat mai convingator, PRO-PNL, PRO-candidatii-PNL, PRO-proiectele PNL!
Dragos Dehelean Aurora Doina Dan: asa este, bravo!
Ovidiu Alexandru Raetchi Aurora Doina Dan Aveti dreptate!
Lucian Palimaru Domnule Raetchi, nu credeti ca era mai bine, mai electrizant ,entuziasmant ca PNL sa mearga la parlamentare cu un singur presedinte?
Ovidiu Alexandru Raetchi Avand in vedere ca in 2014 a inceput fuziunea a doua partide mari, ar fi fost foarte dificil sa avem un singur presedinte din start. Conflictele ar fi fost mult mai dese si mai acute. La inceputul anului 2017 vom avea un presedinte unic la PNL.
Lucian Palimaru Stiu ca sunteti un politician atipic, care nu tine cont de cutume, nu se rasfata si nu ofera raspunsuri dictate de departamentul de comunicare, asa ca va voi provoca la ceva. Nominalizati, va rog, 5 posibili premieri din randul PNL!
Ovidiu Alexandru Raetchi Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Catalin Predoiu, Ilie Bolojan si cu voia dvs, chiar daca nu este membru PNL, Dacian Ciolos:)
Viorel Mecheş Aveţi 100 de puncte de la mine pentru că în loc să criticaţi liderii pentru minusurile pe care le-au marcat, îi propuneţi prim miniştrii. Punctele sunt pentru Blaga şi Predoiu în mod special!
Lucian Palimaru Cum definiti cuvantul liberal? Dar national? Macar cateva cuvinte care sa defineasca numele partidului!
Ovidiu Alexandru Raetchi Chiar dvs mi-ati spus ca nu tin cont de cutume si sunt atipic. O sa va ofer un raspuns atipic:) Pentru mine, national inseamna ca fiecare dintre noi sa ne facem cat mai bine treaba pentru ca pe termen lung, acest lucru va avantaja Romania. In ceea ce ma priveste,printre altele, asta inseamna sa apar interesele romanilor din Diaspora si sa ii ajut pe cei care au nevoie de ajutor si sa imi fac cat mai bine treaba in comisia de Aparare, de exemplu. Iar cand folosesc termenul liberal ma gandesc in primul rand la o piata libera si o reglementare minima impusa de stat in viata privata.
Alin Radu Gurbet Vedeti fezabila propunerea ca toti candidatii liberali sa isi asume saa convinga o suta de romani din diaspora sa se inscrie pe lista votului prin corespondenta? pur tehnic , acest lucru este realizabil de structura unui cabinet parlamentar. Cu putin efort se pot identifica o suta de romani chiaar din colegiul unde candideaza respectivul. Rog un raspuns.
Ovidiu Alexandru Raetchi Este o propunere cu siguranta, interesanta si sigur, ma voi consulta cu colegii mei in aceasta privinta.
Florin Craciun Direct, fără ocolișuri. Care este opinia dumneavoastră cu privire la doctrina pe care PNL trebuie să o promoveze în viitor ?
Ovidiu Alexandru Raetchi Asa cum o spune si numele partidului, o doctrina liberala, total diferita fata de ceea ce propune PSD. Poate parea o platitudine, dar au fost momente in care PSD si PNL au fost pe aceeasi pagina, in trecut, si acest lucru nu trebuia sa se intample. Cred ȋn piaţa liberă şi ȋntr-o reglementare minimă impusă de stat ȋn viaţa privată. Dreptul la fericire şi libertatea sunt valori esenţiale pentru mine.
Florin Craciun Participați la lucrările Comisiei pentru doctrină a PNL ? Există un rezultat ?
Ovidiu Alexandru Raetchi Imi doresc sa particip. Din pacate, au fost foarte multe plecari in aceasta perioada. Incepand de azi voi reveni. Oricum, echilibrul dintre un PNL conservator si unul care promoveaza inainte de toate libertatile este foarte subtil.
Viorel Mecheş Toate organizaţiile PNL din comune, orase, judeţe, inclusiv la nivel naţional au conduceri numite care conduc discreţionar. Sunt o mulţime de liberali care au fost votaţi şi acuma sunt excluşi din partid fiindcă s-au făcut aranjamente şi se urmăreşte urcarea unora de pe o poziţie din urmă. Totul se aranjează la discreţia liderilor numiţi de la Bucureşti. În acest fel se fărâmiţează organizaţiile şi în PNL sunt aduşi indivizi loiali, fără valoare ,fără experienţă, îar cei vechi pleacă pe la alte partide şi fac propagandă împotriva PNL-ului.

Alin Radu Gurbet Cum evaluati activitatea presedintelui Iohannis? Daca in acest moment ar fi alegeri prezidentiale, i-ati da vot de desemnare ca si candidat din partea PNL?
Ovidiu Alexandru Raetchi Cu siguranta, da. Si am o parere foarte buna despre activitatea presedintelui Iohannis, nu cred ca avem nevoie de un presedinte intruziv si care sa isi asume si rolul de premier, de presedinte de partid sau mai stiu eu ce. Presedintele Iohannis respecta intocmai prerogativele oferite de Constitutie.
Viorel Mecheş Dacă acuma este criticat de mulţi oameni pentru că nu comunică, dacă mulţi nu ştiu ce anume face, dacă este perceput ca un ursuz, un leneş, un plimbăreţ, un om permanent în concediu , nu credţi că ar trebui să ţină cont de percepţie şi să fie mai prezent cu comunicarea acţiunilor desfăşurate?
Ovidiu Alexandru Raetchi Viorel Mecheş Are un nou purtator de cuvant, poate stilul de comunicare de la Cotroceni se va schimba. Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca presedintele Iohannis este comparat cu stilul de conducere al fostului presedinte.
Lucian Palimaru Cat de sanayos este ca PNL sa tot aduca si sa numeasca presedinti prin tot felul de judete? La Iasi am avut un presedinte de exceptie, Marius Bodea. Dar grupurile de interese l-au determinat sa se retraga. Nimeni de la bucuresti nu a incercat sa-l faca sa ramana presedinte. Il cunosc pe Bodea...i-aam facut campanie!
Ovidiu Alexandru Raetchi Centrul intervine doar cand filialele din teritoriu au nevoie de ajutor, cu cele mai bune intentii. Uneori, sigur, poate parea ca unii lideri din teritoriu sunt victimele liderilor de la centru, depinde din ce perspectiva privesti. Nu cunosc cazul particular al retragerii domnului Bodea si grupurile de interese la care va referiti. Nu e un raspuns politicos, e adevarul:)
Viorel Mecheş Domnule Raeţchi, o filială locală ar fi fericită dacă lista ei va fi onorată cu o personalitate marcantă, ba chiar că ar trebui să se lupte ca să o invite pe listă. Dar situaţia este pe dos. Ciurucurile sunt aruncate la judeţe şi vă dau exemplul tot Dâmboviţa. La alegerile trecute au candidat şi au fost aleşi doi deputaţi, Pârgaru care mai fusese deputat la PSD şi Horga , care mai fusese deputat PRM şi Sorin Roşca Stănescu un ziarist. Ştim şi noi şi d-voastră ce performanţe au avut. Acuma se repetă situaţia?
Ovidiu Alexandru Raetchi Viorel Mecheş Sincer, nu cunosc cazul de la Dambovita, eu sunt vicepresedinte PNL Bucuresti.
Cosmin Alexandru Iancu Ce parere aveti despre liderii PNL la nivel national? Majoritatea oamenilor nu-s multumiti de acestia. Doresc o parere sincera.
Ovidiu Alexandru Raetchi Cu respectarea unor criterii de integritate, oricine este binevenit in PNL. Daca spuneti ca oamenii sunt nemultumiti de acestia, atunci poate acestia ar trebui sa se inscrie in PNL. Competitia aduce doar lucruri pozitive, va asigur, e unul dintre principiile in care cred cu tarie.
Cosmin Alexandru Iancu Eu cred ca PNL, este intr-o cadere libera. (Vezi rezultate alegeri locale + nemultumirea oamenilor de Presedintele Iohannis). Cum vedeti d-voastra alegerile parlamentare?
Ovidiu Alexandru Raetchi Eu sunt optimist in vederea alegerilor parlamentare. Refuz sa cred ca romanii o sa opteze pentru un partid condus de un condamnat. Sa nu uitam ca doar cateva procente au despartit PSD de PNL la alegerile locale, in conditiile in care noi nu avem practicile de campanie ale partidului lui Liviu Dragnea.
Viorel Mecheş Electoratul PSD este unul disciplinat şi puţin pretenţios. I se pot pune pe listă şi condamnaţi pentru că vor fi votaţi. La PNL dacă la Dâmboviţa îl pui pe Cezar Preda, şi pe Horga deja se întreabă şi membrii,noi ce vom vota că ne-au adus mercenari şi traseişti?
Aurora Doina Dan Ovidiu Alexandru Raetchi ... OPTIMISTI - pana peste masura chiar! - am fost si la alegerile locale! Optimismul nu ne face bine si "nu ne tine de foame" cum ar zice o vorba romaneasca. TREBUIE SA CASTIGAM ALEGERILE PARLAMENTARE. Nu cu orice pret, si nu oricum. Doar avand CANDIDATI BUNI, mai buni decat "ai lor". Si avand PROIECTE! Nu pomeni electorale, ci PROIECTE CONCRETE SI VIABILE! Apreciati ca AVEM? (cred ca PNL ar trebui,deja, sa le aiba... daca le are!
Lucian Palimaru Fiind un lider important al PNL as vrea sa va rog sa intrati pe site-ul partidului. Dupa ce veti intra, sper sa cereti departamentului de comunicare sa se ocupe de site. Pe site avem inca din 2014 un link catre grupul PNL TV grup devenit intre timp majoritar PSD si fara niciun administrator. Pe site nu scrie nici macar cine conduce Bucurestiul, Iasiul...va rog, este absolut dureros. PNL ar trebui sa fie dinamic nu lent ca votantii psd. Imi promiteti ca instiintati partidul?
Ovidiu Alexandru Raetchi Va promit, aveti dreptate in ceea ce spuneti.
Aurora Doina Dan EXACT, FOARTE BINE PUNCTAT! Nu avem un site al partidului, dar in care sa putem comunica si noi!
Aurora Doina Dan Si nu uitati, si noi, sustinatorii, neinregimentati politic, va putem sustine! Aici, sau "ca aici", asa 'civili si neorganizati' cum suntem! NOI, prin noi insine!
Lucian Palimaru Am fost membru PDL timp de 14 ani. Dar nu am intrat in noul PNL. Dar am votat Iohannis de doua ori si acum la locale PNL. Acelasi lucru il voi face si la iarna. Dar cum ma convingeti dvs. In catevaa cuvinte sa ma inregimentez din nou? Mi se pare ca PNL nu este suficient de agresiv cu PSD. Mi-e dor de vremea cand luptam cu PSD la limita decentei dar cu adevarul de partea noastra. Adevarat, Basescu s-a dovedit a fi laa fel de ticalos ca cei pe care ii critica. Dar mi-e dor de un lider care sa mature cu psd pe jos. Si Alina este foarte bataioasa , dar prea singura...
Ovidiu Alexandru Raetchi Este clar ca sunteti interesat sincer de soarta PNL. PNL este singurul partid care ofera o alternativa viabila la PSD, care a ramas de partea justitiei si care se reformeaza. Alina Gorghiu este un exponent al generatiei 30 plus in politica, la fel ca si mine si ca alti colegi ai mei. Da, nu suntem perfecti, da, sunt multe de facut, dar alternativa este doar PSD si este inacceptabil sa ii lasam sa castige alegerile.
Lucian Palimaru Cu voia dvs. Si eu ssunt generatia 30+ si cu vechima 14 ani in ex Pdl. Dar doar la firul ierbii, jos. Nici nu doresc altceva... Dar vreau sa vad cum va rupeti pingelele in lupta cu penalii. Atat va cer.
Ovidiu Alexandru Raetchi Lucian Palimaru Eu sper ca v -am convins ca fac si asta. Si aveti dreptate:)
Aurora Doina Dan As este, zic si eu ca domnul Lucian Palimaru. In opinia mea, infractoprul nu are partid, nu are religie, nu are etnic... n'are mama, n'are tata... este doar INFRACTOR. Si asa ceva, cu tot respectul, TREBUIE SA DISPARA DIN PNL. Nici o umbra, nici o pata, nici slinoasa si nici parfumata, nu trebuie sa apara pe listele de candidati ai PNL!
Eduard Pantilimon Puteti sa imi spuneti care sunt legile liberale din ultimii 26 de ani? Ma refer la cele care sunt doctrinar liberale nu la cele pseudo liberale cum tot aud de scaderea taxelor.
Silvius Mehedinti Eu zic sa asteptam, ca le face USB-ul pe alea liberale...sau nu?
Eduard Pantilimon Eu astept un raspuns de la Ovidiu Alexandru Raetchi.
Aurora Doina Dan Citeam azi pe cineva care scris TRAIM IN PREZENT, in prezent si pentru viitor. Poate sa intrebam care sunt legile care ar trebui schimbate, amendate, cu idei liberale? Sau care sunt ideile liberale care stau la baza proiectelor cu care vom intra in campanie?
Eduard Pantilimon Intrebarea mea are legaturta cu faptul ca domnul Mehedinti cere de la USB sa faca legi liberale.
Eduard Pantilimon Astept raspunsu.
Aurora Doina Dan Dialogul este cu domnul Ovidiu Alexandru Raetchi, si cred ca logic si specufic se refera la prezent si viitor, dansul nu a fost in Parlamentul "din ultimii 26 de ani". Domnul Silvius Mehedinti v-a 'sicanat' putin simtindu-va mai apropiat momentan de USR.
Eduard Pantilimon Intrebarea me este pentru viitor. Pentru ca in trecut trebuie sa ne uitam doar ca sa nu mai repetem greselile. Astept raspunsul domnului Ovidiu Alexandru Raetchi. Eu sunt apropiat de USR atat timp cat PNL nu se adreseaza electoratului de dreapta si cat coruptia impiedica dezvoltarea Romaniei. Din secunda in care aceste lucruri devin ireversibile cred ca USR dispare in mod natural, nfiind partid ideologic
Ovidiu Alexandru Raetchi Eduard Pantilimon Doar din ultimul an va pot spune trei majore: legea 51% produse romanesti, o lege excelenta care ofera oxigen producatorilor romani si care au in sfarsit desfacere. Si legea darii in plata care repara o serie de erori de supervizare facute in ultimii ani in sistemul bancar. Si legea privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor.
Aurora Doina Dan EXTREM DE TARE TREBUIE PUS ASTA IN FATA PNL... CA O LOZINCA PE PANOU MARE: "Eu sunt apropiat de USR atat timp cat PNL nu se adreseaza electoratului de dreapta si cat coruptia impiedica dezvoltarea Romaniei. Din secunda in care aceste lucruri devin ireversibile cred ca USR dispare in mod natural, nefiind partid ideologic" !!!!!!!!!!!
Eduard Pantilimon Ma steptam la acest raspuns. Parerea mea este ca singura lege liberala a fost legea 31 din 1990 prin care s-au putut infiinta societati comerciale private si a aparut libera initiativa. Din pacate dupa acel moment Iliescu si ai lui au trealizat ca asta inseamna sfarsitul dominatie lor si au ingradit libera intiativa tot timpul de atunci incoace. inclusiv prin legea 51% de care vorbiti. Nu este o lege liberala. Este o lege protectionista, care nu face diferenta intre cel cu libera intiativa si management performant si cel care nu are management performant.
Aurora Doina Dan Eduard Pantilimon ... Dar puteti sugera PNL-ului, prin acest dialog, si altele care vor urma, astfel - sau altfel - de legi liberale!
Eduard Pantilimon Cred ca o intalnire ca cea la care am fost data trecuta, dar cu aceasta tema ar fi interesanta. In care sa discutam ce legi liberale sunt necesare in societate pentru ca sa avem dezvoltare economica si nu protectionism
Eduard Pantilimon O astept cu drag
Eduard Pantilimon Va multumesc pentru raspuns
Ovidiu Alexandru Raetchi Eduard Pantilimon Sincer, este o idee foarte buna pe care mi-am si notat-o!
Eduard Pantilimon Atunci consider ca a fost utila conversatia.
Silvius Mehedinti Eduard Pantilimon USR nu este un partid natural, e un partid de fite si de crengi in nas, de figuri corporatiste si intelectualiste. Orice sprijin dat acestui partid, e un sprijin dat unor frustati care nu stiu cu adevarat ce inseamna munca in echipa, acceptarea ideilor majoritatii si de ce nu, compromisul. Da, liberii sunt departe de ceea ce ar trebui sa fie, dar daca oameni ca dumneavoastra nu se implica cu adevarat in miscarea liberala, nici nu vom deveni prea curand ceea ce doriti sa fim. O spun cu un deosebit respect pentru dumneavoastra, stiindu-va un om de dreapta.
Lucian Palimaru Ultima mea intrebare. Ce parere aveti vizavi de miscarile gen PRU, ANR? Si chiar PMP care devine nu un partid nou ci un colector de rebuturi si acoperiti. Si o spune un om care a dormit cu poza lui Basescu pe noptiera.
Ovidiu Alexandru Raetchi PRU este noul UNPR, un partid a carui singura ambitie pare ca este aceea de a coopta o buna parte din oamenii cu probleme cu legea din PSD. Sigur, este un partid care, daca intra in Parlament se va alia tot cu PSD. Treaba mea este ca noi, in PNL, sa ne facem cat mai bine treaba pentru a convinge electoratul ca aceste partide nu le merita votul.
Alin Radu Gurbet Ce parere aveti despre regionalizare, parlament local si guvernator regional? Nu credeti ca ar putea fi un resstart pentru Romania?

Alin Radu Gurbet Inainte de-a ma retrage eu personal din disscutie. As vrea sa stiu ce parere aveti despre astfel de dezbateri online, daca acceptati sa mai veniti in toamna la una? Si daca acceptati provocarea sa maai invitati un coleg liberal sa vina la o dezbatere? Daaca acceptati provocarea, peste cateva zile va voi readuce aminte pe privat.
Ovidiu Alexandru Raetchi Clar, mi se par o idee excelenta!
Aurora Doina Dan Discutiile "SAGEATA LIBERALA" imi par din ce in ce mai constructive! Invitatii sunt deschisi, 'intrebatorii' sunt interesati... discutia merge bine! Speer sa fie cat mai multe, si cu mai multi participanti interesati - mai mult sau mai putin - de PNL. Carcotasi sunt atat de muuuulti, multi rau... dar la a intreba si a se informa - direct de la sursa - nu se inghesuie. Desigur, e mai usor sa bei cola si sa mananci popcorn, parca asa zicea vvponta, nu?

Florin Craciun Stimați colegi, am ajuns la final. Am depășit ora 18.30. Mulțumim domnului Ovidiu Raețchi pentru participarea la acest dialog cu membrii grupului SAGEATA LIBERALA !

Viorel Mecheş Eu am avut o singură întrebare la care nu a dat răspuns, sau mai precis nu a avut o apreciere !
Ovidiu Alexandru Raetchi Am raspuns.
În viitor vom mai avea invitați pe grup. Fie parlamentari ai PNL, fie aspiranți ai PNL la fotoliul de parlamentar. Fie lideri ai PNL care nu mai doresc să rămână atât de activi din punct de vedere politic.

Niciun comentariu: