Rusia este preocupată de doctrina militară a SUA, reconfirmată de ministrul apărării Ashton Carter la un seminar la care a participat.
„Doctrina disuasiunii, care lasă deschisă posibilitatea lansării prima dată de către SUA a unui atac atomic, înainte de un atac neconvenţional din partea unui inamic, rămâne baza politicii de securitate. Aceasta este doctrina noastră şi nu avem intenţia de a modifica această doctrină” - a declarat Ashton Carter, secretarul american al Apărării .Ideea este că SUA nu are chef să admită, să accepte ca Rusia să practice pe spinarea ei noul model de luptă: atacurile neconvenționale. Omuleții verzi, atacurile cibernetice, organizații teroriste ... cam tot ce a conceput putinismul în ultimii ani. Ideea este că SUA este prezentă militar în mai toate statele care au nevoie de securitate și care se află lângă frontierele Rusiei. Ideea este că un atac neconvențional al Rusiei în aceste țări poate atrage reacția militară americană inclusiv cu arme atomice pe baza regulilor acceptate ale doctrinei disuasiunii.
Gângureala pacifistă a rușilor din ultimii douăzeci de ani a fost parte a unei strategii: înmuierea vigilenței inamicului. Aproape să reușească ! Germania a fost încântată să construiască Rusiei un centru de antrenament NATO ultra-modern și să îi instruiască „instructorii”, astfel că rușii au avut acces la instruirea de specialitate NATO, francezii i-au construit două nave Mistral, destinate forței de atac maritime a Rusie la Marea Neagră, exact împotriva partenerilor Franței din NATO: Turcia și România ! Alte și alte minuni au mai fost comise. Navele Mistral au fost blocate la mal în Franța iar clienții care să le cumpere s-au găsit. Egiptul este unul dintre ei.
Dacă Rusia nu se grăbea cu ocuparea Crimeei, cine știe cât de „aprofundată” devenea colaborarea Rusia-NATO !
Rușii au reacționat. Reacția lor spune care le era de fapt intenția.
Reprezentanţii actualei Administraţii de la Washington au devenit exagerat de rusofobi. Suntem extrem de preocupaţi în legătură cu anunţarea disponibilităţii de a recurge la capacităţi nucleare în cazul unui conflict militar cu RusiaA ! Americanii nu au pomenit de Rusia ! Practic, Ministerul Rus de Externe vine și ne spune că Rusia este inamicul SUA. Nici mai mult și nici mai puțin. Declarație oficială, nu vorbă goală la o gargară cu pioneze pe la un post de televiziune.
Această declarație vine și confirmă, indirect, faptul că Rusia are intenții nu prea curate cu privire la statele vecine. Atacul neconvențional a fost folosit în Crimeea, în sud-estul Ucrainei, în Georgia și este în curs în R. Moldova, în Transnistria. Tot declarația ne spune că, la un moment dat, Rusia a prevăzut un conflict cu forțele americane staționate în Europa. Pentru că în Europa practică Rusia „atacul neconvențional”.
Declarația americană nu spune și zona geografică care beneficiază de protecția nucleară. Vorbește despre securitate și atac neconvențional. Iar asta înseamnă și NATO și Europa și statele europene membre NATO.
Iar în Europa, SUA tocmai a semnat protocolul cu România privind îndeplinirea obiectivelor de la Varșovia privind întărirea supravegherii maritime la Marea Neagră și supravegherea aeriană. Cu participarea forțelor armate ale SUA, normal. Pe lângă aceste forțe și-au anunțat intenția de a participa și alte forțe armate ale statelor membre NATO. Bașca faptul că brigada de infanterie multinațională care va fi condusă de România a căpătat un nume, are o locație, urmează să devină operativă în 2018, urmând a avea în componență militari din 6 state membre NATO (până acum !).
În plus, România și-a manifestat în mod expres interesul pentru dezvoltarea R. Moldova, pentru parcursul ei european și pentru securitatea ei. Ieri, la Cotroceni, Președintele Iohannis la primit pe Anatolie Șelaru, ministrul apărării din R. Moldova. Iar asta spune multe.
Rusia va înțelege, până la urmă, că extinderea geografică a ei în spațiul european trebuie oprită. Statele vecine ei din Europa nu o mai doresc ca partener cu acest comportament. Iar ideea unor forțe militare „neconvenționale” care să ducă războaie locale „neconvenționale” pică. Neconvenționalii vor avea o soartă crudă. Minunea din Ucraina nu se va repeta dincolo de frontiera UE și a NATO.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu