duminică, 25 septembrie 2016

Vom fi capabili să preluăm de la tartigrade „pătura” de protecție a celulelor noastre pentru a merge în spațiul cosmic ?

Tartigrada
Asta da știre. Este a prezentului însă poate fi știrea de la care se vede altfel viitorul. Pentru că ce s-a descoperit este absolut epocal.

Agerpres dă știrea. Cercetătorii japonezi au studiat 8 (opt) ani de zile tartigradele (Ramazzottius varieornatus) și au descoperit că acestea au o genă specifică care codifică o proteină ce îndeplinește un rol de protecție a celulelor tartigradelor în fața agresiunilor externe: căldurii excesive, înghețului și radiațiilor cosmice. Indestructibilele tartigrade au fost înțelese. Gena minune a fost identificată.

În afara eternei întrebări care se naște în capul celor curioși, cum au ajuns tartigradele să aibă o astfel de genă sau cum de s-a ajuns ca o genă să preia o astfel de „sarcină” (?), descoperirea oferă o proiecție în viitor. Experimentul făcut de Agenția Spațială Europeană în 2007 când a ținut în cosmos câteva mii de tartigrade care în condițiile spațiului, absolut ucigătoare pentru om, ele au rezistat ba chiar s-au și înmulțit, poate fi legat acum de rezultatele și de concluziile cercetătorilor japonezi. Legând cele două evenimente științifice ajungem la ce prezic profesorul Takekazu Kunieda de la Universitatea din Tokyo și colegii săi:
Ei speră că în viitor descoperirea ar putea ajuta la protejarea în mod similar a celulelor umane, în special de efectul nociv al radiațiilor. ''Credem că există o comoară imensă acolo'', a declarat acesta pentru BBC referindu-se la misterele pe care le ascund încă aceste mici viețuitoare.
Călătoria noastră în spațiul cosmic este nu doar dificilă și costisitoare. Este foarte periculoasă. Oricare expediție trebuie să ia în calcul pierderea vieții astronauților. Sunt suficiente date adunate pentru a face o astfel de judecată. Viitorul însă poate fi altfel. O modificare genetică a celor care urmează să facă parte din corpurile expediționare este o soluție. Numai că nu doar o modificare genetică care se aplică unor oameni maturi este problema ci transferul genei de la părinți la copii, astfel încât copiii să aibă aceleași capacități ca părinții în spațiul cosmic. Dacă se reușește o astfel de modificare genetică, atunci riscul pierderii astronauților scade. Până și planeta Marte devine o țintă locuibilă !

Problema este că modificări genetice plecând de la tartigrade trebuie să aibă loc și la hrana cosmonauților: animale, moluște, pești, plante. Pentru că și acestea vor călători și se vor înmulți pe nava expediționară pentru a asigura cosmonauților necesarul de proteine.

Oare cum va arăta omul viitorului ?

Tartigradele sunt acvatice ! Omul va deveni și el un animal acvatic ?

Niciun comentariu: