Valerie și Dacian Cioloș la recepția oferită de Michelle Obama |
La sediul ONU de la New York se desfășoară sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU. Timp de o săptămână, vor fi acțiuni multiple, la unele dintre ele participând și delegația României condusă de prim-ministrul Dacian Cioloș. Despre eveniment sunt informații lămuritoare la Agerpres iar despre activitatea delegației române conduse de prim-ministrul Dacian Cioloș avem detalii (multe !) pe site-ul Guvernului - comunicat de presă.
Poziția României la această Adunare Generală a ONU este aceea de contributor emergent la activitatea ONU și nu cea de beneficiar direct. Este o poziție superioară, recunoscută de ONU, la fel cum este recunoscută de statele în care România a fost prezentă, în diferite forme, la cererea ONU sau a altor organizații internaționale.
Cine va citi materialul prezentat de Guvern va avea suficiente clarificări.
Ce este nou în această știre ? Nou este faptul că Președintele Klaus Iohannis la delegat pe primul ministru să reprezinte România la ONU. Este o noutate pentru politica românească, alături de noutățile anterioare, când prim-ministrul Dacian Cioloș a reprezentat România la Consiliul European dar și la alte acțiuni externe unde, de abicei (!), participau doar Președinții României.
Pas cu pas, a spus Președintele Klaus Iohannis că va reforma modul de a face politică. Acesta este unul din acei pași prin care România este vizibilă pe plan internațional la cel mai înalt nivel nu doar cu Președintele țării ci și cu prim-ministrul ei. Acest pas ne spune că Președintele Klaus Iohannis are intenții foarte serioase cu privire nu doar la modul de a face politică în continuare ci și cu privire la prim-ministrul Dacian Cioloș. Amândoi formează o echipă ! Amândoi fac parte dintr-o echipă mai largă, o echipă care îi cuprinde și pe politicienii din PNL care ieri, în Parlament, au susținut pe prim-ministrul Dacian Cioloș împotriva coaliției anti-tehnocrați condusă de infractorul Liviu Dragnea. Și sunt suficiente forțe, astăzi, în Parlament potrivnice lui Dacian Cioloș și guvernului condus de el. Pe lângă PSD sunt cei de la ALDE, s-au băgat în rând cu aceștia cei de la PRU și PMP iar UDMR nu a stat să admire peisajul, a dat și el cu bâta'n baltă cât a putut.
Prim-ministrul Dacian Cioloș va încerca să obțină acordul altor state pentru un nou mandat de membru nepermanent al României în Consiliul de Securitate în perioada 2020-2021. Concurentul nostru este Estonia.
Prim-ministrul Dacian Cioloș a declarat scopul prezenței lui la această manifestare:
Prezența mea la acest eveniment este menită să sublinieze eforturile României de a fi conectată la agenda globală, dincolo de cea europeană, și de a contribui, la rândul ei, la avansarea acesteia în direcția păcii, securității și dezvoltării sustenabile globaleÎn comunicatul de presă al Guvernului se mai spune:
În discursul pe care îl va susține în plenul Adunării Generale a ONU, premierul va pune accent pe modul în care Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă, conținute în Agenda 2030, se reflectă în programele și strategiile Guvernului României. Discursul va face referire la situația de securitate din spaţiile de interes direct pentru România, lansând un apel la comunitatea internațională pentru rezolvarea acestora în conformitate cu principiile Cartei ONU și normele de drept internațional.Este evident că Președintele Klaus Iohannis vrea să prezinte lumii o altă față a României, o față normală, în ton cu politica statelor importante în rândul cărora România are ambiția să fie. Sper că nu s-a uitat acest aspect, al ambiției țării de a fi mai mult decât a fost până în prezent. Președintele Klaus Iohannis a afirmat, de mai multe ori, cu referire la diferite linii de politică internă și externă, că ambiția de a deveni și de a ne ocupa locul între statele puternice ale lumii va fi unul din motoarele morale ale României. Ambiția ! Pentru că putem !
Da, putem. Avem președintele care are capacitatea să facă saltul evolutiv (după atâtea încercări nereușite !), avem Guvernul care știe să facă o altfel de administrație publică - prestația de ieri a lui Dacian Cioloș este o dovadă suficientă în acest sens -, avem un partid care este capabil să asigure Președintelui Iohannis și prim-ministrului Dacian Cioloș susținerea politică necesară pasului sau, de ce nu, a pașilor înainte. Avem persoane capabile să fie guvernanți cinstiți în slujba cetățenilor - membrii Guvernului Cioloș sunt emblematici deja -, avem tot ce ne trebuie. Noi, alegătorii, trebuie să ne face treaba. Să alegem PNL, la alegerile din decembrie acest an, pentru ca pașii înainte să fie făcuți. Să nu mai așteptăm ca PSD și aliații lui să ne mai ofere alte și alte eșecuri ca țară, ca popor.
Dacian Cioloș va participa, la invitația Președintelui Obama, la summit-ul pe tema refugiaților organizat la inițiativa SUA. În acest cadru, prim-ministrul Dacian Cioloș va prezenta contribuția României la efortul comunității internaționale de soluționare a crizei refugiaților.
Programul va include, de asemenea, întrevederi cu înalți oficiali ONU (Secretarul General al ONU, Președintele Adunării generale a ONU), precum şi o serie de întâlniri bilaterale cu șefi de stat sau de guvern din state membre ONU.
Nu în ultimul rând, prim-ministrul se va întâlni cu comunitatea locală de români, precum și cu funcționarii români care lucrează în sistemul ONU. Va mai avea o întrevedere cu reprezentanții principalelor organizații evreiești din SUA cu care va discuta inclusiv despre președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), exercitată anul acesta de către România.
În plan economic sunt prevăzute discuții cu reprezentanți ai unor companii americane.
După cum se observă, cu ușurință, prim-ministrul Dacian Cioloș are un mandat uriaș. Greutatea mandatului său îi confirmă valoarea ca om și demnitar al statului român dar și încrederea Președintelui Iohannis într-o altfel de politică. Mai mult, Președintele Iohannis arată că „la umbra copacului” pot crește puieți, pot crește vlăstare, dacă le este dată lumina și resursele necesare pentru a crește. Pentru România este o noutate în abordarea modului cum se folosește puterea politică. Iar această noutate este unul din pașii promiși de Klaus Iohannis la investire. Normal, nici nu se putea altfel, trebuie să ai și cu cine. Iar Președintele Iohannis a găsit acel „vlăstar” capabil să crească în persoana lui Dacian Cioloș dar și a unor miniștri din cabinetul pe care îl conduce, fără a neglija oamenii politici din PNL care acționează constant politic pentru susținerea Președintelui și a Cabinetului Cioloș.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu