vineri, 16 septembrie 2016

Dacă s-a dat liber la porcul românesc în Europa, porcul de Bazna trece la atac.

Porcul de Bazna, rasă autohtonă, veche
Am ieșit din izolare, din carantina sanitar-veterinară la porcine așa că ai noștri au trecut la atac.

Cei din Saschiz vor organiza nu doar un festival local al porcului de Bazna - în perioada 16/17 octombrie -, ci îl vor prezenta ca produs de consum, slănină și untură, la Salone del Gusto de la Torino, în perioada 22-26 septembrie, eveniment organizat de Slow Food o dată la doi ani.

Porcul de Bazna a devenit faimos pentru că zona aceasta este una care se bizuie mult pe consumul de slănină. Porcul de Bazna are cam jumătate-jumătate raportul carne-slănină, era foarte apreciat, a fost foarte căutat mult timp, doar că în ultimii ani a apărut această spaimă a colesterolului și din acest motiv i-a scăzut importanța economică. În detrimentul porcului de Bazna se crede că a părut mai interesant un alt tip de porc și cel de Bazna a cam pierdut teren. Porcul de Bazna este un produs local care merită să fie promovat. Vestea bună este că noi am făcut analize la slănina porcului de Bazna și a reieșit că nu are colesterol din acela rău. Acum urmează să mai facem niște analize comparative cu alte rase, ca să avem date comparative”, a subliniat Ben Mehedin.
Eiiii ! Așa da ! Iar dacă românii ar trece hotărât la promovarea speciilor autohtone, mai puțin pretabile la procesele industriale mari dar evident mult mai valoroase din punctul de vedere al calității cărnii, nu mai spun de slănină și untură, atunci vom putea reveni la hrana sănătoasă pe care o tot pomenesc unii și alții.

Aștept ca și porcul Mangalița să iasă puternic pe piață. Sunt egoist și propun doar piața internă. Iar străinii să vină să mănânce aici, ca turiști și să ne ducă dorul.

Știrea asta de la Agerpres îmi place mult.

Niciun comentariu: