marți, 31 octombrie 2017

Raportul Inspecției Judiciare cu privire la DNA aprobat de CSM

Adăugați o legendă
Agerpres. Surse CSM: Raportul Inspecției Judiciare privind controlul la DNA, aprobat, cu observații; activitatea managerială - eficientă

După „lupte seculare”, CSM a ajuns la o concluzie și a aprobat, prin raportul de control al IJ, activitatea managerială la DNA. Activitate eficientă.

Ministrul Tudorel Toader și-a făcut datoria față de „stăpânii” infractorul Liviu Dragnea și inculpatul Călin Anton Popescu Tăriceanu și a cerut controlul. Unii au acuzat presiuni din parte unor persoane din cadrul justiției pentru un control „mai aparte”, după cum spune presa. Ba, chiar în fața CSM au fost două tabere formate din echipa de control a IJ ! După toată tevatura s-a ajuns la recomandări care vor fi urmărite de IJ și la aprecierea fără dubiu: activitate managerială eficientă.

Cât de ciudată este soarta asta ! Un manager ministerial cu o activitate dezastruoasă, ministrul Tudorel Toader, vrea să calce în picioare instituția Ministerului Public care îi cercetează colegii și „stăpânii” - DNA. Aproape că reușise ! A fost suficient ca secția de procurori a CSM să aibă răbdare și să pretindă clarificări de la Inspecția Judiciară care și-a prezentat raportul. Aprobarea și concluzia la care a ajuns CSM sunt acte opozabile erga omnes. Așa s-a mai întors o pagină în lupta disperată a infractorilor politici cu magistrații României.

De ce PNL ? PNL și Platforma România 100 sunt compatibile

Voi pune declarațiile celor trei în fața jurnaliștilor, la interogatoriul condus de jurnaliștii aflați la conferința de presă. Sunt foarte importante. Aflăm de ce au făcut pasul către PNL atât Ionel Dancă cât și Violeta Alexandru. Vom înțelege ce are de gând să facă președintele Ludovic Orban. Avem posibilitatea să observăm o continuitate a politicilor anterioare din PNL pentru atragerea societății civile către acțiunea politică și oferta PNL de a sprijini acest demers în mod calificat, singurul partid de pe scena politică care poate opune coaliției PSD-ALDE-UDMR o altă viziune politică, una conformă cu principiile unei democrații în care statul de drept este principalul pilon. PNL este singurul partid care are vocația de a guverna altfel decât guvernează actuala coaliție PSD-ALDE-UDMR. Mai mult, este singurul partid care impune interesul național intereselor de grup, indiferent de sfera în care aceste grupuri se manifestă: economice, sociale, etnice etc.

Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban: De asemenea, dați-mi voie să vă prezint două decizii luate de Biroul Executiv. Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a decis în unanimitate desemnarea în calitate de purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal și de coordonator al Departamentului de Comunicare al Partidului Național Liberal a domnului Ionel Dancă, prezent alături de mine, care va sta la dispoziția dumneavoastră pentru orice fel de răspunsuri la întrebările pe care i le veți pune, de asemenea am decis ca doamna ministru Violeta Alexandru să fie consilierul meu personal pentru bună guvernare, care presupune extrem de multe lucruri, în care doamna Violeta Alexandru are expertiză și are o experiență vastă. De asemenea Violeta Alexandru vă va sta la dispoziție cu răspunsuri la întrebări. Dacă aveți întrebări pentru mine?

Jurnalist: Ați cooptat în staff-ul PNL doi foști colaboratori ai fostului premier Dacian Cioloș, putem să interpretăm asta ca un semnal de deschidere și către fostul premier?

Președintele PNL, Ludovic Orban: Practic am luat decizia de a-l numi ca purtător de cuvânt pe Ionel Dancă și ca și consilier al Președintelui PNL pe Violeta Alexandru, pentru că sunt doi oameni pe care îi cunosc, cu care am colaborat, oameni cu colană vertebrală, oameni integrii, oameni profesioniști, care de-a lungul carierei lor, fie că a fost o carieră publică sau în ONG-uri sau în media, au avut o carieră de succes care au arătat seriozitate, performanță și competență în derularea lor.

Jurnalist: Domnule Dancă, este o premieră, avem un purtător de cuvânt care nu este membru de partid, ce vă propuneți în această postură?

Ionel Dancă: Vreau să mulțumesc în primul rând domnului Președinte, domnul Ludovic Orban pentru propunerea făcută, care evident mă onorează. Într-adevăr nu am mai fost membru de partid până în prezent. Este prima mea implicare politică și așa cum mi-am dorit dintotdeauna, atunci când m-am gândit că voi face acest pas, mi-am dorit să  îl fac către PNL și dacă mi-ar fi propus cineva să fiu purtător de cuvânt al unui partid politic dintotdeauna mi-ar fi plăcut ca această poziție să mi-o asum la Partidul Național Liberal. Pentru acest lucru îi mulțumesc domnului Ludovic Orban pentru propunerea făcută. Voi depune adeziunea în Partidul Național Liberal în aceste zile și cred că dacă ne dorim cu toții un altfel de politică și un altfel de guvernare cred că oamenii cinstiți, integrii, profesioniști, competenți trebuie să intre în politică. Numai de pe margine nu se pot face foarte multe lucruri, experiența de anul trecut în cadrul Guvernului Cioloș mi-a demonstrat că se poate guverna cu oameni competenți, profesioniști și integrii și asta m-a determinat să accept provocare făcută de domnul Ludovic Orban și să intru în politică.

Jurnalist: Ce v-a determinat să ieșiți din Platforma România 100? Este această intrare în politică și un reproș că Dacian Cioloș nu face un pas concret pentru intrarea în politică.

Ionel Dancă: Nu am ieșit din Platforma România 100, sunt unul dintre inițiatorii platformei, activez în cadrul grupului de economie și antreprenoriat din cadrul Platformei România 100. Cred că simpla mea prezență aici arată că cele două forme de manifestare sunt convergente, nu divergente, eu cred că resursa disponibilă din cadrul Platformei România 100 este o resursă valoroasă pentru partidele care doresc să construiască o alternativă credibilă și care doresc să construiască speranța într-un altfel de guvernare.

Jurnalist:  Aș rămâne puțin, domnule Orban,  la platforma România 100 și v-aș întreba dacă poate fi începutul unei regândiri a relației cu Dacian Cioloș, în sensul unei colaborări la alegerile europarlamentare?

Președintele PNL, Ludovic Orban: V-am spus din capul locului că obiectivul meu este să întăresc Partidul Național Liberal iar procesul de întărire a Partidului Național Liberal să aibă la bază ridicarea valorilor din interiorul Partidului Național Liberal  și atragerea spre Partidul Național Liberal a unor persoane, a unor personalități cu competențe certe în anumite domenii, cu coloană vertebrală, morali, integrii, care să aibă capacitatea să contribuie la îmbunătățirea soluțiilor pe care le prezintă Partidul Național Liberal pentru rezolvarea problemelor cetățenilor români.

Încă nu s-a discutat nimic legat de această  temă dar știți foarte bine că de-a lugul timpului, între Partidul Național Liberal și nu numai Dacian Cioloș, și alți oameni care au colaborat cu Dacian Cioloș, a existat o relație de convergență, de colaborare.

Jurnalist:  Spuneați la un moment dat că Dacian Ciloș ar fi chiar un candidat bun, vă mențineți părerea?

Președintele PNL, Ludovic Orban: Nu mă mai întrebați! Astăzi, Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a decis desemnarea domnului Ionel Dancă în calitate de purtător de cuvânt al partidului și mă bucur pentru faptul că  Violeta Alexandru, cu o experiență vastă în ceea ce privește societatea civilă, a fost director executiv la Pro Democrația a fost la Institutul pentru Politici Publice unde deasemenea a girat funcții de conducere, a fost implicată practic în imbunătățirea foarte multor parametrii ai guvernării, de cele mai multe ori de pe poziții de organizații neguvernamentale dar și de pe poziția de ministru în guvernul Cioloș, a acceptat să-mi fie consilier, lucru care mă onorează și care, cu siguranță va avea efecte extrem de favorabile asupra viziunii Partidului Național Liberal, asupra relației cu societatea, cu grupurile active din societatea civilă și deasemenea asupra bunei guvernanțe.

Jurnalist:  Deci în afară de o întărire internă vorbim cumva și de deschiderea ușilor pentru persoane din zona societății civile care ar dori să intre în politică?

Președintele PNL, Ludovic Orban: Cu siguranță!  Doamna Violeta Alexandru, de altfel și pregătește un proiect pe care deja îl poate prefigura, care este un proiect de deschidere a Partidului Național Liberal către societate și chiar o invit pe dânsa să vă spună câteva cuvinte.

Violeta Alexandru – Este vorba despre un document pe care îl vedem făcut într-o manieră participativă, îl vedem făcut dialogând cu lideri ai societății civile, cu oameni din mediul academic. Este vorba despre un  document care va da semnalul cum că Partidul Național Liberal își dorește să comunice puțin mai strâns, natural, mergând în sânul comunităților și preluând de aici o serie de probleme pe care să le transpună în politici publice.

Rolul meu va fi mai puțin acela de comunicator formal dar am o misiune pe care țin să o îndeplinesc, anume aceea de a recepta doleanțele oamenilor vis-a-vis de dreapta și de ceea ce poate face dreapta ca soluție la problemele lor și pe de altă parte, să fiu parte a echipei decizionale care întoarce către comunitate propuneri de politică publică la care vom invita societatea să contribuie cu sugestii, cu critici, cu tot ceea ce apreciază necesar. În esență, rolul meu, și cred că experiența mea atât guvernamentală cât și neguvernamentală, practic toată viața mea profesională dedicată acestui principiu al dialogului și a relației dintre politică, guvernare și cetățean, să devină un mod de a funcționa pentru toate partidele care își doresc să răspundă nevoilor oamenilor și în mod special vom da acest semnal in exterior după ce noi, în interior, în Partidul Național Liberal, vom avea și câteva acțiuni concrete prin care să probăm acest lucru.

Documentul despre care domnul președinte vorbește va fi făcut, vă spuneam, într-o manieră de dialog și de colaborare. Nu va fi un document prefabricat și pus pe masă în fața celor pe care contăm, și anume segmentele active din societate, ci va fi un parcurs, va fi un drum pe care vom invita pe acești lideri să-l parcurgem împreună pentru că ceea ce se întâmplă în Parlament cu reprezentanții noștri și în toate palierele deciziționale locale, să fie așa cum oamenii așteaptă, sau cât mai mult din ceea ce oamenii așteaptă de la noi și repet, să lăsăm faptele și să lăsăm ceea ce eu am de gând să fac ca și acțiuni concrete, să vorbească. Sunt un om de acțiune și voi încerca să și arăt concret acest lucru. Se poate în Partidul Național Liberal și în echipa pe care o propune domnul președinte!

Îi mulțumesc frumos pentru încredere și rezultatele vor vorbi!

Ionel Dancă: Domnule președinte, dacă îmi permiteți, aș mai avea o adaugire de făcut la întrebările anterioare. Eu cred că, și acesta este de altfel unul dintre motivele pentru care am venit în echipa Partidului Național Liberal, eu cred că adversarul nu este pe partea dreaptă a scenei politice, eu cred că adversarul este în ceea ce înseamnă coaliția de guvernare PSD-ALDE. Acolo este adversarul intereselor României în acest moment și cred că trebuie întărit mesajul de opoziție. Eu cred că Partidul Național Liberal este și trebuie să fie principala voce care să se opună demersurilor distructive ale coaliției PSD-ALDE atât în economie cât și în justiție.

Ori numai în domeniul economic, unde sper să contribui la întărirea mesajului Partidului Național Liberal, în domeniul economic vedem că acțiunile guvernului sunt absolut haotice, distructive, disperate, toate din dorința de a acoperi niște promisiuni electorale populiste, care s-au dovedit mincinoase. Acest Guvern, cel puțin în materie economică trebuie să recunoască că a mințit populația. Au câștigat alegerile într-un mod fraudulos prin această minciună și și-a pierdut legitimitatea de a guverna această țară. Onest din partea lor ar fi să spună:  Am greșit, să ne dăm demisia, să lăsăm țara să fie guvernată altfel!

Nu o vor face, evident, și vor continua aceste măsuri haotice cel puțin în domeniul economic. Și vreau să punctez ultimele măsuri anunțate de guvernul Tudose, cele legate de transferul contribuțiilor sociale așa cum am mai avut ocazia să spun public și cred că am fost primul care, în spațiul public am afirmat că acest transfer al contribuțiilor sociale nu face decât să ascundă cea mai mare minciună a programului de guvernare PSD-ALDE, respectiv faptul că nu vor crește salariile în sectorul public cu douăzeci și cinci la sută, așa cum au promis prin Legea Salarizării Unitare.

Va fi o creștere neseminificativă care va fi erodată de scumpiri, de inflație de creșterea ratelor la bancă, a tarifelor la energie și la  gaze naturale. Vorbim de măsura reducerii impozitului de la șaisprezece la sută la zece la sută, care va pune în mare dificultate autoritățile locale, deși este o măsură care ar fi benefică economiei și Partidul Național Liberal întotdeauna va susține reducerea fiscalității. La modul în care este ea implementată de actualul guvern, va duce la falimentul a numeroase autorități publice-locale anul viitor pentru că le va reduce practic sursa de finanțare din cota care le revine din impozitul pe venit.

Vorbim de o altă măsură aberantă, impozitul pe cifra de afaceri. Deja am văzut luari de poziție din partea asociației oamenilor de afaceri care spun clar că această măsură avantajează doar pe unii și trebuie să ai o marjă de câștig de peste șapte la sută ca să devină avantajos un astfel de sistem. Dar cu siguranța că atunci când impozitul pe cifra de afaceri nu este o opțiune, nu  putem vorbi de o facilitate ci de o penalitate.

Cu alte cuvinte, acest Guvern continuă să trateze toți antreprenorii și contribuabilii din această țară ca pe niște evazioniști, ca pe niște hoți. Asta este de fapt ceea ce face acest Guvern.

Și o ultimă măsură la care aș vrea să fac referire și pe care acest Guvern dorește să o implementeze. Vorbim despre, pur și simplu, furtul din banii cetățenilor din Pilonul doi de pensii. Practic nu au nici o limită și sacrifică dreptul la o pensie decentă  a generațiilor tinere actuale pentru acoperirea majorării punctului de pensie al bunicilor acestora.”

Pilonul II de pensii sub asaltul bolșevicilor PSD

Bolșevicul de la finanțe, Ionuț Mișa, își continuă campania împotriva Pilonului II de pensii. Toate șmecheriile pentru faultarea depozitelor individualizate ale contributorilor la Pilonul II de pensii sunt folosite pentru a-l faulta. Este mai mult decât evident că Pilonul II de pensii este „o povară” pentru bolșevicii PSD obișnuiți să umble la depozitul Pilonului I de pensii cum ar umbla în propriul buzunar. Când au prins acumulări la Pilonul I de pensii, au umblat la ele „în interes național”. Acum, trebuie să bage de la buget banii pentru a asigura pensiile pentru că sunt incapabili să sprijine economia să se dezvolte, să atragă forța de muncă calificată dar și să o formeze - Abramburica a făcut tot posibilul să distrugă învățământul profesional și, mai grav, să nu se pupe economia cu învățământul -, să asigure trecerea de la sistemul învechit de pensii la cel contributiv real.

Deputatul Marilen Pirtea al PNL, Secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților urmărește problema și ne spune cum încearcă bolșevicul Ionuț Mișa să-și împlinească visul: distrugerea Pilonului II de pensii.

Următorul comunicat de presă al deputatului PNL este o sinteză a acțiunilor desfășurate de Ionuț Mișa și PSD împotriva Pilonului II de pensii. Practic, împotriva depunerilor românilor activi pentru viitorul lor, pentru realizarea unei pensii decente după 20-25 de ani de activitate și contribuție directă pentru anii de după ieșirea la pensie.

Guvernul anunță a patra variantă a modificării Pilonului II de pensii, o demonstrație clară a haosului decizional din PSD și ALDE și a nepăsării guvernanților față de asigurările românilor

Acum câteva zile executivul s-a răzgȃndit asupra tratamentului aplicat Pilonului II de pensii (administrat privat), pentru a patra oară, deja. Și această ultimă variantă este deosebit de dăunătoare economiilor fiecăruia dintre noi.

După ce inițial, ȋn aprilie, ȋn spațiul public apăruseră primele informații despre subiectul desființării Pilonului II, executivul s-a grăbit să le dezmintă rapid, prin vocea ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, care afirma: „Această informație nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio rațiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă”. Unul dintre fondurile private de pensii din România și-a informat cu bună credință clienții asupra acestei posibilități de desființare a Pilonului II și a fost aspru sancționat de ASF cu o amendă usturătoare, de 750.000 de lei, pe motiv că „a afectat ȋncrederea participanților ȋn sistemul de pensii privat din Romȃnia”.

Al doilea episod datează din 29 iunie, când ministrul Finanțelor a anunțat că va desființa Pilonul II de pensii, rămȃnȃnd doar Pilonul I și III. Primul-ministru a intervenit asupra subiectului afirmȃnd sec că „nu se desființează, punct!”.

În cel de-al treilea episod, Dandanache de la Finanțe și-a reamintit de existența acestui concept abstract de Pilon II, ȋn data de 23 august, afirmȃnd că pregătește tăierea la jumătate a contribuțiilor viitoare la Pilonul II de pensii. Și a dat ocazia unei noi răzgândiri.

Pe finalul lunii septembrie, discuțiile privind Pilonul II se reiau cu o serie de variante de lucru, una mai proastă ca alta, renunțȃndu-se ȋn cele din urmă și la aceste variante.

Iată-ne azi, pe final de octombrie, ȋntr-un nou episod al serialului infinit despre haosul decizional al aceastei guvernări, dublat de o evidentă nepăsare față de asigurările românilor, deciziile anunțate urmând să afecteze profund economiile realizate prin muncă în ultimii zece ani și înglobate în Pilonul II.

O reducere a contribuției la Pilonul II de la 5,1% cȃt este ȋn prezent, la 3,7%, echivalează cu falimentul sistemului de pensii din țara noastră. Singura soluție viabilă pentru sustenabilitatea sistemului de pensii romȃnesc este consolidarea Pilonului II și a Pilonului III. Din păcate, ȋn loc să consolideze sistemul de pensii, prin majorarea procentului alocat Pilonului II de la 5,1% la 6%, guvernul alege să reducă contribuția la 3,7%.

Reducerea acestui procent reprezintă o sărăcire constantă pe termen mediu și lung a fiecăruia dintre noi. Această măsură, alături de cea a mutării contribuțiilor, indică falimentul programului de guvernare cu care PSD s-a tot lăudat, care e însă bazat doar pe haiducism fiscal.

Practic, bolșevicul de la finanțe impune populației care contribuie la Pilonul II de pensii să trăiască în sărăcie peste ani când nu vor mai putea fi activi în câmpul muncii. Le refuză dreptul de a-și asigura bătrânețile !

luni, 30 octombrie 2017

Vasile Blaga achitat la prima instanță

Digi 24Vasile Blaga a fost achitat în dosarul în care Gheorghe Ştefan a recunoscut şi a fost condamnat

AgerpresUPDATE Tribunalul București: Vasile Blaga, achitat în dosarul de trafic de influență; decizia nu e definitivă

Procurorul a cerut, instanța a dispus achitarea.

Decizia nu este definitivă. Urmează apelul. Procurorul este obligat să ceară apelul.

"Toți martorii au declarat în instanță că nu mă cunosc. Hăhăianu a declarat că nu mă cunoaște și că nu am intervenit pentru numirea lui. Cum puteam face trafic de influență pentru cineva pe care nu îl cunosc? Au spus că mi-au dat bani în sediul din Modrogan, nr. 22, când eu nu am avut niciodată birou acolo. Să nu știi când ai dat bani, unde i-ai dat și să minți cu nerușinare. Sunt complet nevinovat", a spus Blaga, în ultimul cuvânt în fața instanței.

Fără a lua locul procurorului, mie îmi sună ciudat acuzația:

"În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale", afirmă procurorii.

Iar Gheorghe Ștefan recunoaște, în acordul de recunoaștere a vinovăției, că el era cel care făcea toate treburile - aici.

Cine se face vinovat de săvârșirea infracțiunilor să suporte rigorile legii. Cine nu este vinovat, să fie absolvit de acuzații și să i se confere reparații (morale sau de altă natură).

Gheorghe Ștefan este cel care l-a băgat pe Blaga în această cauză. Are deja mai multe condamnări ! Urmărind procesul, avocatul lui Ștefan i-a recomandat să își recunoască vinovăția pentru a primi mai puțin. O șmecherie legală. Totuși, la câte condamnări are dar și pentru că a încercat să „tragă” după el și pe alții poate că ar merita mult mai mult.

Parcă și Elena Udrea a indus, în public, idee că Blaga ar fi „sforarul” șef în fostul PDL. Până acum, a fost ea dovedită, a fost dovedit Pinalti (Ștefan), mai sunt și alții. Se pare că fiecare a tras pentru el.

PSD își dezvoltă structura internă a celor certați cu legea

AgerpresDNA: Deputatul Mihai Valentin Popa, pus sub control judiciar pentru șantaj

Acesta este PSD. Cum îi sunt membrii, este și partidul. Zicerea este aspră. Nu poți acuza un partid pentru că are un membru certat cu legea. Nu îl poți acuza nici când are 2 sau mai mulți. Un partid are resurse interne pentru a își „curăța” rândurile. Ei, nu este cazul PSD care are la conducere un infractor get-beget. Nimeni altul decât infractorul Liviu Dragnea.

Deputatul Mihai Valentin Popa este pus sub control judiciar pentru șantaj. Se consideră „stăpânul feudei Făgăraș”, unde este și șeful organizației locale a PSD.

Informațiile din știre sunt deranjante. Nu au valoare funcțiile publice deținute de aleșii locali, nu au valoare funcțiile publice obținute în urma unor examene, au valoare doar „relațiile” pe care liderul politic local, care controlează consiliul local, le stabilește ca prioritare. Dacă el decide, aleșii poporului (sinistră sintagmă în acest caz) execută ce vrea „stăpânul”.

Ei bine, DNA a fost sesizat, a primit tot sprijinul pentru a afla adevărul și, ca atare, dosarul penal a intrat pe rol. Descrierea faptelor este plauzibilă. Șantajul poate fi dovedit. Un „baron” PSD va ajunge, probabil, unde trebuie.

Vreau să se rețină următoarea stare de fapt. Puterea PSD-ALDE luptă, din răsputeri, să modifice legile penale pentru ca astfel de fapte să nu mai fie sancționate ! Acum au o inițiativă legislativă prin care pot accede la funcția supremă în stat infractorii ! Este imperios necesar ca PNL, partidul care face opoziție la puterea PSD-ALDE, să se angajeze să revină, când va ajunge la putere (după alegeri, evident !), asupra legilor privind justiția deformate de PSD, ALDE și UDMR și să readucă România pe calea democrației.

PNL se întărește

Semnalele sunt pozitive. PNL a redevenit partidul de opoziție care este acceptat de liberali dar și de alte persoane cu vederi de dreapta.

Liantul, până acum, este președintele Ludovic Orban.

AgerpresFostul jurnalist Ionel Dancă, noul purtător de cuvânt al PNL (surse)

Fostul jurnalist Ionel Dancă a devenit purtător de cuvânt al PNL, conform unei decizii luate luni de Biroul Executiv al liberalilor, au anunțat surse din partid.

Aceasta este știrea principală. Știrea „secundară” nu este lipsită de importanță !

Violeta Alexandru — ministru în Cabinetul Dacian Cioloș — va fi consilier al președintelui liberalilor, Ludovic Orban, pe probleme de bună guvernanță.

Ionel Dancă și Violeta Alexandru sunt membri ai „Echipei Platforma România 100”, creată de Dacian Cioloș.

Ionel a fost consilier de stat al Prim-Ministrului Dacian Cioloş pentru proiecte de dezvoltare economică regională (2016) şi Coordonator al Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică (UGAT) pentru proiecte de dezvoltare economică regională integrată în Valea Jiului, Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași).

Între 2013 și 2014 a ocupat funcția de consilier al Ministrului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri.

Înainte de a ocupa funcții publice a fost jurnalist, analist economic, realizator și moderator TV. A fost coordonator academic al Masterului ”Politici de integrare europeană” de la Facultatea de Științe Politice - Departamentul de învățământ la distanță din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

De asemenea, a fost doctorand în Științe politice la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative şi are un Master în Doctrina socială creștină la Universitatea Pontificală din Lateran, Roma – Italia și Licența în Filosofie morală și politică la Facultatea de Filosofie de la Universitatea București.

Violeta a fost Ministru pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) în guvernul Dacian Cioloș. În 2001 pune bazele Institutului pentru Politici Publice, o organizație neguvernamentală care militează pentru creșterea calității proceselor de elaborare a politicilor publice în România. A desfășurat activități de cercetare, de advocacy și de promovare în domenii precum: reforma administrației publice, a clasei politice, transparența instituțiilor, drepturile omului. IPP este una dintre cele mai obiective dar şi incisive organizații neguvernamentale din România, fiind recunoscută ca o autoritate în domeniile sale de excelență.

Datele noilor liberali (cu acte !) le am de pe site-ul „Platforma România 100”.

Mă bucur. Sincer. Sper să fie un exemplu și pentru alții. În special pentru acei oameni de calitate care, în anul dezastrului politic 2016, nu s-au prezentat la vot pentru că „nu au avut cu cine” !

PNL le arată că au cu cine. Doar să depășească o anumită stare de comoditate.

Ei, înainte. Pentru că „înainte” este întotdeauna mai bine !

vineri, 27 octombrie 2017

PSD construiește o casă fără fundație. Disperat, apelează la măsuri aiurea

Conferința de presă susținută astăzi de președintele Ludovic Orban, liderul opoziției, este cuprinzătoare. Nu cuprinde toate aspectele legate de ce face puterea PSD-ALDE însă trage severe semnale de alarmă și, anunță poziția PNL. Plus acțiunile viitoare.

Bună ziua!

Partidul Național Liberal respinge categoric toate aberațiile fiscale pe care le-a prezentat ministrul Mișa după ședința de Guvern. Guvernul PSD este în situația în care a construit o casă, dar nu a construit fundația. După ce a construit casa și încearcă acum să construiască fundația și-au dat seama că șansele de a construi fundația sunt foarte mici și încearcă să apeleze la tot felul de subterfugii și artificii, dar singurul rezultat al acestor experimente fiscale făcute pe români va fi acela că vor dărâma casa, că vor pune pe butuci economia.

Tot ca o comparație plastică, PSD este în situația în care fără să aibă niciun fel de cunoștințe, în domeniul medical, încearcă să opereze un pacient, un pacient care este sănătos și încearcă să-l opereze nu cu intervenții  paroscopice, ci încearcă să opereze pacientul cu trusa lăcătușului, adică cu pânză de bomfaier, cu burghiu, cu ciocan. Rezultatul vi-l puteți imagina și ăsta va fi rezultatul intervențiilor stupide ale acestor analfabeți economici asupra economiei românești.

Măsurile fiscale ale Guvernului și consecințele lor negative

Trecând într-un registru mai tehnic vreau să fac câteva afirmații extrem de simple. Toate măsurile fiscale anunțate de Guvern vor avea consecințe negative asupra economiei și vor avea efecte negative asupra tuturor categoriilor sociale din România și mai ales asupra acelor categorii sociale care au fost mințite în campania electorală și cărora li s-a promis marea cu sarea. Prin transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, rezultatele vor fi negative pentru veniturile atât din sectorul public cât și pentru veniturile din sectorul privat. În sectorul public, deși li s-a promis angajaților din sectorul public, majorarea salariilor cu 25%, se vor majora cu 25% doar salariile brute, în timp ce creșterea salariului net va fi mai mică de 4%. Această creștere nereușind nici măcar să compenseze creșterea de prețuri, iar puterea de cumpărare a salariului funcționarului public în 2018 va fi mai mică decât în 2017. În sectorul privat, dacă nu ar fi anunțat introducerea acelei zise taxe de solidaritate, care acum văd că e denumită altfel, de 2,25% pe fondul de salarii, angajatorii nu ar fi trebuit să plătească nimic pentru a menține salariile nete actuale ale angajaților. În condițiile introducerii acestei taxe stupide pentru a menține salariul net al angajaților, firmele din sectorul privat vor trebui să plătească mai mult, deci va fi o creștere a costurilor cu forța de muncă pentru fiecare angajator.

Despre introducerea taxei de profit de 1%

Introducerea impozitului de 1% pentru firme care au cifra de afaceri de până într-un milion de euro reprezintă de asemenea o inovație în materie de impozitare a micro-întreprinderilor, rezultatul concret va fi negativ pentru marea majoritate a firmelor. Sunt aproape 400 de mii de firme care au cifra de afaceri de până într-un milion de euro, până la 500 de mii de euro se impozitau cu acest sistem de 1% pe cifra de afaceri. Pentru firmele care au cifra de afaceri între 500 de mii de euro și un milion de euro acest impozit poate reprezenta o relaxare fiscală numai în condițiile în care aceste firme înregistrează un impozit mare de peste 10%. Cum peste 10% dintre firme au marja de profit sub 10%, introducerea taxei de profit de 1% va duce la creșterea fiscalității pentru majoritatea acestor firme.

Aș vrea să mai spun câteva cuvinte legate de caracterul de experiment. În nicio țară din Uniune Europeană efortul de plată al contribuțiilor nu este doar în sarcina angajaților. Suntem prima țară europeană care punem în sarcina angajatului plata integrala a contribuțiilor. Nu cunosc vreo țară europeană în care să se aplice impozit pe cifra de afaceri până la un milion de euro, dacă s-ar putea să nu fi studiat sistemul de impozitare în toate țările, dar eu personal nu cunosc. De asemenea, reprezintă 2,25 % pe fondul de salarii, de asemenea reprezintă un caz, după știința mea, unic la nivelul Uniunii Europene. Toate aceste invenții practic, experimente de natură fiscală au darul de a genera o stare de nemulțumire în mediul de afaceri, o stare de neîncredere în autorități, o stare de neîncredere în capacitatea autorităților de a crea un climat favorabil afacerilor, lucru care conduce la niște consecințe extrem de grave.

Ce năpastă pe capul nostru ca într-o perioadă în care România are o șansă uriașă de dezvoltare, în care investitori din cele mai importante țări erau interesați să investească în România și să contribuie la dezvoltarea economică și la creșterea nivelului de viață a românilor, ce năpastă pe capul nostru să fim guvernați de acest trib de neanderthalieni economici, de acești ageamii, analfabeți în domeniul economic. Nici dacă România ar fi fost guvernată de cei mai mari dușmani ai noștri nu cred că s-ar fi înregistrat contra performanțele majore pe care le înregistrează acest Guvern care nu mai are ce și caute în fruntea României.

Despre creșterea salariului minim

În fine, aș mai spune câteva lucruri și despre așa-zisele măsuri care creează o impresie că Guvernul acesta a dat ceva. Prima măsură este creșterea salariului minim. Sigur nu mai este creșterea salariului minim ca în programul de guvernare. Programul de guvernare poate să fie dus la baia Guvernului, acolo scria 2000 de rom salariul minim, între timp a devenit 1900 de roni salariul minim. Nu e nicio creștere a salariului minim, de fapt este o creștere a salariului minim care este rezultatul transferului contribuțiilor pentru a putea ca salariul net, echivalent salariului minim brut pe țară să fie la același nivel. Deci practic nu este vorba de nicio creștere a salariului minim, ci este vorba de o creștere a încasărilor la bugetul de stat și la bugetul de pensii, bugetul de asigurări de sănătate și la bugetul de șomaj ca urmare a creșterii salariului minim din cauza transferului contribuțiilor.

Despre Pilonul II de pensii

De asemenea, respingem categoric reducerea procentului de la 5,1 la 3,7 - contribuția pentru Pilonul II de pensii. Această scădere reprezintă un furt din banii cetățeanului, reprezintă un atentat la șansa românilor care sunt activi astăzi și care contribuie la Pilonul II de pensii, un atentat la șansa lor  de a beneficia de o pensie decentă atunci când se vor pensiona, care să nu depindă de bunul plac al guvernanților, ci să depindă doar de capacitatea managerilor fondurilor private de a da randamente bune pentru aceste fonduri de pensii. Scăderea este contrară angajamentelor care au fost făcute în momentul în care s-a înființat Pilonul II de pensii. Procentul la pilonul II de pensii numai să nu scadă, ci ar fi trebuit să crească la 6%. Minciunile gogonate ale Olguței Vasilescu și ale ministrului Misa, că de fapt în cifra absolută sumele vor fi aceleași pe care le va plăti angajatul, le respingem categoric, iar  obiectivul pilonului II de pensii este acela de a permite celor care astăzi trăiesc din munca, din activități independente, din persoana fizică pe autor, sa beneficieze atunci când vor ajunge la vârsta pensiei de o pensie decenta prin înmulțirea banilor pe care îi alocă către pilonul II de pensie. Guvernul ce face? Ia din pilonul II de pensie, adică ia din banii pe care romanii ar trebui să ii dea la pilonul II de pensii, si ii baga in pilonul I de pensie , adică in sistemul public de pensii, numai pentru a încerca să mascheze în mod artificial deficitul fondului de pensii grav de 18 miliarde pe anul acesta.

De asemenea este de neînțeles în condițiile în care PSD a mințit în privința pensiilor, PSD a anunțat prin vocea lui Dragnea că nu se va aplica noua lege a pensiilor de la 1 ianuarie, ca majorarea punctului de pensie se va face numai de la 1 iulie. Este cu atât mai mult de neînțeles de ce atentează Guvernul la banii romanilor activi prin reducerea contribuțiilor la pilonul II de pensii de la 5,1 la 3,7.

Moțiune simplă împotriva ministrului de Finanțe

Vom sesiza Avocatul Poporului pentru atacarea la Curtea Constituționala a ordonanțelor pe care le va emite Guvernul, așa cum am sesizat și în cazul ordonanței 4, si in cazul ordonanței 60, și in cazul ordonanței 53, în general in cazul tuturor ordonanțelor pe care le consideram neconstituționale. De asemenea, după adoptarea ordonanțelor prin lege, în cazul în care domnul Ciorbea cu salariul mărit și cu pensie specială mărita nu va catadicsi să atace la Curtea Constituționala, vom ataca la Curtea Constituționala legile de adoptare ale acestor ordonanțe in cazul in care nu vom reuși sa împiedicam adoptarea lor.  Nu în ultimul rând anunț ca PNL va iniția o moțiune simplă împotriva Ministrului Finanțelor Misa, moțiune care va fi depusă la Senat. Dacă aveți întrebări vă stau la dispoziție cu răspunsuri la întrebări.

Întrebări din partea presei

J. V-ați gândit care ar fi momentul când veți depune moțiunea de cenzură la care ați făcut referire în ultima perioadă?

L.O. Cu siguranță ca vom depune o moțiune de cenzura, si vom anunța momentul când vom depune aceasta moțiune de cenzura. Depunerea unei moțiuni împotriva ministrului de finanțe nu înseamnă ca nu vom depune moțiune de cenzura.

J. Când veți depune?

L.O. Când vom considera momentul cel mai potrivit. Atunci când poate parlamentarii puterii își vor da seama ca acest Guvern duce tara spre nicăieri si ca prăbușește chiar si speranțele de a trai mai bine ale marii majorități a romanilor.

J. Moțiunea simpla când o veți depune?

L.O. Săptămâna viitoare.

J. În presa locală scrie de faptul că președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, înțeleg că este de la PNL, a fost prins sub influența băuturilor alcoolice aseară.

L.O. Permiteți-mi să nu vă răspund la nicio întrebare legată de acest subiect până nu aflu complet informațiile legate de acest subiect . Nu sunt în temă, vom prezenta public un punct de vedere când vom avea toate informațiile.

Am purtat o discuție, aștept să își prezinte punctul de vedere, aștept să văd poliția cum susține punctul de vedere pe care îl prezintă și care este contradictoriu față de punctul de vedere prezentat prin comunicatul oficial, aștept să am o discuție să mă informez complet și vom prezenta un punct de vedere.

J. Poliția susține că a dânsul a fugit...

L.O. V-am dat răspunsul la această întrebare.

J. O să îl sancționați?

L.O. V-am dat răspunsul la această întrebare, vom lua o decizie in momentul în care vom avea o informare completa asupra situației care există.

J. În legătură cu legile justiției. (..)ar putea să renunțe la doua dintre măsurile anunțate, inspecția judiciară care ar urma să treacă în subordinea Ministerului Justiției și numirea procurorilor, nu sunt foarte clare aceste semne, dar există o intenție de a renunța. Cum interpretați acest pas înapoi în privința acestor două masuri atât de criticate?

L.O. Repet punctul de vedere al Partidului National Liberal. Respingem categoric cele patru măsuri din proiectul de lege al justiției, care nici nu e un proiect, încă nu am văzut niciun proiect de lege. 1. Schimbarea mecanismului de numire al procurorilor, 2. Încălcarea autonomiei procurorului de caz, 3. Subordonarea Inspecției Judiciare către Ministrul Justiției, 4. Înființarea unui departament special la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție, care să judece eventualele acuzații de corupție ale magistraților. Toate arată tentativa evidentă a partidului de guvernământ, a celor certați cu legea din conducerea celor două partide de guvernământ de a controla politic justiția. Nu vom accepta niciodată aceste modificări, ne vom opune cu toate  forțele împotrivă acestor modificări.

Aș mai spune un lucru. N-am înțeles ce a căutat Toader la comisie.  Aceea este o comisie care are cu totul si cu totul alt obiect de activitate. Este o comisie specială care este înființata de Camerele reunite ale Parlamentului și care are ca obiectiv revizuirea Codurilor penal si de procedură penală ca urmare a hotărârilor Curții Constituționale si in mod evident de adoptare a codurilor cu reglementarea de la nivel european privind drepturile și garanțiile procesuale. Nu avea ce sa caute Tudorel Toader, ca ministru al justiției, să povestească de legile justiției care vizează modificarea altor legi privind organizarea judecătorească, să prezinte aceste legi unui public, unei comisii care nu avea niciun obiect de activitate legat de subiectul acesta. Poate a vrut să ii transmită lui Florin Iordache, înaintează-le tu ca proiect de lege, că eu de la Guvern n-am curajul sa le înaintez. Procedura normală daca vrea sa inițieze o modificare a legilor justiției, se duce frumușel la Guvern sa prezinte proiectul de lege, Guvernul sa aprobe proiectul de lege si să îl trimită spre dezbatere Parlamentului. Nu, nu face lucrul acesta, nu se duce in Guvern si vine in mod cu totul si cu totul ciudat in fata unei comisii care nu are nicio legătura cu aceste modificări ale legii numai ca sa genereze un nou eveniment, ca sa povestească despre ce vrea sa facă in legile justiției, dar de fapt nu vrea sa facă, pentru ca nu inițiază  ca si Ministru al Justiției aceste legi. Nu avea ce să caute acolo ministrul Justiției. Presupunerea mea este simplă. Guvernul probabil îi este frică să se umple iar Piața Victoriei și să iasă iar cetățenii împotrivă Guvernului, ca în cazul OUG 13, si probabil o să apeleze la parlamentarii anti-justiție care sunt sa zic așa bine cunoscuți ca sa înainteze ca o inițiativa legislativă din partea parlamentarilor, evident cu girul Ministrului Justiției care nu are curaj sa își asume răspunderea pentru inițierea acestei legi.

J. Dar veți face vreo sesizare  in legătura cu faptul ca se discuta in aceasta comisie?

L.O. Pai ce să mai sesizez acum? Pentru orice om de bun simț este o sfidare a tot ceea ce înseamnă Parlament. Nu ne mira nimic. E ținuta pe loc de exemplu propunerea noastră de modificare a regulamentului ca sa ne permită inițierea procedurii de demitere a lui Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților și multe alte lucruri. S-au înființat tot felul de comisii de ancheta care au rolul de fabrica de fum care sa distragă atenția romanilor de la catastrofa economica pe care o provoacă Guvernul.

J. S-a cerut si un punct de vedere la Comisia din Veneția

L.O. Cu siguranța este necesar acest punct de vedere.

J. Liderul PSD Liviu Dragnea spunea ca proiectele vor merge mai departe in parlament fie ca vine, fie ca nu vine avizul de la Comisia de la Veneția.  Puteți sa faceți ceva?

L.O. Nu, nu pot sa împiedici un parlamentar sa aibă inițiativa legislativă

J. Mă gândeam ca in procesul de dezbatere parlamentara sa poată fie extins

L.O. Cu siguranță vom cere amânarea oricărei dezbateri în cazul în care cineva își asumă răspundere pe înaintarea acestor proiecte de legi pentru că deocamdată se vorbește de niște proiecte de legi care nu există și de un ministru al Justiției care inițiază niște proiecte de legi pe care nici nu le inițiază. Evident considerăm că este foarte util și benefic un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția privitoare la, nu neapărat la ansamblul pachetului de legi ci mai ales la aceste patru măsuri pe care noi le considerăm un atentat împotriva independenței puterii judecătorești.

J. Cum interpretați adoptarea unor proiecte anunțate de PSD cum ar fi: Legea pensiilor, Fondul Suveran de Investiții, nu este foarte clar dacă va fi sau nu impozit pentru salariile sub 2000 de lei?

L.O. Este o harababură generalizată. Eu nu am garanția nici măcar că ceea ce a anunțat ministrul Finanțelor ieri se va transpune în realitate. Este o ceață totală. Uitați-vă, de exemplu pe contul special de plată a TVA -ului, unde și aici suntem practic singura țară, mai este numai în Italia, dar numai pentru companiile care au contracte cu statul, î rest nu mai există nicio țară în care să existe split account TVA. Nu se știe, se mai introduce nu se mai introduce, ordonanța este în vigoare? Este o harababură generalizată. Vă pregătim lista minciunilor PSD-ului, lista nerespectării angajamentelor electorale, scăderea TVA-ului de la 19 la 18 % unde este, nicăieri. Scăderea impozitului pentru angajaților cu venituri p7nă 2000 de lei care mi se pare oricum o promisiune aberantă, orice cetățean care înregistrează venituri trebuie să plătească contribuție, asta este etica fiscală în orice țară. Toate aberațiile pe care le-au promis în campania electorală vor renunța la ele pentru că nu au cum să le pună în practică, pentru că ele oricum, cred că nici eu nu și-au imaginat vreodată că le pot pune în practică și pur și simplu i-au mințit pe români ca să le obțină votul ca să pună mâna pe putere.

L.O. Dacă nu mai aveți întrebări, vă mulțumesc și vă doresc un weekend frumos!”

Parlamentul catalan a votat rezoluția pentru independență. Guvernul Spaniei aplică art. 155 din Constituție

Carles Puigdemont, șeful Guvernului catalan a lăsat la latitudinea Parlamentului declararea independenței. Majoritatea separatistă, de la cei de extremă stânga până la cei de centru stânga au votat pentru independență - 70 de voturi. Opoziția, minoritară, a lipsit din sală. El Pais.

Parlamentul catalan l-a însărcinat pe Carles Puigdemont să elaboreze Constituția Cataloniei și reglementările care să permită statului să funcționeze. De fapt, legea referendumul adoptată de Parlamentul catalan, declarată neconstituțională și ca atare nulă de către justiția spaniolă, era un fel de lege care asigura trecerea de la autonomie sub autoritatea Spaniei la independență ca Republica Catalană.

Senatul Spaniei l-a învestit pe Mariano Rajoy, primul ministru al Guvernului Spaniei să conducă direct Catalonia. Guvernul Spaniei l-a demis pe Carles Puigdemont iar Rajoy a anunțat dizolvarea Parlamentului catalan și alegeri anticipate pentru 21 decembrie!

El Pais, Agerpres, Curs de guvernare.

Guvernul Spaniei este susținut de toate statele. O excepție o face premierul Belgiei care îndeamnă la „dialog”. Mi se pare o atitudine mai degrabă de „politică internă”. Dialog cu cine ?

Uniunea Europeană consideră că este problema internă a Spaniei. Tot de la nivelul Uniunii Europene s-a transmis semnalul că o Catalonie independentă nu este considerată o membră, de facto, a Uniunii Europene. NATO a transmis că este o problemă internă a Spaniei și sprijină guvernul Rajoy. Germania și Franța susțin Guvernul Rajoy. SUA sprijină „unitatea” Spaniei. Agerpres, mai multe „știri”. Inclusiv România, prin președintele Klaus Iohannis a transmis că evenimentele din Catalonia sunt o problemă internă a Spaniei și că are încredere în primul ministru Mariano Rajoy. Theresa May a comunicat că Marea Britanie susține unitatea Spaniei și nu este de acord cu declarația de independență a Cataloniei.

Deja, imediat după anunțul lui Rajoy de demitere a lui Puigdemont, El Pais arată că justiția din Catalonia a început procedurile de acuzare a acestuia iar după dizolvarea Parlamentului, nu este exclus ca unii parlamentari să fie, la rândul lor acuzați.

Să urmărim evenimentele. Sunt și susținători înfrigurați ai „independenței” Cataloniei. Mai ales în presa engleză. Din ce am văzut până acum. Motivul ? Să rănească cât mai mult Uniunea Europeană.


Obiectivul principal al PSD și ALDE este subordonarea Justiției

Mai toate emisiunile dezbat „adânc” problemele financiare și economice. Ieri seară am văzut și eu cum senatorul Florin Cîțu (PNL) a atras atenția (la Realitatea TV) că problemele financiare și economice sunt pentru a acoperi adevăratul scop al celor din PSD și ALDE: subordonarea justiției.

Deputatul Ioan Cupșa (PNL) face o sinteză utilă pentru a înțelege „fenomenul”, într-o declarație de presă.

Chiar dacă unii dintre cei care citesc nu au cunoștințe de drept suficiente, mesajul se poate înțelege foarte bine. Starea de pericol în care a fost dusă România prin acțiunile iresponsabile ale puterii PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR are la bază supunerea justiției de puterea politică prin intermediul Parlamentului și a Guvernului. Practic, infractorul Liviu Dragnea și acoliții din PSD împreună cu inculpatul Călin Anton Popescu Tăriceanu și acoliții din ALDE, cu sprijinul lui Kelemen Hunor și a acoliților din UDMR destramă statul de drept! Îi desființează „puterea judecătorească”!


„Liviu Dragnea și ai lui continuă procesul de aservire a Justiției din România!

Guvernul PSD-ALDE nu-și asumă responsabilitatea politică pentru modificările care vor fi aduse legilor justiției!

Bravo! Adevărații bărbați de stat așa procedează...

  • Vor să controleze Justiția, controlându-i și anchetându-i pe magistrați.
  • Vor să fie jupânii Justiției, numind procurorii de rang înalt. 
  • Vor să controleze Inspecția judiciară, vor să-i controleze pe magistrați "inspectându-i".
  • Dar nu au curaj să înregistreze la Parlament o inițiativă legislativă!

Bravo, din nou!

La presiunea liderilor PSD și ALDE, Ministrul Justiției s-a conformat și a livrat Parlamentului României ceea ce trebuia să fie, așa cum și-au asumat public în vară, inițiativa legislativă privind modificarea legilor justiției.

În mod laș, liderii coaliției PSD-ALDE și membrii Guvernului s-au ”desesizat” ( cum afirma dl.ministru Tudorel Toader, în direct) și ne-au lăsat la sala comisiei juridice, în ședința Comisiei speciale, ”niște” propuneri de modificare a legilor justiției!

Merită a fi subliniat, din nou, faptul că domnul Tudorel Toader ne-a comunicat că Ministerul s-a desesizat, derobat de vreo responsabilitate privind forma ulterioară a acestor legi, aruncând întreaga  responsabilitate pe seama parlamentarilor PSD-ALDE (și cu siguranță și ai UDMR), parlamentari care vor fi nevoiți să facă toată treaba murdară.

”Autorul” va fi unul colectiv, Parlamentul... Nu-i așa?

În esență, intenția relevată de textele normative propuse, fără a ne mai referi la acele modificări care sunt obiectiv necesare și de care se folosesc drept alibi, așa cum sunt modificările privind accederea în magistratură, cariera magistraților, organizarea judecatorească..., propuneri care la rândul lor necesită o atentă și critică analiză, intenția este următoarea:

I. În ceea ce privește numirea procurorilor de rang înalt, deoarece propunerile de modificare normativă vor fi adoptate și vor trece cu majoritatea mai mult decât confortabilă asigurată și de  sprijinul ”partenerului strategic” UDMR, PSD-ALDE vor avea procurorii de rang înalt pe care îi doresc. Vor fi ”procurorii lor”!

II. În ceea ce privește Inspecția judiciară s-au repliat ! ”Dragnea and co” afirmă că vor o instituție noua și independentă, reglementată printr-o lege specială!

O lege specială de înființare a Noii Inspecții Judiciare se traduce prin:  restructurarea instituției, o structură nouă de conducere, o structură organizatorică și funcțională nouă, un nou regulament de funcționare ...

Toate acestea reglementate prin Legea pe care majoritatea PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR, o va adopta  fără probleme!

Pe românește: "Noi o facem, Noi o controlăm"!

III. Înființarea unei Direcții speciale de investigare a infracțiunilor săvârșite de magistrați este cerută și susținută în continuare, deși se opun motivat și obiectiv întemeiat magistrații și alți profesioniști ai dreptului.

Oare de ce să susții o astfel de măsură, o astfel de modificare a Legii privind organizarea judiciară, o modificare care este nepotrivită, care nu este necesară?

Pentru că Direcția va fi condusă de către un Procuror-șef instalat, prin aceeași procedură ca și ceilalați procurori de rang înalt, de către Ministrul de justiție din Guvernul PSD-ALDE?

Există suspiciunea întemeiată, și singura explicație plauzibilă în aceste momente, că ”Dragnea and co” își doresc să exercite un control asupra magistraților prin felul în care vor putea fi anchetați penal de către această Direcție, instituție pe care speră să o controleze! Din nou, se potrivește expresia : "Noi o facem, noi o controlăm"!

PNL a avertizat în nenumărate rânduri în privința apucăturilor dictatoriale ale liderului PSD Liviu Dragnea, am arătat apucăturile dictatoriale ale celor din grupul PSD-ALDE care nesocotesc Constituția, legile țării, cutumele parlamentare. Ei nesocotesc drepturi și libertăți fundamentale ale concetățenilor noștri.

 ”Noi am câștigat alegerile, facem ce vrem ! Supuneți-vă!” este expresia care repezintă chintesența atitudinii lor, celor de la PSD și ALDE. Aceasta este piatra de fundament a filosofiei politice PSD-ALDE.

Putea crede cineva că vom ajunge într-o situație atât de gravă?

Principiul separației și echilibrului puterilor în stat, principiul independenței puterii judecătorești, principiul justiției unice, imparțială și egală pentru toți – sunt tratate cu dispreț de către aceștia, ca simple vorbe în vânt! Constituția vă mai încurcă planurile? ...

Actul de justiție, înfăptuit în numele legii de către judecători independenți, competenți și morali, este cel mai important mijloc de luptă  împotriva corupției. Justiția este, acum și aici, cea mai importantă forță capabilă să lupte împotriva corupției, acest flagel care a secătuit România, care ne secătuiește pe noi românii.

Domnule Dragnea, puneți capăt acestor jocuri nedemne și periculoase! Nu mai încercați să puneți mâna pe Justiție și așezați-vă în rând cu lumea! Respectați drepturile și interesele legitime ale românilor, recunoașteți ca avem nevoie de o Justiție imparțială și egală pentru toți, nu de una aservită!

Ioan Cupșa,

Deputat PNL”

Cum să-i mai crezi pe cei din PSD ? Una spun la prostime, alta spun la UE

O delegație a Comisiei Europene care a venit la București în septembrie a întocmit un raport. Ce scrie acolo, după discuțiile purtate cu Ionuț Mișa,  bolșevicul aflat în fruntea Ministerului Finanțelor Publice, este total diferit de ce comunică infractorul Liviu Dragnea presei, ce susține cu emfază prim-ministrul Mihai Tudose și ce gângurește împiedicat în limbă Ionuț Mișa pe la televiziuni sau când este prins la înghesuială de jurnaliști.

Preiau de News o informație legată de declarațiile senatorului Florin Cîțu (PNL) dar mai există și o informație în detaliu care îl confirmă la „curs de guvernare” (na poznă ! Curs de guvernare este într-un proces de schimbare și recomandă revenirea peste câteva ore).

Cîţu (PNL): Mişa le-a spus celor de la Comisia Europeană că vrea să elimine contribuţia la Pilonul II, să scadă impozitul pe venit la 12%, nu la 10%, şi să scadă contribuţiile la 36%, nu la 35%

News.ro - Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu acuză Guvernul că minte, că una spune în ţară şi alta la Bruxelles, el arătând că potrivit raportului întocmit de delegaţia Comisiei Europene care a venit în România la finalul lunii septembrie, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, le-a spus oficialilor europeni că vrea să elimine Pilonul II de pensii, că intenţionează să scadă impozitul pe venit la 12%, nu la 10% aşa cum prevede programul de guvernare, şi să scadă contribuţiile la 36%, nu la 35%, aşa cum a promis coaliţia de guvernare.

Aflăm din raport (făcut de Comisia Europeană după vizita la Bucureşti din 26 - 27 septembrie - n. red.) că Ionuţ Mişa i-a informat pe cei de la Comisia Europeană că vrea să întoarcă reforma pensiilor din 2008, ceea ce înseamnă că se gândeşte foarte serios să elimine contribuţia care merge la Pilonul II şi, mai mult, iarăşi ne-au minţit, nu au avut niciodată intenţia să reducă impozitul pe venit la 10%. Pentru Comisia Europeană informaţia a fost de 12%, iar contribuţiile la 36%. În acelaşi timp, Ionuţ Mişa le-a spus celor de la Comisia Europeană că nu ştiu legislaţia în ceea ce proveşte TVA spllit şi nu au dreptate atunci când îi spun că trebuie să ceară derogare”, a declarat joi Florin Cîţu.

Vicepreşedintele PNL afirmă că raportul Comisiei Europene redactat după vizita la Bucureşti din 26 - 27 septembrie arată un comportament sfidător la adresa partenerilor noştri europeni şi pare o campanie a Guvernului de a scoate România din Uniunea Europeană. ”Toate aceste acţiuni sfidătoare la adresa Comisiei Europene parcă pare o acţiune de a ne scoate din UE şi de a ne duce, singura variantă este spre est”, a explicat Cîţu.

Ionuţ Mişa le-a spus în faţă celor de la Comisia Europeană că nu are intenţia să respecte pactul fiscal şi nu are intenţia să ia în considerare recomandările Comisiei. Astăzi, noi avem o discuţie cu comisarul european despre bugetul Uniunii Europene, le spunem că avem nevoie de fonduri europene, de fonduri de coeziune, iar în acelaşi timp Ionuţ Mişa le spune celor de la Comisia Europeană că nu are de gând să respecte pactul fiscal şi ne pune nouă în pericol viitorul pentru că cei de la Comisia Europeană vor avea discuţii pe această temă”, a mai spus Cîţu”.

La Agerpres sunt informații asemănătoare. Ba, chiar mai multe pentru că cei de la Agerpres fac un colaj din declarațiile senatorului Florin Cîțu, unele la Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului, altele făcute cu alte ocazii. Inclusiv cele de pe contul de facebook al senatorului. Pe contul lui de facebook sunt foarte multe informații care ajută la înțelegerea gravei situații în care am ajuns pentru că PSD și ALDE au decis să scoată România de pe traseul urmat de celelalte state ale Uniunii Europene ! Are dreptate Florin Cîțu: „Toate aceste acţiuni sfidătoare la adresa Comisiei Europene parcă pare o acţiune de a ne scoate din UE şi de a ne duce, singura variantă este spre est

Pentru a confirma, parcă, suspiciunea, infractorul Liviu Dragnea s-a lăudat într-o emisiune la România Tv că le-a atras el atenția celor de la Comisia Europeană.

I-am spus (n.r. — comisarului Gunther Oettinger) că, din punctul nostru de vedere, Comisia Europeană ar trebui să fie mult mai atentă, mult mai rezervată când face prognoze negative care nu prea au legătură cu realitatea, pentru că poate produce tulburare în sistem, poate produce neîncredere în rândul populației, poate produce neîncredere în rândul celor care vor să investească” !

Avem suficiente dovezi să acuzăm PSD și ALDE că încalcă, conștient, toate angajamentele asumate de România în cadrul Uniunii Europene. Această adunătură de anarhiști politici din PSD și ALDE au acțiuni contrare intereselor generale ale României.

Iar tot de la Florin Câțu o informație. În anul 2017, deficitul de 3% cu care chipurile lucrează Guvernul Tudose este unul fals.

FOARTE IMPORTANT !!! Tinta de 3% deficit este una falsa. Conform angajamentelor semnate de Romania si pe care acum Dragnea-Tudose le arunca la gunoi, tinta pentru acest an este de 1%. Aici consider ca este o problema de siguranta nationala pentru ca aceste angajamente sunt semante de presedintele Romaniei si ratificate de Parlament. Dragnea si Tudose nu au autoritatea sa le "ignore".

Notă. Este o încălcare a unei prevederi superioară, constituțional, chiar programului de guvernare sau legii bugetului ! Constituția are această precizare !

Graficul , sursa MFP, arata care este tinta CORECTA pentru deficitul bugetar in conditiile in care Romania este guvernata responsabil si isi respecta angajatementele cu UE. (2017 si 2018- estimari guvern)

Prin politicile sale populiste si atitudinea sfidatoare fata de partenerii externi si capitalul strain, PSD arata tot mai clar ca un partid care lucreaza din greu la scoaterea Romaniei din UE. Este clar ca valorile occidentale ii deranjeaza.

Trebuie sa scapam cat mai repede de ei pana nu sting lumina peste Romania.

Este mai mult decât evident că PSD și ALDE fac tot ce este posibil pentru a scoate România din cursa pentru integrarea în Uniunea Europeană. În timp ce președintele Klaus Iohannis împinge țara către o mai mare integrare, pentru ca România să beneficieze cât mai mult de acest parteneriat special cu cea mai modernă economie a lumii, chiar cea mai puternică, infractorul Liviu Dragnea și „pupincuriștii” care îl acompaniază se chinuie să provoace un derapaj grav. De suferit, vor suferi cei dependenți de subvențiile statului, votanții PSD și ALDE.

O viitoare guvernare non-PSD+ALDE va avea mut de lucru. Cu cât scăpăm mai repede de această „bandă” de anarhiști, cu atât va fi mai bine.

Statul „PSD-ALDE” nu și-a făcut treaba. Nici în turism

De ce suntem mereu și mereu pe lângă buna guvernare ? Și avem o guvernare din 2012 sub conducerea PSD - cu excepția anului 2016 când am avut o guvernare responsabilă, subliniez acest adjectiv, sub conducerea lui Dacian Cioloș -, care a luat-o razna. Aflăm că Parlamentul dominat de PSD din 2012 nu a fost în stare să tragă la răspundere guvernele PSD să își facă treaba. O mână spală pe alta și amândouă obrazul. PSD-iști și ALDE-iști la putere în Parlament, PSD-iști și ALDE-iști la putere în Guvern și în instituțiile subordonate sau coordonate de Guvern. Rezultate ... pauză.

Un eveniment aparent „minor” ne aduce aminte că guvernele PSD și parlamentele PSD au frecat menta. S-au ocupat cu răzbunări în loc să facă treabă pentru interesele țării, pentru bunăstarea cetățenilor.

Parlamentarul bihorean al PNL, Găvrilă Ghilea face lumină, cel puțin pentru mine (nu sunt specialist în domeniu), asupra situației generată de insolvența unei agenții de turism. Biroul de presă al PNL dă informația:

Comunicat de presă: Statul român e bun de plată în cazul insolvenţei Omnia Turism!

În contextul insolvenţei Agenţiei Omnia Turism, soldată cu un prejudicierea cu aproximativ 8 milioane de euro a peste 8700 de clienţi, deputatul PNL Găvrilă Ghilea i-a solicitat, în această săptămână, ministrului de resort, Mircea - Titus Dobre, explicaţii cu privire la modul de recuperare a pagubei.

Parlamentarul bihorean i-a atras atenţia ministrului Turismului că România, ca stat membru al Uniunii Europene, avea obligaţia transpunerii în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2015/2302 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, în care se prevede că „Statele membre ar trebui să se asigure că acei călători care achiziționează un pachet sunt pe deplin protejați în cazul insolvenței organizatorului” dar şi că „Statele membre în care sunt stabiliți organizatorii ar trebui să se asigure că aceștia oferă garanții privind rambursarea tuturor sumelor achitate de către sau în numele călătorilor și, în măsura în care pachetul include transportul călătorilor, privind repatrierea acestora în cazul insolvenței organizatorului”.

Întrucât valoarea poliţei de asigurare se ridică la doar 50.000 euro, fiind evident că persoanele păgubite nu vor putea să-şi recupereze nici măcar o parte din sumele pierdute, deputatul Găvrilă Ghilea a mai solicitat ministrului să prezinte „modul concret în care statul român va asigura protecția efectivă a celor peste 8700 de cumpărători de pachete turistice  în cazul insolvenței organizatorului Omnia Turism”.

Biroul de presă

Oradea, 26.10.2017

Oare câte Directive ale Uniunii Europene mai stau ascunse prin sertarele unor nefericiți ajunși să poarte pălării prea mari pentru capul lor ? Ministrul de resort, Mircea Titus-Dobre de ce nu a demarat procedura de transpunere în legislația națională a Directivei (UE) 2015/2302 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2015 ? Este un atribut principal al ministrului ! Un atribut care justifică salariul pe care îl ia. Poveștile vânătorești cu ce viziune are nu au nici o valoare socială, pe când o transpunere în legislația română a acestei Directive, da. Salva proprietatea acelor persoane care au achitat societății aflate în insolvență un serviciu și nu au primit în schimb decât pagube.

Ce naiba au făcut instituțiile statului aflate în subordinea/controlul Guvernului sau a Parlamentului. Pentru că aici nu doar problema transpunerii Directivei este de reținut, aici sunt și alte instituții responsabile. ANAF este una dintre ele !

Din lucruri aparent „mărunte” vedem că putregaiul guvernărilor PSD-ALDE este mare. Acum, în loc ca despăgubirile să fie suportate de societatea comercială din fonduri special destinate unor astfel de cazuri, parte din despăgubiri sau cheltuieli ocazionate de eveniment se suportă din contribuțiile celorlalți cetățeni la bugetul de stat. Păi, asta nu mai este corect !

joi, 26 octombrie 2017

Independența Justiției este marota PSD, ALDE precum și a altora care se cred oameni politici

Justiția funcționează relativ bine. Ar putea funcționa și mai bine dacă parlamentarii României ar avea mintea acolo unde natura a pus-o și nu în alte părți ale corpului.

Ministrul Toader Tudorel a trecut prin viață bine, până acum. A urcat și urcat în profesia de dascăl, practică avocatura, a fost și judecător constituțional, este și membru plin al Comisiei de la Veneția ... de ce nu ar fi și „reformatorul” Justiției, de ce nu ar fi și el pomenit în istoria statului și dreptului ca marele „reformator”. Modelul „Solon”, „Cicero”, „Iustinian” sau „Napoleon” este în „ranița” fiecărui „soldat” de pe câmpul de luptă al dreptului. Din nefericire pentru România, astfel de „gânduri” au și cei care au „cunoștințe de drept” din vizionarea programelor de televiziune și ajunși cumva la putere,  vor să își impună „ideile”. Tudorel Toader este unul dintre juriștii care au astfel de pasiuni, are ocazia să își impună ideile privind Justiția și nu se sfiește. Profită. Atât de mult încât au fost date la o parte urgențele din domeniul Justiției pentru a-și satisface poftele, vanitatea. Iar politicienii din PSD și ALDE, supărați nevoie mare că Justiția le strică planurile de îmbogățire fără just temei, îi acordă tot sprijinul.

Tudorel Toader este specialist în dreptul penal. După cum se observă, nu are prea multă treabă cu dreptul civil, dreptul administrativ, obsesia lui este dreptul penal și pentru a-și satisface marota neglijează restul. Nu este capabil să admită faptul că statul este construit pe suportul oferit de cele trei puteri separate și în echilibru: legislativă, administrativă și judecătorească. De aceea acceptă toate ideile politicienilor prin care caracterele „separat și în echilibru” să fie cât mai mult diluate. Alături îi are pe cei care cunosc dreptul „din auzite”, cum ar fi Călin Anton Popescu Tăriceanu cu statutul juridic de inculpat, Liviu Dragnea cu statutul de condamnat/infractor dar și cu statutul de inculpat în alte dosare, niște parlamentari care după ce au urmat diferite facultăți au constatat că se pricep și la știința dreptului sau care au făcut dreptul dar au constatat că pot aduce modificări dreptului prin inițiative parlamentare și astfel pot rămâne în istorie.

Cătălin Predoiu, deputat PNL, atrage serios atenția asupra derapajului parlamentar alimentat de ambițiile personale ale lui Tudorel Toader și a celor care îl susțin. Voi „despărți” textul de la Agerpres pentru că sunt mai multe idei concentrate aici.

După ziua de azi este destul de clar pentru noi că PSD şi ALDE încearcă în Justiţie o crimă cu autor necunoscut. Nimeni nu-şi asumă politic proiectul de modificare a legilor justiţiei, este, tehnic, elaborat de către minister şi împins în Parlament fără niciun fel de asumare pe soluţiile respective

În sistemul judiciar urgenţa este calmarea interinstituţională şi anume un efort de mediere din partea ministrului atât cu CSM, cât şi cu Ministerul Public, astfel încât, pe baza legii, să se calmeze toate conflictele care există în sistemul judiciar şi să se treacă la problemele reale ale sistemului

Urgenţa în plan legislativ nu sunt legile justiţiei, ci modificarea Codurilor pentru a fi puse în acord cu deciziile Curţiile Constituţionale şi Directiva europeană privind garanţiile şi drepturile procesuale

Urgența este modificarea Codurilor. De anul trecut se „chinuie” Parlamentul să nu le modifice pentru a le pune de acord cu deciziile Curții Constituționale. Acele texte de lege declarate ca fiind neconstituționale au fost suspendate și nu mai pot fi aplicate. Nu este nevoie de ele ? Nu cumva acestea, modificate potrivit constatărilor CCR, ar permite o mai bună aplicare a Justiției ?

Toader Tudorel și clica care îl acompaniază în Parlament nu are treabă cu mai buna aplicare a legii, au treabă cu distrugerea independenței Justiției. Au reușit să distrugă liniște instituțională. Și-au atras de partea lor pe acei judecători care visează la eliminarea procurorilor din rândul magistraților (prevedere constituțională de altfel !) și din compunerea „puterii judecătorești” iar acțiunea a inflamat toate instituțiile care compun a treia putere în stat. Acțiunea are ca rezultat slăbirea independenței justiției, pe lângă faptul că este neconstituțională ! Din nefericire, Curtea Constituțională emite decizii care se bat cap în cap cu litera Constituției.

Dezmembrarea Justiției în viziunea lui Tudorel Toader are „un capăt de ață”. Este vorba despre Inspecția Judiciară. Este un organism de control administrativ al modului în care magistrații, procurori și judecători, și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de lege. Este singurul organism de control abilitat să vadă cum au instrumentat procurorii dosarul penal, dacă au interpretat corect legea și dacă dosarul în sine este construit cu respectarea tuturor procedurilor procesual penale. Judecătorii din IJ sunt singurii abilitați să cerceteze cum și-au îndeplinit atribuțiile judecătorii care au avut cauzele penale, civile, administrative etc. spre soluționare. Ei bine, Tudorel Toader vrea să scoată IJ de sub controlul CSM. Nu știu ce va prevedea legea care o transformă într-o instituție independentă de CSM (cică vrea modelul italian. Dar modelul italian o fi cel mai bun ?). Controlul IJ ajunge, constituțional vorbind, la CSM care are competența de a judeca latura administrativă a comportamentului magistraților în vederea stabilirii unei sancțiuni administrative ! Cine investește IJ cu cauza administrativă ? CSM, către care se îndreaptă plângerea persoanei interesate sau ministrul justiției ? Da, în constituție se prevede că ministrul justiției are autoritate asupra activității procurorilor. Dar IJ nu are doar procurorii în competența de cercetare ci și judecătorii, magistrați asupra cărora ministerul justiției nu are nici o autoritate. Scoțând IJ de sub controlul CSM, nu cumva Tudorel Toader vrea să satisfacă orgoliul parlamentarilor de a subordona Justiția ? Nu cumva o comisie parlamentară constituită ca parlamentarii să se afle în treabă va putea cere Inspecției Judiciare să cerceteze cum „și-a executat atribuțiile” o anume instanță de judecată ? Nu cumva IJ se va transforma într-o „instanță de judecată ad-hoc” sau „preliminară” la cererea Parlamentului pentru a sancționa niște judecători care au deranjat pe unul sau pe altul ?

Semnele de îngrijorare sunt uriașe. Individul Manda, pus de PSD să conducă Comisia parlamentară de contro al activității serviciilor speciale iese zilnic la presă cu declarațiile unor indivizi care se plâng că li s-a făcut dosar politic sau că judecătorii care i-au judecat au fost instruiți la SRI sau cine știe ce alte gogomănii mai spun indivizii. Ba,  individul Manda a afirmat că „vor cerceta” să vadă cum a decurs judecata !

România este pe cale să o ia pe arătură. Alegerile din 2016 ne-au adus cel mai nenorocit Parlament. Plin de persoane certate cu legea au trecut să se răzbune pe justiția care fie i-a condamnat, fie îi judecă. Iar Tudorel Toader a simțit că își poate pune în aplicare visurile de mare reformator al Justiției, că istoria dreptului are marea șansă să îl înscrie printre reformatorii istoriei, că poate fi alături de nume ca Solon, Cicero, Iustinian sau Napoleon etc.

Informațiile sunt de la Agerpres dar și din alte surse.

miercuri, 25 octombrie 2017

Dosarul ROMGAZ a ajuns la primul termen în Camera preliminară cu un „posibil autor” absent, protejat de Parlament

Gaze ieftine pentru Nicolae ! Dosarul ROMGAZ este unul special. Un furt din buzunarul cetățenilor, decis de stat, pentru bunăstarea lui Ioan Nicolae. Gargara cu pioneze a lui Ioan Nicolae rămâne doar o îngrămădire de cuvinte pentru a face impresie. Realitatea este că s-a comis un jaf.

Agerpres. Aici este declarația pentru „impresie artistică” a lui Ioan Nicolae.

Agerpres. Aici este informația pentru momentul procesului penal. Primul termen în Camera preliminară. Se verifică dacă dosarul poate merge la judecata pe fond.

Lista celor trimiși în judecată este „incompletă”:

  • Ioan Nicolae - fost acționar majoritar și președinte al SC Interagro SA București
  • Marin Mirea - fost administrator al SC Interagro SA și consilier pe probleme energetice al lui Niculae
  • Alpar Kramer - director comercial/marketing în cadrul Romgaz
  • Dan-Victor Alesandru - fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 și ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA
  • Viorel Pleașcă - secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007 — decembrie 2008
  • Ioana Apan - funcționară în cadrul Ministerului Economiei și membru în cadrul AGA respectiv președinte CA Romgaz SA
  • Adriean Videanu - fost ministru al economiei (decembrie 2008 — octombrie 2010)
  • etc.
Acolo la „etc.” ar trebui să fie și Varujan Vosganian, ministru al economiei care acoperă perioada „afacerii” în perioada de dinaintea lui Videanu și a guvernului Boc ! Dar nu este. Nu este pentru că în Parlamentul României s-au opus cererii Ministerului Public/DNA pentru începerea urmăririi penale a lui Vosganian onorabilii parlamentari mândri că sunt români. Varujan Vosganian stă și acum „liniștit”. Majoritatea parlamentară actuală are o reputație deosebită când este vorba să împiedice Justiția să își îndeplinească atributele constituționale !

Adriean Videanu nu a avut șansa lui Vosganian. Nu a mai intrat în Parlament. Se pare că nici nu a candidat. Procurorii s-au adresat președintelui Klaus Iohannis care a îndeplinit procedura constituțională pentru a permite Justiției să facă dreptate.

Dacă ne uităm la lista persoanelor trimise în judecată vom observa că Dan-Victor Alesandru a fost secretar de stat în Ministerul Economiei în 2005 (ulterior a fost reprezentant de facto al Interagro), Viorel Pleașcă a fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada 2007-2008, Ioana Apan a fost funcționară în Ministerul Economiei și membru în cadrul AGA respectiv președinte al CA Romgaz SA. Celor trei le lipsește „ministrul”. Protejat de Parlament - Varujan Vosganian !

Nu fac o săritură fără rost când mă voi referi la acțiunea lui Călin Anton Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României, pe atunci, în 2005 - 2008, prim-ministru al Guvernului României, care a sesizat CCR în cazul dosarului „Belina”. În cererea lui, CAP Tăriceanu cere CCR să constate că DNA verifică „legalitatea emiterii unor acte normative” ! Ei bine, Tăriceanu și Vosganian sunt disperați să obțină de la CCR o decizie prin care procurorii nu mai pot urmări penal miniștrii și funcționarii statului care participă la  emiterea actelor normative. Indiferent câte daune produc aceste acte normative societății. O astfel de decizie ar face „curățenie” în dosarul ROMGAZ ! Acesta ar fi clasat, dacă nu există alte fapte reținute de procurori în sarcina celor trimiși în judecată !

Nu de Belina și Dragnea îi arde lui Tăriceanu ! Lui îi bâțâie fundul din cauza ROMGAZ. Nu este exclus să mai fie ceva pe la mijloc de care noi încă nu știm.

Unde nu e cap, e vai de picioare

Deputatul Marilen Gabriel Pirtea (PNL), profesor universitar, face o scurtă sinteză a „mărețelor realizări” în guvernarea haotică a PSD.

Unde nu e cap, e vai de picioare ! „Picioarele” sunt reprezentate în zicală de cei care au așteptat ca PSD și ALDE să își țină promisiunile. Nu și le-au ținut, iar viitorul ne arată că va fi mai rău ! Pentru că la cap a intrat „putregaiul” iar despre judecată nici nu mai poate fi vorba.

AgerpresComunicat de presă - Deputat PNL Marilen Gabriel Pirtea

„Scadența guvernării PSD — ALDE, de la populisme electorale la măsuri dezamăgitoare

La mai puțin de un an de la instalarea la guvernare, PSD, având alături partidul balama ALDE, arată permanent că în discursurile și comportamentele celor care le conduc, începând cu Dragnea și Tăriceanu, se găsesc tot mai mult doar promisiuni fără acoperire, minciuni prin omisiune și manipulări grosiere.

Cea mai clară demonstrație a acestor rele obișnuințe politice ale PSD se află în protestele organizate de reprezentanți ai salariaților bugetari, cei care s-au văzut mințiți în mai multe rânduri de către actualii guvernanți.

Exemplul recent este cel al demonstrațiilor desfășurate în aceste zile chiar în fața guvernului de câteva mii de angajați din sănătate. Pe bună dreptate, aceștia sunt nemulțumiți pentru că există pericolul ca noile măsuri ale Guvernului să le reducă drastic veniturile, seria principalelor nemulțumiri ale bugetarilor din sănătate referindu-se la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, iar apoi la plafonarea sporurilor la nivelul de 30%.

Cazul angajaților din sănătate se înscrie în seria mai largă a sectoarelor în care salariații devin profund nemulțumiți de discrepanța dintre promisiunile electorale și măsurile dezamăgitoare luate de PSD — ALDE. Merită să spunem că primele și cele mai cunoscute promisiuni de campanie la care PSD a renunțat de când guvernează sunt:


  • Neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei;
  • Facilitățile pentru personalul medical;
  • Reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018;
  • Impozitul zero pe dividende de la 1 ianuarie 2018;
  • Amânarea Legii pensiilor, după ce Ministrul Muncii a promis adoptarea până la 1 octombrie și aplicarea începând de anul viitor, în timp ce Liviu Dragnea a anunțat amânarea pentru 2019.


Niciodată nu a fost mai mare diferența dintre promisiuni și realități în ultimii 28 de ani. Aceasta este cea mai obiectivă concluzie despre guvernarea PSD — ALDE, iar primii salariați afectați de populismele electorale ale liderilor pesediști sunt bugetarii, cei care, în cel mai optimist scenariu, vor beneficia de creșteri salariale nete cu doar 3,8 %, față de cele 25 % promise. În plus, veniturile salariale de la stat și din privat, erodate de scumpiri, vor fi diminuate și de transferul către angajați a cotelor de contribuții la asigurările sociale și de sănătate. Această măsură va diminua măririle salariale acordate bugetarilor și va afecta negativ salariile nete din sectorul privat.

Protestele angajaților desfășurate în fața Guvernului arată neseriozitatea PSD — ALDE, care a folosit promisiuni de mare ecou înainte de alegeri, iar acum își acoperă incompetența și incoerența doar cu minciuni și decizii cu efect de bumerang pentru angajați și angajatori.

Deputat PNL

Marilen Gabriel Pirtea”

marți, 24 octombrie 2017

Se rescrie istoria omenirii

AgerpresDoi dinți fosilizați datând din urmă cu 9,7 milioane de ani ar putea ''rescrie'' istoria omului

Mă bucur să văd știrea la Agerpres. Am aflat despre eveniment din presa germană și engleză. Este o așteptare uriașă. Dinții fosilizați sunt de primată, au fost găsiți în Germania în 2016, în prundișul unei foste albii a Rinului, în comuna  Eppelsheim (sud-vestul Germaniei). Un an a trebuit germanilor să se mire și să se întrebe. Anul acesta au tras concluzia că sunt dinți adevărați de primată iar cercetările au dovedit că au o vechime de 9,7 mil ani ! Imens !

În primul rând trebuie să ne poziționăm. Acum 10 mil de ani Terra era în Miocen, perioadă a Neogenului, care a început acum 23,03 mil de ani și s-a sfârșit acum 5,33 mil de ani (se pare că unii spun că s-a terminat acum 2,3 mil ani), când s-a intrat în Cuaternar, unde suntem acum. Iar Wikipedia ne spune că în Cuaternar apare și se dezvoltă omul ! Ca atare, descoperirea ne duce la o primată cu dinți foarte asemănători primatelor în Europa pe teritoriul actual al Germaniei. Fiind descoperiți pe un curs părăsit al Rinului, se poate presupune că au fost aduși de ape o distanță mai mare sau mai mică din partea dinspre Austria a cursului.

Dar cum arăta Europa în Miocen ? Google vine în ajutor și ne oferă o imagine prelucrată de cei care au mai multe cunoștințe în geologia pământului.

Europa acum 13 mil de ani arăta cam așa. Teritoriul actual al României era sub ape. Câmpia Panoniei la fel. Arcul carpatic exista. La fel Țara Hațegului, o foarte veche insulă în Marea Thetis în care marile reptile au devenit mai mici, dinozaurii pitici descoperiți în anii anteriori.

Austria exista, ca teritoriu (desigur !). Germania, la fel.

Teoria spune că hominizii au părăsit Africa acum 120.000 de ani. Dar acești dinți ne arată că în Europa au existat hominizi cu mult, mult timp înainte. Pentru că știința se face cu probe și nu după basme populare despre apariția omului pe pământ, existența hominizilor este confirmată și prin descoperirile din Africa, în Estul Africii dar vechimea acelor dinți și oase merg cel mai mult cu 5 mil de ani în urmă ! Aceștia au 10 mil ani !

Să avem șansa să aflăm de unde vine „omul de Neanderthal” ? Teoriile mișună. Oamenii de știință au mania de a nu renunța la teoriile care le-au fundamentat ascensiunea științifică. O țin „gaia-mațu”. Alții însă, vor căuta să dovedească contrariul. Ei bine, această descoperire are mari șanse să reducă din celebritatea Africii ca leagăn al omenirii. Există deja o serie de teorii care merg în această direcție.

Cât privește „omul de Neanderthal”, o știre anterioară ne informa că s-a reușit aflarea ADN-ului din probe aflate în Asia și Europa. ADN-ul lor ne arată că erau același grup uman, aceeași specie de oameni, acoperind o suprafață de mii de kilometri, din Europa până în Asia, cu mult timp înainte de venirea lui homo sapiens din Africa.

Dinții, hărțile și imaginația. A, stai să pun și niște animale pe care, probabil, hominizii abia descoperiți le vânau.


Lipsesc hominizii. Se vede. Autorul nu știa, când a realizat imaginea, că existau hominizi pe teritoriul ce se va numi mai târziu „Europa”.