„Faptele care sunt puse în sarcina doamnei Rovana Plumb sunt exclusiv decizii de natură politică şi ele nu au niciun fel de dimensiune penală, nu pot fi calificate ca infracţiuni şi, în consecinţă, nu pot constitui un temei pentru o cercetare penală. Colegii mei vor vota după propria conştiinţă, dar la mine, inutil să vă mai spun, după această pledoarie, cum voi vota, adică împotriva declanşării unei cercetări penale”
Corb la corb nu-și scoate ochii ! Aceasta este interpretarea corectă a demersului lui Vosganian de la tribuna Parlamentului înainte de votul pentru cererea procurorilor de începere a urmăririi penale „in personam” pentru Rovana Plumb.
Nu Varujane, nu tu, parlamentarul, ai competența să stabilești dacă o faptă comisă de un ministru este de natură politică sau penală. Gargara ta cu pioneze este o agresiune clară la Constituție. Mai citește Constituția. Singurii investiți cu atributul de a apăra interesele generale ale societății sunt procurorii din Ministerul Public iar judecătorii care compun instanțele de judecată sunt singurii care au dreptul să stabilească dacă există sau nu vinovăție. Declarația ta este un atentat la independența justiției. Elimini justiția din procesul democratic. Împiedici, prin cele ce afirmi, prin atragerea altora de partea ta, prin votul tău exercitarea puterii de către a treia putere a statului, puterea judecătorească. Tu, cel mult, pot să te opui unei cereri a procurorilor dacă parlamentarul care este și ministru sau fost ministru este acuzat pentru votul dat în Parlament. Sau pentru o declarație politică. Dar în nici un caz nu ai dreptul să judeci aspectul penal al unui act administrativ ! Indiferent dacă este interpretat ca măsură politică, oportunitate politică sau cum vrei tu să îi spui.
Și încă ceva, Vosganiene. Deciziile politice pot fi considerate infracțiuni dacă au ca urmare încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, dacă au ca urmare pagube aduse avuției naționale, dacă au ca urmare proasta administrare a societății, dacă au ca urmare îmbogățirea fără just temei sau dacă sunt fapte de corupție sau asimilate faptelor de corupție. Nicăieri în lege nu există o exonerare de răspunderea juridică (că este penală, civilă sau administrativă) decizia politică !
El, Varujan Vosganian, este în situația celui care a comis o faptă de natură penală ca ministru, când a pus cetățenii țării să plătească diferența de preț a gazelor consumate de fabricile chimice ale lui Ion Nicolae sporind astfel averea acestuia de 10 ori (de la 100 mil euro la 1 mld de euro !), bașca a dus în în afara granițelor, la cumpărătorii străini a produselor chimice subvenționate din buzunarul cetățenilor, o mare parte din banii care ar fi trebuit să devină o resursă a bugetului de stat. O stenogramă de pe timpul guvernării Tăriceanu a consemnat remarca acestuia că prin ce propune Vosganian este subvenționat practic PIB-ul altor state ! Vosganian a declarat că „astfel” sunt protejate vreo 6.000 de locuri de muncă ! Atât de protejate au fost că Nicolae a închis fabricile când nu a mai obținut profitul dorit.
Varujan Vosganian se ascunde de răspunderea penală în Parlament. PNL i-a cerut să părăsească partidul. A fost dat afară. S-a dus la ALDE și a obținut un nou mandat de parlamentar. Iar ALDE, care are mai mulți astfel de parlamentari cu probleme penale dar și membri cu mai puțină vizibilitate, s-a aliat cu PSD pentru că doar PSD are practica politică de a se opune Justiției când aceasta cere ca cei care au comis fapte penale să se prezinte în fața instanțelor de judecată pentru a le stabili vinovăția și pedeapsa sau pentru a fi achitați.
Se vorbește mult despre persoanele cu probleme penale din Parlament care faultează democrația constituțională. Din nefericire, în Parlament sunt și persoane ca acest Varujan Vosganian care reprezintă intelectualitatea dar care are un comportament cu nimic diferit de al infractorilor. Poate va cere un „Premiu Nobel” și pentru „creația infracțională parlamentară”, nu doar pentru cărțile scrise.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu