David Davis, negociatorul șef al Marii Britanii a tot jucat „țurca”. S-a încăpățânat să nu finalizeze „divorțul” și să bage spaima în statele UE foarte, foarte implicate în comerțul cu Marea Britanie. Parțial a reușit. Danezii, belgienii, olandezii, ungurii, nordicii au început să „danseze” pe tema intereselor economice vitale ale țărilor lor față de comerțul cu Marea Britanie. Germania și Franța, alături de care spun briții că ar fi și România, au spus că fără un „divorț” finalizat nu se pune problema trecerii la negocieri comerciale.
Ba cu mingea în curtea unuia, ba cu mingea în curtea altuia citesc astăzi că David Davis are alte opinii, exprimate în Parlamentul englez. Express este destul de darnic.
"La Consiliul European al Uniunii Europene mai târziu în această săptămână, sper că liderii celor 27 vor recunoaște progresele înregistrate și vor oferi (negociatorul UE) Michel Barnier un mandat de a valorifica impulsul și spiritul de cooperare pe care îl avem acum. Acest lucru ne va permite să ... atingem cele mai bune obiective și să ne îndreptăm spre o înțelegere"Mai mult, Davis neagă faptul că el a avut în vederea un Brexit „fără nici o înțelegere” !
Face referire și la cina la care a participat împreună cu Theresa May ieri, la Bruxelles, pentru o dicuție cu Juncker și Barnier. Iar Juncker a fost de acord cu „accelerarea” discuțiilor pentru „divorț”.
Eu înțeleg că briții s-au alarmat de varianta ca negocierile, fără un rezultat final asupra celor 3 (trei) probleme ale divorțului - frontiera cu Republica Irlanda, drepturile expaților europeni în Marea Britanie și factura Brexit -, să nu ducă la blocarea unei perioade de tranziție în raporturile comerciale, acorduri care constituie principalul obiectiv ale Marii Britanii. Bănuiesc că au sperat ca UE să renunțe la exigențele privind cele trei probleme principale, să cadă la un fel de pace pentru că și UE are interese economice legate de Marea Britanie. Nu le-a mers cu scoaterea din rând a statelor membre. Toate au dat de înțeles că mandatul negocierii este la Michel Barnier care știe ce are de făcut. Imaginea unui Brexit „fără nici un acord”, atât de dorită de unii politicieni britanici dar considerată nefastă de alții, este mai aproape de realizare decât și-au închipuit. Iar asta ar însemna pierderi imense pentru Marea Britanie. Vor fi pierderi și pentru UE dar, cum bine au observat mulți comentatori, pierderile UE se resorb în efortul a 27 de state membre pe când Marea Britanie plătește factura de una singură.
Peste toate vine și știrea difuzată de Oficiul Național de Statistică a Marii Britanii care, făcând niște calcule, a constatat că „averea” Marii Britanii este mai mică cu 490 miliarde lire sterline.
Ținta Marii Britanii este să obțină un acord de ieșire/divorț până în luna decembrie. Elanul „muncitoresc” al acordului până în ziua de astăzi (în octombrie) a picat. Cele trei domenii de bază au niște idei negociate însă nici unul nu are ceva finalizat ! Iar pe procedură, un Acord de ieșire trebuie să treacă prin toate structurile de aprobare ale Uniunii Europene, inclusiv prin parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene. Nu mai spun de un eventual acord comercial dezvoltat. Mai special, așa, după cum vor briții. Să aibă parte de un comerț favorabil cu Uniunea Europeană fără însă a participa la efortul economic european.
Dacă cei de la Express sunt mai aproape de Guvernul britanic, cei de la Independent sunt mai reticenți. Nu vor să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard.
Să vedem ce se va hotărî pe 20 octombrie la Consiliul European, când se va discuta situația Brexit-ului. Theresa May va participa pentru a susține acceptarea ideii că s-au făcut progrese și că se poate trece la etapa a doua. Spun jurnaliștii britanici. Asta să însemne că briții sunt de acord cu finalizarea primei părți ? Înseamnă că vor completa proiectul de Lege privind părăsirea UE existent în Parlamentul britanic ? Nu de alta, dar parlamentarii au băgat 300 de propuneri ! Va fi interesant de urmărit.
De reținut aspectul important. Britanicii se mișcă foarte repede. Parcă le-a băgat cineva un ardei iute în fund. Iar asta înseamnă că sunt speriați.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu