News.ro - Creşterea indicelui Robor din ultimele zile este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialiştii Băncii Naţionale a României (BNR) vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu reprezentanţi ai BNR.
Mişa a declarat că această evoluţie arată probleme de lichiditate la nivelul pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut.
”Există probleme de lichiditate în piaţă. (...) Au avut influenţă şi încasările Ministerului Finanţelor. Fiscul a atins un grad mai mare de colectare (...), încasările fiscale au crescut. Nu este unicul motiv, este eronat să credem că, dacă cresc încasările bugetare, o să creasca Roborul. (...) Există instrumente pe care BNR le are la dispoziţie pentru reglarea lichidităţii”, a afirmat Mişa, la Digi24.
Ministrul a subliniat că obiectivul întâlnirii de marţi, cu reprezentanţii BNR, a fost o împletire mai bună a politicilor fiscale cu politica monetară a băncii centrale pentru ”a preîntâmpina alte probleme”.
În plus, ministrul a precizat ca statul va colecta de la companiile pe care le controlează 1,2 miliarde de lei sub formă de dividende speciale. Până în prezent, au fost încasate 525 milioane lei, potrivit lui Mişa.Bolșevicul de execuție are o placă. El provoacă iar specialiștii BNR vor căuta soluții pentru temperare.
Finanțiștii spun că problema este gravă. Dobânda trebuie să crească, o dobândă la credite scăzută nu este în regulă însă creșterea trebuie să fie naturală și trebuie să stea cuminte în banca ei, fiscal-monetară, după toate modele sănătoase. Numai că, din nefericire, măsurile guvernării PSD-ALDE-UDMR au atacat exact ce nu trebuia: fundamentul sănătos al economiei iar de aici la harababură nu mai este mult de mers.
Senatorul Florin Cîțu este, cum ne-a obișnuit, mereu atent la toate mișcările din piața financiară și are o postare foarte corectă. Nu este singurul care arată exact cauzele. Cu alte formulări, alți analiști financiari spun același lucru.
„Incompetentul Dragnea demascat de ROBOR
1. BNR confirma ce am spus- presiunile inflationiste si implicit estimarile de inflatie peste asteptari sunt alimentate de politica fiscala. (“Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale și a celei de venituri, precum şi de perspectiva preţurilor administrate (gaze naturale, energie electrică) şi a celor volatile ale produselor alimentare.”)
2. BNR confirma ca nu exista nicio conspiratie si niciun santaj la adresa guvernului iresponsabil Dragnea-Tudose. Dobanzile in piata interbancara cresc pentru ca asteptarile economiei arata rate ale inflatiei mai mari iar orice economist si om de afaceri (oricine in sectorul privat) stie ca dobanda este prima forma de protectie. Cei care dau bani cu imprumut cer o dobanda mai mare pentru a se asigura ca valoarea banilor pe care ii dau cu imrpumut nu este distrusa de masuri populiste si total iresponsabile ale unui guvern. (“Condițiile monetare reale au fost accentuat acomodative și în trimestrul III. Spre finalul intervalului, ratele dobânzilor de pe piața monetară interbancară au manifestat o tendință pronunțată de creștere, apropiindu-se de rata dobânzii de politică monetară, în contextul revizuirii ascendente semnificative a anticipaţiilor inflaţioniste, al consolidarii așteptărilor privind ajustarea conduitei politicii monetare, precum şi al înregistrării unor fluctuaţii de lichiditate, sub influența factorilor autonomi ai lichidității.”)
3. BNR confirma si ultima parte a scenariului meu- dobanzile vor continua sa creasca in acest mediu economic unde sunt cheltuite sume inexistente de la buget si investitiile sunt taiate. Cresterea dobanzilor este o veste mai putin buna pentru persoane cu credite in lei (este aici si un test pentru cat de sustenabil este programul “prima casa”) si o veste buna pentru cei care au economii in sistemul bancar. Mai presus de orice, cresterea dobanzilor in piata interbancara arata ca economia de piata functioneaza si isi face treaba. Piata penalizeaza politicile populiste. Guvernul se va imprumuta din ce in ce mai scump, este modul prin care piata “forteaza” guvernul sa fie responsabil.
Intr-o economie libera preturile au rolul de a semnala derapaje sau dezechilbre. Dupa 27 de ani cred ca majoritatea romanilor inteleg ca o inflatie mare (preturile bunurilor de consum cresc foarte rapid) trebuie evitata.
Acum invatam lectia despre semnalul trimis de “pretul” banilor, dobanda. O dobanda care creste rapid arata ingrijorarea celor care detin capital in legatura cu valoarea capitalului care s-ar putea deteriora in perioada urmatoare si atunci cer un pret mai mare (dobanda/randament).
Cum apare BNR in acest context? Simplu. Noi, societatea, am dat un mandat bancii nationale de a asigura preturi stabile. Adica, are dreptul sa folseasca instrumentele de politica monetara pentru a ne proteja de inflatie. Pare usor dar nu este. Dovada este faptul ca BNR a avut probleme in ultimii 27 de ani in a asigura preturi stabile (asa cum le stipuleaza mandatul). Si de fiecare data am criticat BNR cand nu isi ducea mandatul la indeplinire. Dar acesta este rolul BNR - sa asigure preturi stabile. Si pentru ca nu avem incredere in politicieni, noi ca societate, am facut legea in asa fel incat guvernul nu poate sa intervina in deciziile bancii nationale. (Thank God!)
In aceste zile se vede foarte clar de ce este nevoie de independenta bancii centrale. Imaginati-va ca Tudose si Misa ar fi avut ceva de spus despre politica monetara. Cei doi abia inteleg ce este salariul brut. Mai mult sunt preocupati sa gaseseasca “solutii” cu care sa fenteze Constitutia pentru a putea sa forteze sectorul privat sa creasca salariul brut. Doi baieti cu preocupari de infractori de drept comun vor sa aiba ei un cuvant de spus referitor la niveul dobanzilor (sau al preturilor in general) determinate de piata. Va dati seama unde am ajunge?
Din pacate, ca orice infractor, Dragnea si Tudose nu se lasa. Veti vedea in urmatoarele zile noi atacuri la adresa BNR si din ce in ce mai multe discutii despre schimbarea componentei actuale a conducerii excutive.
Dar de ce fac Dragnea si Tudose acest lucru? Iar este simplu. Sistemul nostru, desi nu este perfect, avea cateva institutii al caror rol era de a sanctiona (chiar si penal) derapaje ale guvernului. Din pacate, in afara de 10% din BNR si poate si DNA, toate celelalte institutii sunt controlate de PSD si folosite impotriva adversarilor politici si sa ascunda dezastrul economic (Curtea de Conturi, Curtea Constitutionala, ASF, etc…).
Lupta nu este doar pentru pastrarea independentei BNR de politic dar si pentru a elimina influenta politica din celelalte institutii, CC, CCR, ASF… care ne protejeaza de guverne ticaloase si iresponsabile.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu