Să vedem ce este important.
Pe 12 oct. la ora 10.30, președintele Klaus Iohannis va fi prezent la Uzinele Ford din Craiova la lansarea unui nou model Ford. Este un semnal pentru industria auto din România care este din ce în ce mai competitivă. Să nu uităm că statele dezvoltate au o foarte puternică industrie auto! Evenimentul nu a stârnit prea multă curiozitate presei prezente. Nu este ceva care aduce audiență consumatorilor amatori de moaște și can-can!
Pe 13 oct, președintele Iohannis îl primește pe Donald Tusk, președintele Consiliului European. Tema este viitorul Uniunii Europene. Faptul că președintele Donald Tusk vine la București pentru o consultare directă cu președintele Iohannis arată faptul că România este luată în serios ca țară membră ce vrea să participe la reforma Uniunii. Trebuie să leg această întâlnire de perioada 19-20 oct. când va avea loc Reuniunea Consiliului European unde se vor dezbate probleme privind migrația, Europa digitală, chestiuni de securitate și apărare, relațiile externe ale Uniunii Europene (cu accent pe relația Turcia-UE) dar vor fi prezente și alte subiecte, nepomenite de dna Dobrovolschi, cum ar fi raportul negociatorului șef al UE, Michel Barnier, cu privire la stadiul negocierilor Brexit. Este aproape sigur, dacă nu se petrece o minune, că raportul va fi negativ privind o convenție pentru clarificarea divorțului, pe toate cele trei componente cerute de UE: situația cetățenilor UE care au lucrat și trăit în Marea Britanie până la divorț, situația financiară a divorțului și frontiera cu Irlanda. În nici una dintre probleme nu s-a ajuns la o soluție.
Nu pot să nu atrag atenția asupra faptului că abia încheiată AP NATO la București, cu rezoluțiile adoptate, va fi parte a discuțiilor privind tema „securitate și apărare”, pentru că AP NATO a statuat că între UE și NATO trebuie să existe o mai strânsă cooperare și complementaritate.
Pe 17 oct. a fost convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării. În cadrul ședinței, va fi analizată tematica privind cooperarea structurată permanentă, PESCO, implicații pentru România. Având în vedere importanța acestui subiect pentru Uniunea Europeană și în special pentru România, Președintele României a apreciat că este necesară o astfel de discuție în cadrul CSAT. Se vor discuta evoluțiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum și decizia politică privind posibila implicare a țării noastre în Formatul cooperării structurate permanente.
Iar trebuie să fac o legătură. Avem deci rezoluțiile AP NATO, CSAT va stabili o linie politică a României privind PESCO iar la 19-20 oct., președintele Iohannis va avea la dispoziție o poziție clară a României privind participarea la PESCO.
PESCO – Cooperarea Structurată Permanentă – este prevăzută la articolele 42(6) și 46 din Tratatul UE și permite statelor dispuse să se angajeze într-o cooperare militară mai puternică să o facă fără a aștepta consensul tuturor și fără a diviza Uniunea. În conformitate cu prevederile tratatului, PESCO este o opțiune valabilă pentru toate statele membre care sunt decise să își asume angajamente unul față de celălalt, în spiritul integrării europene. PESCO ar urma să funcționeze sub cadrul existent în UE și să devină piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.Cele de mai sus sunt problemele importante la care președintele Iohannis are o participare directă. Ca o formă de apreciere, președintele Donald Tusk, președintele Consiliului European, îl consultă direct, așa cum o face cu alte personalități de prim rang ale Uniunii Europene.
Aceste teme se pare că nu au o prea mare audiență la presa din România și ca atare nu ajung la public. Ce a ajuns la public, până acum?
Păi, a ajuns faptul că președintele Iohannis s-a întâlnit astăzi cu premierul Mihai Tudose. Iar jurnaliștii prezenți au fost foarte insistenți să afle cine a convocat pe celălalt, ce s-a spus, care este părerea președintelui Iohannis față de scandalul din PSD etc. Can-can-iști sadea.
Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: ... oricum aș vrea să subliniez faptul că e în normalitate o întâlnire între Președinte și Premier, în contextul unor astfel de tensiuni pe care le vedem cu toții în spațiul public. Și, din acest punct de vedere, pot să dau informația că a avut loc această întâlnire, dar nu pot să dau date suplimentare. Dacă va fi cazul, acestea vă vor fi comunicate.
Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Este vorba despre o întâlnire care a avut loc astăzi, da.
Jurnalist: Bună ziua! Mai ales în contextul acestei întâlniri confirmate, are Președintele un mesaj pentru ce se întâmplă în acest moment în coaliția de guvernare? Și mă refer la riscul unei noi crize, practic în decursul unui singur an. Vorbim de două guverne care...
Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: ... Care știm ce se întâmplă cu ele. Da, PSD ar trebui să își rezolve problemele, PSD ar trebui să își vadă de guvernare, pentru că românii au votat pentru rezultate, românii au votat pentru o guvernare performantă, în niciun caz românii nu au votat pentru scandaluri de partid.
Jurnalist: Cum privește Președintele Klaus Iohannis eventuala remaniere guvernamentală anunțată de Premier?
Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Din acest punct de vedere, cred că ați aflat deja opinia domnului Președinte. Domnul Președinte a vorbit despre faptul că atunci când persoane aflate în funcții importante în stat au probleme, și știți la ce cazuri mă refer, aceste persoane ar fi trebuit să se retragă sau să fie retrase de partid. Altfel, ducând discuția mai departe, este atributul Premierului să facă astfel de evaluări și să decidă dacă se impun remanieri, schimbări în echipa guvernamentală.
Jurnalist: În legătură cu această întâlnire pe care ați confirmat-o. Este o întâlnire săptămânală care are loc sau este o întâlnire excepțională prilejuită de declarațiile făcute aseară de Premier care este destul de supărat, mai ales pe partidul care îl sprijină?
Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu, nu este vorba despre o întâlnire săptămânală, ci, așa cum am subliniat atunci când mi-ați adresat prima dată această întrebare, ținând cont de acest context pe care Președintele îl analizează cu foarte multe seriozitate, s-a impus o discuție instituțională, absolut normală, și, repet, necesară într-un astfel de context, între Președinte și Premier. Mai multe informații, v-am spus, m-aș opri aici deocamdată. Dacă vor fi alte elemente, vi le vom comunica așa cum facem de obicei.
Am o senzație de revoltă. Nici un jurnalist nu are viziune. Toți cei prezenți au fost interesați de prostii. Pentru că ce se petrece la PSD, fie în Parlament, fie la Guvern, fie la partid sunt prostii. Pur și simplu. Nici un jurnalist nu a fost interesat de ce face România în Uniunea Europeană, unde se află din punctul de vedere al integrării în UE și NATO, care ar fi orientarea României privind PESCO etc. În loc să vorbim despre Club de presă ar trebui să vorbim despre un Club de țațe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu