luni, 2 octombrie 2017

Comisia Europeană cu privire la referendumul și evenimentele din Catalonia

El Pais informează că la cererea lui primului ministru al Spaniei, Rajoy, Comisia Europeană a transmis un mesaj prin purtătorul său de cuvânt. Pe scurt:

  • Referendumul este ilegal.
  • Provocarea unei acțiuni de independență a Cataloniei este o problemă internă a Spaniei.
  • Violența nu poate fi un instrument în politică (cu referire la cele 800 de persoane care au suferit în confruntările cu poliția). Eu cred că este vorba nu doar despre acțiunile poliției ci și de acțiunile violente ale unor susținători, mai înflăcărați, ai separatiștilor (fără ele, nici poliția nu ar fi folosit violența).
  • Suntem încrezători în conducerea lui Mariano Rajoy pentru a gestiona acest proces dificil.
  • Și dacă un referendum este organizat conform Constituției, teritoriul care pleacă dintr-un stat membru ar fi în afara Uniunii Europene.
  • Comisia consideră că acestea sunt momente pentru unitate și stabilitate, nu pentru divizare și fragmentare.
  • Comisia refuză să accepte un rol de mediator între Guvernul Spaniol și secesioniștii catalani, considerând că nu are nici un rol în acest moment cu privire la evenimente. Este doar o problemă internă a Spaniei și, ca atare, Spania este singura în măsură să o rezolve.

Unele state, cum ar fi Belgia, Finlanda, Slovenia și Lituania au condamnat ieri violența și au cerut dialogul politic. Franța și Germania „au evitat duminică să sprijine guvernul Rajoy”. Doar Verzii din Parlamentul European au cerut, până acum, o sesiune care să discute problemele ridicate de Catalonia. Acum s-au activat socialiștii din Parlamentul European cu motto-ul „Constituție și statul de drept în Spania”, ca urmare a evenimentelor din Catalonia.

Președintele Klaus Iohannis, întrebat de un jurnalist spaniol la Tallin cu privire la poziția sa referitoare la referendum a răspuns că are încredere în premierul Rajoy că va face ceea ce trebuie potrivit legii.

Rajoy a cerut Camerei Deputaților din Spania să se pronunțe cu privire la situația din Catalonia pentru ca executivul să poată acționa potrivit legii fără constrângeri. O mișcare inteligentă. Reprezentanții poporului spaniol sunt chemați să se pronunțe. Iar Guvernul va acționa potrivit deciziei lor. Foarte bine.

Înclin să cred că ideea exprimată de Comisia Europeană, potrivit căreia „Și dacă un referendum este organizat conform Constituției, teritoriul care pleacă dintr-un stat membru ar fi în afara Uniunii Europene”, va avea influență asupra multor catalani astfel că spiritele se vor mai calma. Iar dacă vor continua, vor deveni exemplul pentru alți secesioniști din Uniunea Europeană cu privire la „protecția” pe care Uniunea Europeană și-o ia față de ei. Vor deveni o entitate terță, nerecunoscută internațional astfel că nu vor putea încheia contracte comerciale. În special de către statele membre ale Uniunii Europene. Uniunea Europeană este obligată la o astfel de poziție pentru că altfel s-ar destrăma iar Europa ar redeveni un continent al confruntărilor între state.

Am pus un articol zilele trecute cu privire la rolul „conducătorului”, al „suveranului”, rostit acum 400 de ani de un spaniol, Francisco Suarez: „Suveranul este cel care face legături”. Cel care face legături cu lumea, cu alte state pentru ca propriul stat să aibă garanții pentru mai binele locuitorilor. Ei bine, liderii secesioniști din Catalonia fac opusul: rup legăturile. Cu Spania, cu celelalte state ale Uniunii Europene și, pentru că Uniunea Europeană este o forță economică pe plan mondial, cu celelalte state importante. Naționalismul dus la extrem dăunează sănătății.

Niciun comentariu: