marți, 3 octombrie 2017

MAE exprimă poziția României față de evenimentele din Catalonia


Ministerul Afacerilor Externe exprimă poziția oficială a României cu privire la evenimentele din Spania-Catalonia. Este foarte echilibrată și în consens cu poziția exprimată de Comisia Europeană.

  • Spania este "un aliat important și partener strategic al țării noastre, relație reflectată atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE și la nivel internațional"
  • Legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acțiuni care ține de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu Legea fundamentală, respectiv cu ordinea de drept din statul respectiv
  • MAE reiterează "poziția consecventă a României în favoarea respectării dreptului internațional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat"

Perfect. România este alături de Spania, subiect de drept internațional, susține aplicarea legii spaniole în acest caz de agresiune secesionistă din partea unui grup politic din Catalonia, nu este de acord cu secesiunile provocate fără acordul statului implicat.

Comisia Europeană îndeamnă Spania și Catalonia la dialog, autonomia lărgită a Cataloniei în cadrul statului spaniol nu îi asigură dreptul de a sta la dialog cu statele membre ale Uniunii Europene. Uniunea Europeană nu are ca membru Generalitatea catalană. Are ca membru statul spaniol.

Comisia Europeană atrage atenția că și în situația în care Spania ar fi de acord cu secesiunea Cataloniei, aceasta iese din spațiul Uniunii Europene, Tratatele UE nefiindu-i aplicabile. Cât privește aderarea Cataloniei la Uniunea Europeană, mai este cale lungă. În primul rând, în caz de secesiune acceptată de statul implicat, adică Spania, trebuie să capete statut de subiect de drept internațional. Trebuie să fie recunoscută de celelalte state ale lumii ca stat de sine stătător. Cine leagă secesiunea Cataloniei de Brexit face o uriașă eroare. Marea Britanie este subiect de drept internațional pe cânt Catalonia nu. Catalonia este, astăzi, o unitate administrativ-teritorială a Spaniei. Cu tot cu autonomia lărgită pe care o are.

Niciun comentariu: