„Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că art. 30 alin. 8 din Constituţia României este o normă cu caracter general în ceea ce priveşte principiul libertății de exprimare, fără a suprima sau a înlocui normele de drept comun care reglementează răspunderea civilă delictuale, ci, dimpotrivă, arată că răspunderea civilă se angajează „în condițiile legii”. Aşadar, dacă în sarcina unei persoane poate fi identificată o acțiune ilicită generatoare de prejudicii prin modalitatea în care articole, informații, materiale defăimătoare au fost date publicității, răspunderea civilă nu poate fi înlăturată de plano, pe motiv că aceasta nu ar aparține categoriilor de persoane menționate în Constituţie.”
Decizia nr. 454 din data de 15 martie 2017 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect interzicere încălcare drepturi nepatrimoniale.
Pentru că suntem aici, la „libertatea de exprimare” și la „răspunderea civilă”, voi pune și o decizie a Curții de Apel București într-o cauză legată de postarea pe Facebook. Este bine să cunoaștem cât mai bine legea pentru a nu cauza „un prejudiciu” prin articole, postări defăimătoare date publicității.
„Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că fapta inculpatului de a crea pe rețeaua de socializare Facebook o pagină pe care menționa denumirea părții civile, icepworld, alături de sintagma „o mare țeapă”, introducând astfel date informatice într-un sistem informatic, nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals informatic (art. 325 Cod penal), întrucât acesta nu și-a ascuns niciodată identitatea, folosindu-se, de regulă, de contul personal de Facebook, rețeaua de socializare fiind publică. În speţă, instanţa a reţinut că postările efectuate de inculpat conțin comentarii negative, denigratoare la adresa părții civile, însă nu se poate susține că aceste date nu sunt corespunzătoare adevărului, câtă vreme din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul a încheiat un contract cu partea civilă, care nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale în raporturile cu inculpatul, motiv pentru care a fost necesar ca acesta să apeleze la justiție.”
Decizia nr. 1044/A din data de 8 august 2017 pronunţată de Secţia I penală a Curţii de Apel Bucureşti având ca obiect fals informatic.
O primă constatare. Afirmațiile, chiar negative, denigratoare, trebuie să cuprindă date care corespund adevărului. Insulta gratuită este sancționată. Este bine de reținut!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu