Carles Puigdemont șeful Guvernului catalan |
Carles Puigdemont, șeful Guvernului catalan nu a răspuns corect apelului Guvernului spaniol de a reintra în legalitate și a declanșa alegerile generale anticipate.
Astăzi, puterea politică și opoziția centrală, de la Madrid, s-au întâlnit pentru a pune la punct ultimele detalii în vederea aplicării prevederilor art. 155 din Constituția Spaniei prin care se vor suspenda componente ale autonomiei Guvernului catalan. Opoziția din Catalonia solicită guvernului central declanșarea prevederilor art. 155 din Constituție și declanșarea alegerilor generale anticipate în Catalonia.
Mâine, sâmbătă, Guvernul Spaniei se va întruni pentru a elabora documentele necesare pentru sesizarea Senatului ca să permită declanșarea procedurilor art. 155 din Constituție (Guvernul cere Senatului un mandat pentru restabilirea legalității în Catalonia). După alegerile generale anticipate, Catalonia va reveni la autonomia prevăzută de legea constituțională.
În răspunsul dat de Carles Puigdemont lui Mariano Rajoy se distinge faptul că Declarația Unilaterală de Independență nu a fost declarată dar dacă Madridul nu acceptă independența Cataloniei, potrivit referendumului din 1 oct. 2017 (declarat nul de Curtea Constituțională a Spaniei, nule fiind declarate și legile adoptate de Parlamentul catalan care au „permis” efectuarea referendumului dar și a celor care reglementau organizarea și funcționarea „Republicii Catalonia”), atunci Parlamentul catalan o va adopta. Este evident un șantaj.
Statele membre ale Uniunii Europene au refuzat să acorde credit lui Carles Puigdemont și independenței cataloniei. Instituțiile centrale ale Uniunii Europene au fost clare în sensul în care o entitate separată de Spania nu are cum să fie parte a Uniunii Europene - una din marile minciuni ale secesioniștilor pentru obținerea sprijinului catalanilor a fost aceea că o viitoare republică catalană ar fi de drept membră a Uniunii Europene.
România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Spaniei. Agerpres.
„Președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Spaniei, subliniind necesitatea, în contextul evoluțiilor din Catalonia, a respectării cadrului constituțional, precum și a principiilor dreptului internațional. Președintele României a reliefat, totodată, faptul că, în viziunea țării noastre, această temă constituie o problemă internă a Spaniei și a manifestat încrederea că, în acest cadru, vor fi găsite soluțiile cele mai potrivite pentru revenirea la ordinea constituțională spaniolă”Nu pot trece cu vedea anunțul ministrului nostru de externe, Teodor Meleșcanu, cu privire la situația din Spania rostit la întâlnirea cu ministrul de externe al Spaniei, Alfonso Maria Dastis Quecedo. Agerpres.
„Doresc să afirm, cu acest prilej, sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Spaniei. Orice declarație unilaterală de independență, în orice formă ar fi făcută, este lipsită de fundament juridic și nu poate produce niciun fel de consecințe juridice”În Catalonia, procurorii au cerut judecătorului care are dosarul acțiunilor anti-statale din Catalonia să anunțe Guvernul catalan că șeful poliției catalane nu mai are putere de decizie. Și, pe bună dreptate, măsura este necesară pentru că Trapero a făcut o declarație anterioară că el a fost fidel „Guvernului și legilor”, astfel că a încălcat un principiu al statului democratic în mod clar. Poliția, armata, Justiția, procurorii nu pot face politică. Ei se supun doar Constituției și legilor, prin aplicarea cărora apără statul de drept ! Guvernul are doar rolul de a le asigura susținerea tehnică și logistică pentru ca activitatea lor să fie eficientă pentru societate.
Între timp, în Catalonia se prăbușește economia în principal prin retragerea companiilor care i-au asigurat creșterea economică de până acum. Catalonia a contribuit până acum cu 20% la PIB-ul Spaniei. Băncile din Catalonia care și-au retras sediul în alte zone ale Spaniei au arătat și faptul că multe persoane din Catalonia și-au mutat economiile din conturile deschise în Catalonia în conturile sucursalelor respectivelor bănci de pe teritoriul altor regiuni ale Spaniei. Mai mult, Guvernul central a preluat controlul asupra exercițiului finanțelor publice centrale în Catalonia, astfel că Guvernul catalan nu mai poate dispune de fondurile cu care Guvernul central sprijinea funcționarea administrației publice regionale.
Surse: El Pais, Agerpres.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu