Carles Puigdemont, șeful Guvernului catalan a lăsat la latitudinea Parlamentului declararea independenței. Majoritatea separatistă, de la cei de extremă stânga până la cei de centru stânga au votat pentru independență - 70 de voturi. Opoziția, minoritară, a lipsit din sală. El Pais.
Parlamentul catalan l-a însărcinat pe Carles Puigdemont să elaboreze Constituția Cataloniei și reglementările care să permită statului să funcționeze. De fapt, legea referendumul adoptată de Parlamentul catalan, declarată neconstituțională și ca atare nulă de către justiția spaniolă, era un fel de lege care asigura trecerea de la autonomie sub autoritatea Spaniei la independență ca Republica Catalană.
Senatul Spaniei l-a învestit pe Mariano Rajoy, primul ministru al Guvernului Spaniei să conducă direct Catalonia. Guvernul Spaniei l-a demis pe Carles Puigdemont iar Rajoy a anunțat dizolvarea Parlamentului catalan și alegeri anticipate pentru 21 decembrie!
El Pais, Agerpres, Curs de guvernare.
Guvernul Spaniei este susținut de toate statele. O excepție o face premierul Belgiei care îndeamnă la „dialog”. Mi se pare o atitudine mai degrabă de „politică internă”. Dialog cu cine ?
Uniunea Europeană consideră că este problema internă a Spaniei. Tot de la nivelul Uniunii Europene s-a transmis semnalul că o Catalonie independentă nu este considerată o membră, de facto, a Uniunii Europene. NATO a transmis că este o problemă internă a Spaniei și sprijină guvernul Rajoy. Germania și Franța susțin Guvernul Rajoy. SUA sprijină „unitatea” Spaniei. Agerpres, mai multe „știri”. Inclusiv România, prin președintele Klaus Iohannis a transmis că evenimentele din Catalonia sunt o problemă internă a Spaniei și că are încredere în primul ministru Mariano Rajoy. Theresa May a comunicat că Marea Britanie susține unitatea Spaniei și nu este de acord cu declarația de independență a Cataloniei.
Deja, imediat după anunțul lui Rajoy de demitere a lui Puigdemont, El Pais arată că justiția din Catalonia a început procedurile de acuzare a acestuia iar după dizolvarea Parlamentului, nu este exclus ca unii parlamentari să fie, la rândul lor acuzați.
Să urmărim evenimentele. Sunt și susținători înfrigurați ai „independenței” Cataloniei. Mai ales în presa engleză. Din ce am văzut până acum. Motivul ? Să rănească cât mai mult Uniunea Europeană.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu