luni, 27 iulie 2009

Un sondaj pentru Sorin Oprescu.

Proiectat, dorit si anuntat de catre cei care il vor jos pe Basescu, insa nu ii vor pe Geoana, Crin, Duda, Hunor si, ferita Domnul, Vadim sau Becali, a aparut sondajul Avangarde. Facut in Bucuresti printre bucuresteni cu intentia de a contamina tara, chiar si acolo unde numele lui Sorin Oprescu nu face nici cat o ceapa degerata. Cu mai multa campanie media si cu profesionalism, maine-poimaine parca vezi ca Sorin devine, la randu'i Mesia. Cel asteptat de toata suflarea de bine.

Adevarul este ca Sorin Oprescu este tot un fel de Basescu. Totusi, intre ei sunt mari diferente. Educatia este de partea lui Oprescu, inclusiv cei 7 ani de acasa, cultura la fel, experienta manageriala este peste cea a lui Basescu la conducerea unui vapor, basca faptul ca nivelul de pregatire nu suporta comparatie. Basescu devine mic, mic de tot in fata lui Oprescu. Trebuie sa recunoastem ca Basescu fara PD(-L) nu mai face multe parale. Oprescu a aratat ca singur este si poate fi o personalitate care impune.

Gandind in viitor, un Oprescu la Cotroceni este mai benefic pentru intreaga clasa politica si pentru orice guvernare. Cu un amanunt. Unul mic de tot cat "cuiul lui Pepelea". Presedintele Oprescu, de va sa fie, nu va mai avea initiative. Nu va mai putea impune, cum face Basescu, ideile de sub chelie. Nu va mai putea pentru ca sprijinul lui politic va fi precar. De va primi sprijinul PSD, PNL si a altora pentru turul II nu inseamna ca va primi si cheita sipetului cu decizii politice majore. Practic, alegerea lui Oprescu ar readuce functia prezidentiala la locul ei constitutional. Romania ar intra in normalitate.

Nu ma lasa inima sa nu fac precizarea ca acelasi rezultat s-a obtine prin alegerea lui Crin Antonescu sau Radu Duda. Avem trei optiuni. Vom vedea care va avea "sange in instalatie".

Sa incepem cu "sarja" pregatitoare.


Se stie insa trebuia acceptata de intervievati faptul ca in tara lucrurile merg rau. Si merg rau, spun 73% dintre bucuresteni. Si au dreptate. Mare dreptate.

Aici avem mai multe raspunsuri. De la alegerile generale (parlamentare), de cand puterea a ajuns in mana basescienilor, ca sunt ei de la PD-L sau de la PSD, 29% dintre bucuresteni spun ca treburile merg mai rau. 41% spun ca au ramas la fel. 24% spun ca mai bine. Putem gandi aici cum vrem, eu insa ma duc catre mai rau si la fel in ideea ca si inainte (pentru cei la fel) era cumva "la fel". Adica nu au nici un avantaj datorat schimbarii. Ideea pe care o desprind de aici, legata neaparat de ultimele alegeri parlamentare, este ca bucurestenii nu sunt multumiti de puterea actuala. Nu de cea de la Primaria Capitalei, este un alt grafic acolo unde vom ajunge curand.

Sa trecem acum la Sorin Oprescu, in direct.

Cu un 52% de bucuresteni multumiti, se pot altfel face proiectele, calculele, variantele. Baza este buna. Chiar foarte buna, mai ales cand vom compara procentele lui Basescu, scopul sondajului. Oamenii, am spus mai sus, cauta inlocuitor marinarului care nu mai gaseste tarmul. O ia mereu aiurea. Oprescu se pare, pana in prezent, ca este cu picioarele pe pamant.

Respectarea angajamentelor/promisiunilor. Majoritatea spun ca da, 35%. Adversarii doctorului spun ca nu, 34%. Procentajul lui Oprescu este cu putin mai mare decat al lui Basescu din alte sondaje, facute la nivel national. Stiu, unul este la nivel local, celalalt la national. Dar nu poti cere la nivel national o astfel de parere despre Oprescu. El are treaba cu Bucurestiul si bucurestenii. Atat. Deocamdata.

Un rezultat sugestiv. Oprescu este om de echipa. Bucurestenii percep rezultatele bune din Bucuresti ca rezultat al muncii in echipa intre primarii de sector si primarul general. De la rezultatele individuale la rezultatul "in comun" diferenta este imensa. 13% ! Despre "lupul de mare" Basescu nu se poate spune asa ceva. O bila mare neagra pentru Basescu aici. Merita omul. Unul din "meritele" lui majore. Este un pradator singuratic, crud, capabil sa calce pe cadavre pentru a-si atinge scopurile. Nu are nevoie de "exchipa". Lui ii sunt suficienti servii. Iar PD-L ii ofera o armata de servitori.


Ideea unui presedinte independent. Se vehiculeaza de mult timp, in special de cand Basescu a facut dovada "independentei" sale si, mai ales, dupa momentul in care, acum vre-o trei-patru ani in urma, ne anunta cu aroganta ca el este presedintele celui care il voteaza si il sustin. Si s-a tinut de cuvant. Ceilalti, cei care nu il mai sustineam, am simtit ca nu avem acces la democratie. Sanctiunile prezidentiale pentru "dusmanii poporului prezidential" au curs unele dupa altele. Ultimele sanctiuni de anvergura s-au produs odata cu instaurarea la putere a PD-L si PSD. Le stim.

Este evident faptul ca bucurestenii opteaza pentru un presedinte independent - 40%. Sunt niste nostalgici ceausisti care vor un tatuc, un comandant suprem, un "Mesia", un naiba mai stie ce. Nu depasesc 14%.

Cred ca aceasta diagrama ii da batai de cap lui Oprescu. Chiar daca are de partea lui 31% dintre bucurestenii care il vor candidat la presedintie are coplesitorul 51% impotriva. Poate din aceasta cauza Oprescu sta in dubiu. Cand spune, clar, ca nu va candida, cand o scalda ca nu s-a hotarat (in emisiune la Cristoriu).



Asta este ultima diagrama pe care o pun. Este una care imi place. De ce ? Pentru ca imi confirma o banuiala mai veche. Bucurestiul s-a saturat de Basescu.

Aparitia lui Oprescu pe lista de candidati bulverseaza, la nivelul celui mai mare bazin electoral national, toate celelalte candidaturi. Intr-un eventual tur II, pana si apropiatii lui Basescu este posibil sa voteze cu Oprescu, singura lor sansa sa iasa din sclavie. Alegerea lui Oprescu ar fi echivalenta, istoric, cu a doua abolire a iobagiei pe teritoriul romanesc.

Hai sa ne uitam la Basescu. Este cotat, pentru turul I, fac aceasta precizare, cu 33%. Doar cu 33% ! Sub procentajul PD-L la parlamentare ! Iar scaderea continua. Azi, la nivel national, PD-L se joaca in plaja de 30-31%. Nu peste mult timp, iar Elena Udrea va da o substantiala mana de ajutor, PD-L se va duce sub pragul psihologic de 30% urmat de Basescu care, vrem nu vrem, va ramane peste partid o perioada de vreme.

Pentru turul II in Bucuresti vad un procentaj pro-Oprescu de peste 50%. Iar bucurestenii au o traditie in doborarea dictatorilor.

2 comentarii:

Lars spunea...

Procentele se socotesc din cei care voteaza, nu din total esantion. Si atunci ies asa:

Basescu: 49%
Oprescu: 33%

Arata altfel. Arata ceea ce spune toata lumea: Basescu mai sta 5 ani. :(

Crăciun Florin spunea...

Spui tu ? Crezi ? Eu nu.

Culmea, eu sunt votant Crin. Aici in Bucuresti il vad pe Oprescu "patron". Basescu si-a terminat motorina.

Despre alti 5 ani ... mai vorbim noi. Sa intre in turul II, daca va candida. Unele "pasarele" de-ale lui spun ca se gandeste serios sa nu !