marți, 25 octombrie 2016

Cioloș dă niște lămuriri privind acțiunea la CCR a Guvernului față de legea conversiei.

AgerpresCioloș: Guvernul a atacat la CCR legea privind conversia creditelor pentru clarificări, nu pentru că e împotriva ei

Bine, să fie cum spune el. Eu îmi doream să o atace pentru că este populistă, este abuzivă, este o lege împotriva proprietății și a comerțului liber, a contractelor. El spune că parlamentarii nu au ținut cont de amendamentele Guvernului astfel că există posibilitatea ca beneficiarii legii să nu fie doar cei aflați în pericol ci și speculatorii de valută. Aici îi dau dreptate. Dar, oare, câți sunt cei aflați „în pericol” ? Cei care prin măsura luată de guvernul Elvețian de a stabili un nou curs pentru moneda proprie sunt în pericol de a pierde și bruma de avere pe care au încercat să o mărească prin speculații financiar-valutare. Păi mai toți cei care s-au „jucat” cu schimbul valutar favorabil la un moment dat oferit de francul elvețian. Adică „băieții deștepți”.
Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, așa cum a fost ea votată în Parlament — pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus — care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă, și dacă nu clarificăm constituționalitatea, acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte și peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau...Oricine altcineva poate să o atace și va crea mai multe probleme celor care așteaptă să li se rezolve problemele
Sunt două legi pe care nu le agreez. De loc. Legea dării în plată și această lege a conversiei. Sunt grețoase. Sunt cu adresă pentru „băieții deștepți”. Am sentimentul că în spatele lor sunt doar oamenii cu bani, oamenii care fac parte din anturajul unor politicieni, în marea lor majoritate, oameni care fac afaceri, unele mai curate, altele mai puțin curate și am eu impresia (poate este doar impresia mea) că ideile pentru aceste legi au plecat de la cei cu afaceri necurate. Nu neg că pot și oameni de bună credință printre beneficiari, dar tot la speculație s-au gândit când au luat credit în franci elvețieni. Pentru că de fiecare dată, la ambele legi, au fost scoase niște plafoane de îndatorare.

Mai am impresia că cei care sunt de fapt beneficiarii acestor legi sunt și clienții avocaților care sunt în Parlament dar și a prietenilor lor. Alături de care au lucrat cu spor Ana Birchal de la PSD și Daniel Cătălin Zamfir de la PNL. Iar în spatele lui Zamfir stă la pândă av. Gheorghe Piperea, marele beneficiar al contractelor de asistență avocațială pentru procesele împotriva băncilor. Iar cine nu mă crede, au posibilitatea să citească o afirmație a lui Piperea aici:
Sursele mele sunt credibile intrucat clientii mei nu sunt doar dascali, medici, pompieri, militari, aviatori, actori, cantareti, fosti campioni mondiali, fosti antrenori de nationala, ci si politisti, ziaristi, grefieri, bancheri si ofiteri SRI sau SIE.
Ia uite ce listă de ocupații profesionale avem aici ! Toată floarea cea vestită a noilor afaceri românești.

Ieri, un ziarist era luat de turbare când acuza pe Cioloș că a sesizat la CCR legea conversiei. Rareș Bogdan mai avea puțin și îl acuza pe Cioloș de înaltă trădare. Păi cum să nu cred că Rareș Bogdan ar fi unul dintre beneficiarii legii conversiei ? S-a zbătut el și pentru legea dării în plată. Tot la fel de mult. Mi-am spus să mă uit la un amănunt.

Legea dării în plată privește pe cei care nu mai pot să achite creditul luat la cumpărarea locuinței. Fac o convenție cu banca și predă cheia. La conversia creditelor suntem în fața tot a celor care au contractat credite pentru cumpărarea de locuințe. Ia stai puțin ! Păi, legea dării în plată nu pe ei îi ajuta ? Legea asta nouă tot pentru ei este ? De ce nu pot cei care au făcut creditul în franci elvețieni nu se folosesc de legea dării în plată, dacă nu își mai pot plăti creditul ? A, păi, se pare că unii clienți ai lui Piperea nu vor să predea locuințele ci vor să aibă mai puțin de plătit la rata creditului. Nici o problemă, avocatul de performanță își sună prietenul Zamfir, îi pune în față un draft de lege, Zamfir caută susținători la PSD și pe aiurea, legea devine „de interes național”, apare hopa o nouă lege care plânge pe umerii românilor care, ce să vezi, sunt exploatați nemilos de bănci. Iar avocatul Piperea este tocmai la timp alături de ei să le usuce lacrimile și să le deschidă lumina de la capătul tunelului.

Legea dării în plată are o „mare” realizare. În iunie, la o lună de la intrarea în vigoare a legii erau 4800-5000 de notificări ! Cum ? Doar atât ? Unde sunt cei 700.000 de beneficiari ? Mai are logică o astfel de lege ? Mai răspunde ea unei necesități a întregii populații ? Nu. Este o lege cu dedicație. O porcărie.

Să vedem ce propagandă nerușinată fac cei care susțin această lege a conversiei. Rareș Bogdan urla aseară că sunt 200.000 de familii care suferă din cauza băncilor și care au credite în franci elvețieni. Datele oficiale spun însă altceva. Iau datele de la România Liberă.
În prezent, rata de credite neperformante la creditele în franci este de 33%, însă pentru 80% din credite, nu există întârzieri la plată mai mari de 60 de zile, arată datele BNR. Totuşi, numărul acestor credite şi valoare lor a scăzut puternic în ultimii opt ani.
Astfel, datele prezentate în documentul BNR arată că la finalul anului 2008 existau 119.748 credite în franci elveţieni acordate unor persoane fizice, în timp ce la finalul lunii iulie 2016, numărul scăzuse la doar 53.794, din care 12.510 credite ipotecare şi 13.523 credite de consum garantate cu ipoteci, deţinute de 51.334 debitori.
"Până la finalul lunii august, s-au soluţionat 78% din cererile de conversie ale creditelor denominate în CHF, ceea ce relevă eforturile băncilor în sensul negocierilor individuale", arată BNR.
Ca să nu mai vorbim vorbe.

Nu îmi plac aceste legi. Sunt cu dedicație. Iar autorii și susținătorii lor nu îmi plac. Nici de frică. Sunt niște escroci la fel de mari ca cei care le-au făcut comanda pentru aceste legi. Legi cu dedicație. Cu beneficiari ca Rareș Bogdan. Tot am convingerea că Rareș Bogdan este unul dintre beneficiarii acestei legi. Nu are sens turbarea care l-a cuprins când a aflat de acțiunea Guvernului.

Niciun comentariu: