sâmbătă, 22 octombrie 2016

Noutate ! Putem exporta carne de vită în Turcia !


Cred că ministrul Achim Irimescu are „darul” omului de succes. Unde pune el mâna crește.

Zootehnia este din nou pusă la treabă. Treabă multă, treabă grea, treabă care obligă schimbarea politicii agricole la minister.

Pentru prima oară de la aderarea la UE, Turcia a fost de acord să importe carne de vită din unele state membre UE. România este printre ele. Cu două abatoare aprobate de experții turci.

AgerpresMinistrul Agriculturii: România poate exporta carne de vită în Turcia; două unități au fost validate de experții turci

După cum spune ministrul, România va trebui să schimbe politicile privind creșterea vitelor iar vițeii să nu mai fie vânduți aiurea.
De când suntem în Uniunea Europeană nu am exportat bovine vii și carne de vită în Turcia pentru că s-a opus masiv deschiderii pieței către UE din cauza encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscută drept boala vacii nebune. Recent, în contextul demersurilor pentru aderare, Turcia și-a revizuit punctul de vedere și a deschis exporturile pentru câteva state din UE. România a reușit, după un tur de forță, să obțină și de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) statutul de țară cu risc scăzut la ESB
Încă o mare realizare sub mandatul său. Iar PSD și ALDE îl doreau pur și simplu eliminat din schema Guvernului ! Din prostie sau din teamă. Posibil și una și alta.
Trebuie să schimbăm un pic politica ministerului pe acest segment, să dăm stimulentul pentru viței în două etape, adică ceva dacă l-a dus la 300 de kilograme și încă o plată dacă ajunge la 600 de kilograme. Trebuie să încurajăm oamenii să nu mai vândă viței. Este important să creăm un mecanism ca să stimulăm oamenii să țină vițelul până la greutatea optimă
Și ca tabloul să fie complet, ministrul are în plan să ducă și ovine vii în Turcia unde prețul este mai bun ca în România.

Îmi place ministrul ăsta. Tace și face. Și când face, face de la foarte bine în sus !

Niciun comentariu: