luni, 17 octombrie 2016

Sesizarea Inspecției Judiciare de către șeful CSM pentru atacul lui Tăriceanu la independența Justiției.


Șeful CSM a reacționat la „apelul” trândavului la minte Călin Popescu Tăriceanu și a sesizat Inspecția Judiciară. Foarte bine. Este nevoie de așa ceva. O decizie legală și formală a Inspecției Judiciare poate fi folosită pentru a califica comportamentul lui Tăriceanu exact ca oricare altă decizie cu caracter oficial. Iar Tăriceanu nu este la prima ieșire anti-Justiție. Este adevărat că nu există o sancțiune în înțelesul sancțiunii penale, așa cum și-ar dori mulți dintre cei care s-au săturat de tâmpeniile debitate de Tăriceanu și apropiații lui însă există această sancțiune morală, a persoanei care încalcă principiile statului de drept, a persoanei care se ascunde în spatele discursului politic pentru a ataca ordinea de drept. În mod normal, o astfel de decizie ar trebui să fie urmată de refuzul populației de a sprijini pe cel care îi neagă dreptul la democrație. Dar ... suntem în România iar aici, la noi, se pare că multe sunt posibile. Pe fondul unei lipse acute de educație cetățenească, desigur.
Având în vedere solicitarea publică conținută în documentul intitulat 'Apel către parlamentari', publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la 16 octombrie, sub semnătura președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, precum și mesajele promovate în cadrul unor serii de apariții mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul 'către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA', președintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind CSM, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmațiile asumate instituțional de președintele Senatului României și dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenței justiției în ansamblul său
Ce face Tăriceanu este nu doar o „atingere a independenței Justiției”, este mai mult și mai grav. Împiedică actul de justiție ! Sesizările procurorilor sunt acte procedurale, obligatorii pentru procurorii care, în interesul general al societății (poate află și Tăriceanu de această competență constituțională a procurorilor !), sunt obligați să cerceteze orice faptă care aduce atingere ordinii de drept.

Prin demersul său, prin mediatizarea ideilor sale, Tăriceanu se opune prevederilor Constituționale și procedural penale. Se folosește de puterea dată de funcția publică pentru a împiedica Justiția să își îndeplinească rolul constituțional și legal. Acesta este adevărul. Nu altul !

Tăriceanu încalcă într-o manieră grosolană jurământul depus la investirea în calitatea de membru al Senatului. A jurat să respecte Constituția și legile țării. Ei bine, acum dar și anterior, le-a încălcat. Este inacceptabil că nu există o sancțiune imediată pentru un astfel de parlamentar. Este inacceptabil că astfel de persoane mai pot sta în Parlament. Nu accept ideea că cei care votează un parlamentar sunt de acord cu încălcarea prevederilor constituționale și ale legilor în vigoare. Îmi este imposibil să cred așa ceva.

Culmea, cu astfel de discurs Tăriceanu speră să obțină voturi pentru a ajunge la guvernare după 11 decembrie alături de alții ca el, din PSD. Trist.

Niciun comentariu: