marți, 4 octombrie 2016

Ministerul apărării verifică modul de obținere a gradelor de către Gabriel Oprea ?!

La cererea jurnaliștilor (care ?), ministrul apărării, Mihnea Moțoc, a dispus constituirea unei comisii care să analizeze dacă au fost îndeplinite condițiile legale pentru înaintarea în grad a lui Gabriel Oprea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă. Agerpres.

Am observații de la un capăt la altul. Individul Gabriel Oprea a ieșit din cadrele militare active cu gradul de căpitan de intendență. Loc de muncă era o structură de logistică a MApN care avea grijă de căminele militare (parcă așa îmi aduc aminte). Rolul lui era acela de a asigura necesarul de cearceafuri și fețe de pernă curate în camerele în care erau cazați militarii veniți din teritoriu la minister sau la diferitele comandamente de armă din București.

Cum a ajuns el maior ? Civil fiind ! Cum a ajuns locotenent-colonel ? Tot civil fiind ! Cum a ajuns colonel ? Tot civil fiind !

Reglementările militare erau clare. Ofițerul avansa în gradul următor fiind condiționat de vechime, notarea de serviciu (obligatoriu FB în ultimii 2 ani și cel puțin B în anii anteriori !), existența funcției pe care o ocupa cu un an înainte de avansare, absolvirea unor forme de pregătire pentru funcția care presupunea gradul următor, examene de specialitate, alte condiții. Între grade era o perioadă de cel puțin 5 ani. Panarama asta a trecut, civil fiind prin toate gradele acestea ca o cometă. Toate avansările lui au fost pe criterii politice. Pile, legături dubioase, comisioane, contra-prestații etc.

De la colonel la general iar existau reguli. Toate încălcate în cazul acestei persoane. Absolut toate. Ce a fost trist, pentru mine cel puțin, a fost acceptul rezerviștilor militari cu această situație. Oameni care au ocupat funții înalte și aveau grade de colonel și general obținute pe merit au acceptat ca o astfel de panaramă să fie „onorată” cu recunoașterea unei excelențe care de fapt nu exista. După lungi discuții cu foști colegi din MApN am rămas cu un gând amar. Nici cei din MAI nu era mai breji.

Acest căpitan este o rușine pentru corpul ofițerilor. Nu este singurul. Pe timpul puterii politice a PSD - iliesciene -, s-a ajuns la absurd. Brancardieri au devenit medici, apoi au ajuns directori de spitale. Șoferii civili au devenit ofițeri și au ajuns până la gradul de general. Subofițeri au devenit generali. Totul dar absolut totul în afara modelului de cultură militară. Pregătirea ofițerilor începea de pe băncile liceului militar. Pregătirea subofițerilor se făcea în școlile postliceale. Ani și ani de pregătire pentru a forma tinerilor care alegeau cariera militară o anume cultură care să îi țină în interiorul acestei cariere. Iliescienii au făcut praf și pulbere această cultură. Normal că acum sunt indivizi cu grade înalte, pensionari, care să îl susțină pe „generalul izmană”. Pentru că și ei sunt tot un fel de „izmene”.

Nu am încredere că se va rezolva ceva cu această comisie. Se va ajunge cam la aceeași concluzie la care au ajuns militarii de carieră reali. Nu cei făcuți la apelul bocancilor. Individul Gabriel Oprea și-a obținut ilegal gradele militare de la maior la general.

Niciun comentariu: