marți, 11 octombrie 2016

O idee bună. Chiar foarte bună ! Europenii sclifosiți ar merita aduși cu niște ani în urmă să poată compara ce au cu ce nu au avut.

Primul ministru al Luxemburgului, Xavier Bettel, vine cu o idee bună. Reintroducerea controalelor în toate statele europene pentru 24 de ore. Doar atât. Nu mai mult.
Închiderea frontierelor pentru o zi le-ar arăta oamenilor ce înseamnă să aştepte două ore pentru a ajunge în Italia ori în Spania, ce înseamnă să fie verificări la orice vamă, ce înseamnă să fie blocate toate schimburile
Ar trebui închise graniţele doar o singură zi, pentru ca cetăţenii să vadă cum este să fie în afara Europei. Ceea ce propun este teribil, dar acest exerciţiu ar fi bun pentru ca lumea să înţeleagă ce înseamnă UE

Iau știrea de la Mediafax.

Ar fi o chestie teribilă. Ar fi pierderi de milioane și milioane de euro. Ar fi o lecție pentru sclifosiții care se declară „eurosceptici”. Care vântură aiurea tot felul de teze tembele. Care nu au, de fapt, treabă cu Uniunea Europeană. Nu o înțeleg și de aceea nu o doresc.

Mie îmi place ideea. Control în punctul de trecere al frontierei românesc urmat de un control în punctul de trecere maghiar - normal, cu toate declarațiile date poliției de frontieră, organelor vamale, sanitare și chiar fito-sanitare, autorităților naționale pentru circulația autovehiculelor etc. -, de la unguri control la ieșire și control la intrarea în Austria sau în Slovacia și tot așa. Un drum astăzi de 10 ore ar deveni dublu ca timp. Ba, chiar mai scump.

Este evident că cei care trăiesc în această UE de mai mult timp au uitat sau nu au fost deloc interesați să afle ce este Uniunea Europeană. Au umplut ONG-urile care cer desființarea granițelor și a statelor pentru „apărarea drepturilor omului” ! Un astfel de exercițiu ar trezi pe unii și ar alarma pe ceilalți. Ar alarma pe idioții patentați care cer desființarea UE. Idioții nu înțeleg că fără piața liberă europeană, protejată agresiv în fața agresiunilor comerciale externe de organismele comunitare,  a permis țării lor să le asigure lor, idioților, condiții mai bune de viață chiar dacă nu au făcut mare lucru pentru viața lor.

Mi-a mai plăcut o afirmație a lui, cu dedicație pentru Marea Britanie:
Liderii UE trebuie să rămână fermi pe poziţie. Marea Britanie vrea propria porţie de prăjitură. Britanicii, chiar în cadrul Uniunii Europene, erau exceptaţi de la numeroase mecanisme comunitare; acum, vor să iasă din UE, dar să aibă multe facilităţi pentru accesul pe piaţa unică. Nu suntem pe Facebook, unde activăm statusul «este complicat»
Nu știu de ce am impresia că poziția UE față de mofturile britanice capătă un contur din ce în ce mai neplăcut pentru autorii Brexit-ului. Un alt semnal a venit de la Eurogrup. La fel de nasol chiar dacă formularea a fost ceva mai diplomatică.

Marea Britanie a provocat prea multe excepții în cadrul UE ca să mai poată spera la o afacere bună. Multe state au răsuflat ușurate când au văzut că insularii vor să iasă din UE. Gargara cu pioneze făcută de politicieni pe motiv de regrete eterne este o perdea de fum. Abia cu Marea Britanie în afara UE se va putea trece la o mai mare și completă integrare. Abia după Brexit UE va deveni o forță în adevăratul sens al cuvântului. Iar asta este bine.

Niciun comentariu: