luni, 17 octombrie 2016

Abuzul de putere duce la dispariție. DIPI moare. Se naște UPI !

Construită ca o structură a controlului puterii, DIPI a tot primit atribuții. Dintr-o structură a MAI care se ocupa de riscurile profesionale ale funcționarilor instituției a ajuns să dubleze atribuțiile tuturor structurilor de putere ale statului. A primit o lege proprie de organizare și funcționare. MAI a devenit doar un paravan administrativ după care se ascundea structura care trebuia să dea puternicilor zilei „dosarele” adversarilor politici. A ajuns „cireașa de pe tortul” puterii de fiecare dată când un politician a primit mai multe voturi. Dorința de a pune mâna pe DIPI a dus la ruptura din PSD care a „născut” UNPR-ul. Dorința de a pune mâna pe DIPI a dus la realizarea alianțelor politice dar și la ruperea lor. Cel care avea DIPI sub control avea o parte a puterii politice.

Pasul făcut acum, desființarea DIPI și reorganizarea serviciului de protecție internă al MAI, strict cu atribuții care să sprijine funcționarea legală a MAI este mare. Dispare acel serviciu secret care făcea jocurile politice. Nu mai este serviciu secret. Lucrează cu secrete însă nu mai are treabă cu politicul. Nu mai este dublura SRI ! Nu mai este dublura poliției judiciare. Nu mai face dosarele penale potrivit nevoilor puterii politice de la Palatul Victoria. Nu mai urmărește politicienii și nu le mai face dosare de urmărire informativă. Dosarele lor nu mai ajung în Kiseleff 10 !

AgerpresPersonalul Unității de Protecție Internă (UPI) nu va efectua acte de urmărire penală, se arată în proiectul de ordonanță de urgență privind înființarea, organizarea și funcționarea acestei noi structuri, care va înlocui Departamentul de Informații și Protecție Internă, proiect publicat, luni, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Gabriel Oprea s-a folosit de DIPI pentru a comite abuzuri. Ministrul Tobă tot de la DIPI a căpătat „guturai”. Ba, DIPI a oferit cel mai mare lot de polițiști puși sub urmărire penală pentru fapte contrare legii. DIPI devenise un fel de „stat în stat”. Ce dacă procurorii au cerut niște documente ? DIPI i-a trimis la plimbare. Interesul național reprezentat de procurori era inferior interesului personal al conducătorilor DIPI și politicienilor pe care îi deservea.

Dacă stau să mă gândesc bine, o reevaluare a activității DIPI ar scoate în evidență și abuzurile împotriva polițiștilor care nu răspundeau cum trebuie „intereselor politice”. Mare lucru de nu este așa.

Niciun comentariu: