joi, 27 octombrie 2016

Surpriză ! Un sistem de rachete Patriot vine în România „pentru antrenamente” !


AgerpresUn sistem de rachete Patriot va fi adus în România pentru desfășurarea unui exercițiu militar

Știrea care mi-a trezit interesul este sintetizată așa:
Circa o sută de militari americani au primit săptămâna aceasta un ordin surpriză să transporte pe calea ferată un sistem de rachete antiaeriene Patriot din Germania în România, pentru a participa la un exercițiu împreună cu alți circa o sută de militari români.
Motivarea grl Timothy McGuire, adjunctul comandantului trupelor americane în Europa, este adaptată condițiilor generate de comportamentul agresiv al Rusiei față de statele europene. Comportament care include relocarea unor unități de rachete tactice în Kalinigrad și în peninsula Crimeea, aplicațiile militare complexe din apropierea frontierelor statelor baltice, acțiunile din Marea Neagră etc. Da, nu ne dorim războiul, dar pentru a avea pacea trebuie să fim pregătiți să oprim agresorul.

Două antrenamente cu rachete Patriot au avut loc deja. Unul în Creta și unul în Slovacia. Acesta, din România, de la începutul lunii noiembrie, este o surpriză. Americanii vor transporta din Germania, pe calea ferată, un sistem antiaerian Patriot în România. Românii vor fi antrenați să îl folosească. De aceea sunt o sută de militari americani și o sută de militari români implicați în antrenamente.

De curând, Germania și Olanda au anunțat că au finalizat un proiect comun privind producerea unor rachete antiaeriene cu caracteristici similare rachetelor americane Patriot. Sistemul germano-olandez va fi desfășurat în zona statelor baltice. Cumva, trebuia acoperită și zona Europei de sud-est. Așa că, pe măsură ce producția sistemului germano-olandez va acoperi necesarul de apărare anti-aeriană a celor două țări și a țărilor vecine, sistemul de rachete Patriot al SUA își va găsi o nouă locație aici la noi sau prin vecini. Pentru că sistemul Patriot este destinat oricărui agresor aerian, rachetă de orice tip sau avion, este evident că va acoperi și sistemul de la Deveselu.

Surpriză plăcută pentru mine. Sigur neplăcută pentru alții. Antrenarea militarilor români pentru folosirea sistemului Patriot înseamnă ceva ! Problema este când ?

Niciun comentariu: