luni, 3 octombrie 2016

Klaus Iohannis: viața se construiește pe abilități și nu pe o diplomă !

Agerpres. Declarații legate despre învățământ, despre cum este construit învățământul românesc făcute de Klaus Iohannis la Timișoara, la începerea anului universitar. Ei bine, sunt de acord cu el. Absolut. Sunt dintre cei care și-a dat copiii la școală pentru a face ceva în viață, pentru a fi siguri pe un viitor și am ajuns un nemulțumit. Au făcut școala degeaba. Au ajuns să facă cu totul și cu totul altceva decât și-au propus să devină. Nu este rău, dar sunt niște ani din viață pierduți urmând o facultate cu profil teoretic. Nu sunt singurii !

Nu sunt singurii, pentru că învățământul românesc a fost capturat de familiile mafiote. Clanuri „profesorale” care au bulversat școala pentru a avea catedre pentru tot neamul. Nu pentru nevoile societății. Pentru norma completă la catedră - a tatălui, a soției, a fiului, a fiicei, a neputului, a nepoatei, a fratelui sau surorii etc. Așa s-a ajuns ca școala să fie prost concepută ca serviciu public iar corpul profesoral de slabă calitate să devină predominant. Iar când ceva este construit prost, serviciul prestat este de proastă calitate. Victimele sunt copiii. Copiii altora, desigur.
Există nu o problemă, nu aș numi-o problemă a sistemului educațional cu piața muncii, a sistemului universitar cu piața muncii, există o catastrofă națională, o necorelare profundă și gravă. Cum altfel putem să ne explicăm că toți investitorii și români și străini cer forță de muncă cu calificare, meseriași și noi avem o țară plină de licee teoretice, dar nicio școală care îi pregătește pentru o meserie? Rezultatul a fost o tragedie națională
 Corect. Iar autorii nu sunt departe. Sunt alături de noi, la PSD, pentru că ei au „construit” această instituție numită „școală” după mintea lor proastă. Când un profesor a dorit modernizarea după ce a ajuns ministru al învățământului, colegii politicieni din Guvern i-au tăiat fondurile pentru că alt ministru, foarte drag unui alt politician mai bine poziționat, avea chef de cheltuială alandala. Profesorul și-a depus demisia iar școala a rămas după modelul PSD creat de „Abramburica”.
Toți ajung la Bac și cred că atunci totul este ok, dar nu este. Anul trecut o jumătate de generație a picat la Bac. Anul acesta a fost mai bine, doar o treime de generație a picat la Bac, ori acest procent trebuie să fie infim. Nu știu cât ar fi optimal — 5%, 10%—, dar o jumătate de generație? Vă dați seama ce tragedie națională am creat aici. Sistemul preuniversitar este neadaptat, prost orientat, foarte prost construit și trebuie reconstruit din temelii. Trebuie să avem filiera teoretică ce îi pregătește pe cei dornici și capabili să ajungă la Bac să studieze și să meargă mai departe. Este însă la fel de evident că trebuie să dăm o șansă și tinerilor care nu mor de dragul cărții (...), dar care vor să învețe ceva
Poate că ar fi timpul să punem punct neo-comunismului practicat de PSD în toți acești ani cât a fost la putere. Poate că este timpul să rupem legăturile cu prostia instituțională. Poate că este timpul să înțelegem că de vom continua cu PSD la putere nu vom ajunge ceea ce ne dorim. O țară dezvoltată. Cât privește dorința PSD de a se reforma, slabe speranțe. Cei mai mulți „doctori” în științe cu doctorate plagiate și cei mai mari „savanți de penitenciar” sunt ai PSD. Cu astfel de specimene este normal ca populația să devină cu fiecare generație mai incultă. Funcțional. Folosirea telefonului mobil nu este o formă de evoluție. Și maimuțele dacă ar putea vorbi l-ar folosi.

Viața se construiește pe abilități și nu pe o diplomă. Acum, diploma este la putere. Ai diplomă, ai parte, chiar dacă ești idiot funcțional.
Trebuie să avem curajul să spunem tinerilor că poate este bine că atunci când își aleg ce vor să studieze lucrul acesta să fie corelat și cu ce se cere pe piața muncii și cu ce activități și aptitudini au și atunci lucrurile pot merge gradual mai bine. Deci nu avem o problemă, avem o catastrofă de corelare
Este bine că Iohannis le spune lucrurilor pe nume. Văd că și Cioloș a făcut același lucru. Ca și ministrul educației. Iar asta este un semnal bun. Există oameni care pot impune transformarea. Dacă și numai dacă populația își dorește transformarea și renunță să mai voteze PSD și pe aliații lui sau să stea acasă perorând gargară cu pioneze că nu au ce vota. Nu au minte !

Niciun comentariu: