vineri, 21 octombrie 2016

CETA în impas. Valonia nu acceptă condițiile Canadei. Canada nu vrea să lase.


După ce România și Bulgaria au acceptat un acord „șchiop” cu Canada, acord ce abia urmează a fi scris (!), negocierile dintre Canada și regiunea Valonă din Belgia a ajuns la un impas major. Valonii nu sunt de acord să accepte reguli canadiene care le sunt defavorabile, cum ar fi arbitrajul comercial. Iar chestia asta îmi dă de gândit. Serios chiar.

AgerpresUPDATE CETA: Comisia Europeană va continua demersurile în vederea semnării acordului de liber schimb cu Canada
Reacția vine după ce ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a confirmat eșecul negocierilor purtate vineri cu reprezentanții regiunii valone, ea reproșând Uniunii Europene că 'nu este în acest moment capabilă de un acord internațional nici măcar cu o țară care are valori atât de europene precum Canada'. 'Canada este dezamăgită și eu personal sunt dezamăgită, dar cred că este imposibil. Ne întoarcem acasă', a mai spus în fața presei Chrystia Freeland, potrivit DPA.
Un acord comercial este un acord comercial. Fiecare parte ține să își ocupe o poziție cât mai favorabilă, pe baza unei legislații convenabile iar în cazul acordurilor dintre cei puternici și cei mai puțin puternici „clauzele leonine” devin un fel de regulă. Iar aici vorbim despre modele complet diferite de comerț, de aceea înclin să dau dreptate valonilor.

Cred că cei din Canada au conceput acest acord plecând de la premisa că față de unele țări vor avea un comportament iar față de alte țări membre ale UE pot avea alt comportament. Iar aici aduc o acuză directă Ceciliei Malmstrom, comisarul european pentru comerț, din Suedia, care are ea însăși o astfel de gândire. UE este formată din țări de primă mână și țări de mâna a doua.

Având în vedere faptul că așa-zisul acord de liberalizare a regimului de vize pentru România și Bulgaria este condiționat de semnarea CETA, înclin să cred că cei din Canada nu se vor grăbi. Poate că nu le convine un acord care le „străpunge frontierele” cu oameni pe care nu îi agrează. Experiența Canadei cu liberalizarea vizelor pentru Cehia le este foarte vie în minte.

Să așteptăm. Nu știu dacă valonii vor executa ordinele imperative ale Ceciliei Malmstrom - renunțați la pretențiile naționale pentru interesele UE -, știu însă că această experiență va lăsa ceva în urmă. Și în UE dar și statelor terțe care vor acorduri de liber schimb cu UE. UE trebuie respectată ca un tot unitar. Iar comisarii UE să facă bine și să gândească pentru interesul general al UE și nu doar pentru interesul statului din care provin.

Niciun comentariu: