luni, 3 octombrie 2016

Referendum pentru „gloria” unui lider în Ungaria.

A avut loc și referendumul în Ungaria. Prezența la vot a fost sub 45% iar voturile exprimate au fost sub 40% din cei înscriși în listele electorale. Pragul de validare de 50%+1 nu a fost atins, referendumul este invalid, așa că rămâne doar o părere a unei părți a populației.

Agerpres, Mediafax și alte publicații dau datele importante ale exercițiului electoral. Politic,  este o înfrângere a lui Viktor Orban. Iar din punctul de vedere al cererii acestuia către populație, este o prostie.  Mare.

Orban a făcut o declarație care îl scoate în afara principiilor pe baza cărora funcționează UE.
„Bruxelles sau Budapesta, aceasta a fost întrebarea, iar noi am spus Budapesta. Am decis că problema (migratorie) ține de jurisdicția Ungariei”
Afirmația lui Orban este o negare a tratatelor pe care Ungaria le-a semnat la aderarea la UE. Culmea, Ungaria este și membru al spațiului Schengen ! Mai mult, o țară care vrea la un moment dat să revină la o jurisdicție națională cu privire la o problemă comunitară se postează în afara comunității. Problema nu este așa de simplă precum ar pare la prima vedere. Nu este vorba doar de a primi o cotă de imigranți de război, despre această categorie de persoane este vorba (nu despre toți imigranții), este un refuz în viitor de a primi pe teritoriul Ungariei și a imigranților de război care au fost acceptați de celelalte state membre ale UE și care au primit un drept de rezidență pentru perioada necesară rezolvării problemelor care au impus emigrația din țara lor. Mergând pe acest drum, Ungaria ar fi introdus reglementări proprii la frontiera comună cu statele vecine, la rândul lor state membre ale UE și al Spațiului Schengen. Începând să deruleze ghemul „independenței” de UE, Ungaria ar fi continuat să anuleze alte și alte reglementări ale UE la care este parte, pe care anterior le-a construit prin negocieri cu experții celorlalte state pentru a se ajunge la un consens mulțumitor pentru toată lumea.

Eu vreau să observ altceva. Ce va face Viktor Orban în Ungaria este treaba lui și a maghiarilor. Văd că vrea să modifice Constituția, vrea să modifice niște legi în materie iar asta înseamnă că Ungaria vrea să se îndepărteze de acquis-ul comunitar, vrea să se separe de Uniunea Europeană. Dacă ungurii asta vor, asta vor face. Nu este treaba mea. Este și va fi un vecin incomod. Dar asta este !

Eu vreau să observ cum unii lideri din Europa se folosesc de referendumuri pentru a-și întări poziția politică. Și Băsescu a născocit referendumul cu 300 parlamentari și o singură Cameră parlamentară, deși știa că oricare altă putere politică va modifica legea și se va reveni la Parlamentul bicameral. Tsipras în Grecia a vrut să își pună „silicoane” la mușchi, a făcut un referendum care să arate „perfidei Europe” că poporul grec nu suportă constrângerile chiar dacă el, poporul, a fost beneficiarul dezmățului fiscal grecesc. Poporul i-a dat „dreptate” extremistului socialist Tsipras iar când s-a ajuns la negocierea cu creditorii internaționali, Grecia a trebuit, la insistențele aceluiași Tsipras, să accepte măsurile de austeritate impuse de aceștia pentru ca Grecia să nu intre în faliment.

Eu așa văd referendumul din Ungaria. O sumă de bani a fost cheltuită de Guvernul maghiar pentru gloria politică a prim-ministrului Viktor Orban. Ungaria reușește astfel să nu mai fie credibilă în fața partenerilor din UE. Ungaria refuză regulile comune indispensabile funcționării fără obstacole a pieței unice europene.

Eu văd o asemănare între scopurile și rezultatele referendumurilor din Grecia și Ungaria. Au fost făcute ca să fie făcută. Așa cum lui Tsipras nu i-a folosit, nu-i va folosi nici lui Orban. Pentru câte idei crețe are Orban în cap, doar ieșirea Ungariei din UE l-ar putea satisface. Iar asta, nu o cred !

I se va termina și lui Orban „benzina”. Mâine va fi o altă guvernare în Ungaria. Fie cu extrema dreaptă - ceea ce este periculos -, fie cu un alt lider al FIDESZ (cu mai multă minte !), fie ce o fi, după cum doresc ungurii. Ultimele gesturi politice ale lui Orban dau serios de gândit. Fiind prim-ministru, noi ca vecini trebuie să fim pregătiți pentru aproape orice. Mai ales că încercarea de ieri de a refuza unitatea Europeană nu este singulară. Să nu uităm că el are altă poziție cu privire la Putin și acțiunile acestuia în Rusia precum și cu privire la acțiunile Rusiei, atât în calitate de membru al UE dar, mai periculos, în calitate de membru al NATO.

Iar unii de pe la noi laudă acest prim-ministru și acțiunile lui considerându-le „patriotice”. Prostie mai mare nu îmi este dat să citesc.

Niciun comentariu: