luni, 3 octombrie 2016

Paradoxul văzut de Cioloș: școală medicală de elită, dar sistemul de sănătate este deficitar !

Agerpres. Cioloș a fost la UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca. A vorbit bine. Foarte bine. A spus lucrurilor pe nume. A fost în ton cu Președintele Iohannis care a fost foarte direct la Timișoara. Doi oameni diferiți dar cu gândiri asemănătoare.
Este probabil un paradox căruia va trebui să-i găsim noi răspunsul și rezolvarea în anii care vin, faptul că în domeniul sănătății, în medicină avem școli universitare de elită în Europa și în lume, însă în sistemul de sănătate publică avem încă multe nemulțumiri și multe lucruri pe care trebuie să le corectăm. Și cred că trebuie să pornim de aici: orice problemă dacă ea nu e recunoscută în primul rând și identificată foarte clar, ea nu poate să fie rezolvată. Cred că și din acest punct de vedere avem un efort de făcut și cei care lucrează în sistemul de sănătate publică și cei care avem o responsabilitate directă sau indirectă vizavi de acesta să recunoaștem problemele, problemele structurale, problemele de funcționare. Să recunoaștem că ele există, să le identificăm în mod clar, să le aducem la lumină și apoi să vedem, în măsura posibilităților societății noastre de a susține rezolvarea lor, să le găsim soluții în timp. Și din acest motiv, sănătatea și educația le-am stabilit și noi în acest scurt mandat de un an ca priorități, fără pretenția de a dori să rezolvăm toate problemele, dar cel puțin să avem onestitatea și curajul de a scoate la lumină problemele pe care trebuie să le rezolvăm și încet încet să putem să ne propunem și soluții”
Îmi place enorm pluralul „noi” pe care îl folosește. Noi să facem, noi să recunoaștem, noi să identificăm, noi să rezolvăm. Noi ! Nu alții !

Este o speranță că acceptă propunerea PNL să continue la conducerea Guvernului după alegeri. Cu condiția ca cetățenii acestei țări să aleagă PNL, singurul partid care îi poate asigura susținerea politică pentru ca „noi” să părăsim politica „de clan” și să trecem la politica pentru o națiune.

Niciun comentariu: