marți, 4 octombrie 2016

Rusia vrea instabilitate în Europa. Este singura regiune geografică în care ar putea să se extindă !

O știre nu a făcut vâlvă, dar trebuia să facă. Obligatoriu. Este vorba despre viață și moarte. Nu oriunde ! Doar în Europa !

Putin a ajuns la concluzia că SUA sunt agresive față de Rusia așa că a găsit de cuviință să suspende un Acord cu Statele Unite privind eliminarea plutoniului folosit în scopuri militare. Agerpres.

Situația nu este gravă. Este foarte gravă. Rusia trece fără nici o jenă la eliminarea unui alt act internațional care limita dezvoltarea forțelor militare și a armamentelor în Europa. Mai mult, anunță de fapt că reîncepe cursa înarmării nucleare !

Este și acuzația pe care i-a adus-o Rusiei SUA. Reînarmarea Rusiei și dezvoltarea tehnologiilor de luptă ofensive iar acum cu accent pe cele nucleare are un scop. Iar acesta trebuie deslușit uitându-ne pe hartă. Unde este Rusia și ce variante are ea de expansiune. Trebuie să le spunem lucrurilor pe nume, până la urmă. Rusia a trăit și trăiește din expansiune. Nu se preocupă de propria ogradă. Nu are cu ce. De aceea are nevoie de „sateliți”. Iar „sateliții” au dispărut odată cu extinderea Uniunii Europene.

Existența Uniunii Europene și nivelul înalt de viață al cetățenilor uniunii față de cel al statelor vecine incită, atrage, modifică modelul de gândire al unor oameni. Uniunea Europeană devine tentantă pentru toți vecinii ei. Iar la frontiera cu Rusia, Uniunea Europeană atrage Ucraina, R. Moldova, Georgia și, nu este exclus, alte state care încă mai sunt fidele CSI.

La sud, Rusia are China. Din ce în ce mai puternică, din ce în ce mai competitivă. Are în față un stat care nu stă la prea multe discuții. Are în față un stat a cărui armată poate fi comparată cu a Rusiei. Un stat cu resurse mai multe decât Rusia, în special resursa umană.

La est, Rusia are SUA, Japonia, Coreea de sud. Toate state închegate, aliate, tehnicizate, puternice. Cu Japonia are divergențe teritoriale. Este blocată la fel ca la sud.

La nord are Canada și SUA. Cu care împarte Oceanu Arctic. Expansiunea este blocată.

La vest are Uniunea Europeană în curs de integrare. Este o zonă slabă prin lipsa de integrare deplină. Este singura zonă în care amenințarea cu forța, fie ea economică, politică sau militară mai poate avea șanse de izbândă. Iar Rusia nu se sfiește să le folosească. Agresiunea pe bază de hidrocarburi s-a epuizat. Statele membre ale UE au găsit resursele necesare pentru a depăși amenințarea rusă. Au folosit embargoul alimentar, cu riscul ca populația rurală a Rusiei să moară de foame. S-a epuizat și acesta. Rușii pierd rezervele internaționale de valută. Au ajuns la fundul sacului. Iar petrolul nu vrea să depășească 50$ barilul. În plus, Iranul a fost reprimit pe piața petrolului.

În loc să vină la masa tratativelor cu respect față de tratatele internaționale care au fost create pentru a asigura pacea mondială, Rusia le suspendă sau le desființează. Mai mult, trece la o nouă politică de înarmare.

Ambasadorul Rus la ONU, Vitali Ciurkin, speră că divergențele dintre Rusia și SUA nu vor duce la revenirea Războiului Rece. Agerpres.

Abordarea ambasadorului rus este destul de ciudată. Nu este vorba despre divergențele SUA cu Rusia. Acestea au fost, sunt și vor mai fi. Este vorba despre Europa și statele ei care nu se mai simt în siguranță cu vecinul Rusia. Și da, este adevărat, Uniunea Europeană prin statele care o compun are ca aliat SUA și Canada. Plus alte state de pe alte continente care au interese economice majore în Uniunea Europeană.

Comportamentul Rusiei obligă statele europene să se organizeze militar, industrial, politic, agricol pentru a face față unei agresiuni pe care Rusia nu se sfiește să o arate ca fiind posibilă.

Prin omisiune, ambasadorul rus induce lumea în eroare. Ca de obicei, Rusia folosește comunicatele indolente pentru a prosti pe cei care nu știu prea multe.

Suspendarea acordului cu SUA pune pe jar toate celelalte state. Franța și Marea Britanie, puteri europene cu capacități nucleare, își vor evalua, la rândul lor, capacitățile nucleare. Este evident că Rusia își va mări capacitatea nucleară. Franța și Marea Britanie vor face la fel. China le va urma. SUA la fel. Rusia provoacă un nou Război Rece și tot ea este cea care „speră” că nu se va ajunge la el !

Decretul lui Putin de suspendare a acordului care bloca expansiunea armelor nucleare este un motiv foarte serios pentru a întări sancțiunile europene împotriva Rusiei. Este inadmisibil să faci comerț cu statul care vrea să desfășoare pe teritoriul tău un război nuclear !

Niciun comentariu: