joi, 20 octombrie 2016

Bogdan Olteanu dar și ceilalți aflați în cauză nu mai beneficiază de prescripția răspunderii penale !

Pe ici pe colo, prin presa „de senzație” și pe la unii comentatori specializați pe domeniul „bombelor de presă” am citit că Bogdan Olteanu a scăpat de răspunderea penală și că rămâne și cu milionul de euro primit de la Sorin Ovidiu Vântu pentru ca Tăriceanu (pe atunci prim-ministru) să îl numească pe Liviu Mihaiu (zburdalnicul jurnalist-ecologist susținător înfocat al USR) Guvernator al Deltei Dunării. Alt milion, din declarația lui SOV ar fi ajuns, bine merci, la Tăriceanu că deh, o numire nu este de colea, presupune o răspundere care, ce să vezi, costă. După cum spun jurnaliștii, Tăriceanu cel „zburdalnic” ar fi „pe felia urmăririi penale” și de aceea este foarte, foarte agitat și vrea ca Senatul să nu mai analizeze cererile procurorilor. Adică, mai pe șleau, vrea să își pregătească terenul să nu îi apune pe unii și alții să fie de acord cu o cerere a procurorilor. În campania asta electorală te poți trezi cu cine știe ce minune ! Iar el vrea să fie sigur că apucă prescripția răspunderii penale pentru actul de corupție care îi umbrește zilele. Ei bine, sfătuitorii lui au citit alt Cod penal. În actualul Cod penal există art. 155 care nu îi este favorabil. Nici lui Tăriceanu, nici lui Olteanu și nici celorlalți autori și complici la actul de corupție.
Art. 155 Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale(1) Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție.(3) Întreruperea cursului prescripției produce efecte față de toți participanții la infracțiune, chiar dacă actul de întrerupere privește numai pe unii dintre ei.(4) Termenele prevăzute la art. 154, dacă au fost depășite încă odată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.(5) Admiterea în principiu a cererii de deschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripție a răspunderii penale.
Agerpres îmi dă posibilitatea să aflu adevărul. Dacă umblu după cai verzi pe pereți să le iau potcoavele, pe la Antena 3, România Tv, Realitatea Tv, B1 Tv, Mediafax cu toate Pro-urile lor am toate șansele să mor prost grămadă.

DNA a răspuns practic la mesajele de can-can ale „presarilor”. Cu legea în mână. Bine, mai umblă unii cu legea în mână dar ca un făcut, citesc altceva în ea !
Astfel, Înalta Curte a reținut că infracțiunea imputată inculpatului Bogdan Olteanu este sancționată în actuala reglementare cu pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani, aplicându-se termenul general de prescripție (...), respectiv 8 ani, acesta începând să curgă (...) de la data săvârșirii infracțiunii. Deși infracțiunea s-a consumat în momentul realizării primei activități infracționale, în modalitatea alternativă a pretinderii folosului injust, respectiv în luna iulie 2008, epuizându-se în luna noiembrie 2008, la momentul realizării celei de a doua activități infracționale, în modalitatea alternativă a primirii, prescripția răspunderii penale încă nu a intervenit, întrucât cursul termenului de prescripție a fost întrerupt prin îndeplinirea unor acte de procedură în cauză, fiind incidente dispozițiile art. 155 Cod penal
În noua reglementare, legiuitorul a inclus în sfera actelor care întrerup cursul prescripției și acte de procedură precum citarea ori audierea unui martor, dispunerea unei comisii rogatorii, emiterea unui mandat de aducere, etc. Totodată, se constată că, potrivit dispozițiilor art. 155 alin. 2 Cod penal, după fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție. Ca atare, având în vedere că în cauză, prin ordonanța din data de 22.01.2016, s-a dispus de către procuror disjungerea cauzei (...) și formarea unui nou dosar (...), iar ulterior, în luna iulie 2016, a fost pusă în mișcare acțiunea penală și s-a luat măsura reținerii, nu se poate pune problema stingerii acțiunii penale prin prescripție
Tăricene ! Văleleu ! Să urmezi tu să dai declarații cu privire la milionul de euro primiți de la Vântu ? Acum că prescripția a fost oprită, este oprită pentru toți participanții la infracțiune. Iar dacă și tu ești printre ei, să vezi ce frumos vei scrie „opere științifice” de penitenciar !

Apropo, Tăricene ! Să îi spui lui Vosganian că și la el s-a întrerupt prescripția ! Nu de alta, dar să nu își facă omul cine știe ce vise.

Niciun comentariu: