sâmbătă, 22 octombrie 2016

Consiliul European chiar a luat decizii clare. Presa a mințit, ca de obicei.


La finalul Consiliului European, Președintele Klaus Iohannis a sintetizat rezultatul înțelegerilor care au fost convenite. Iau informația de la „caleaeuropeana” unde oamenii dau dovadă de seriozitate.

Până la relația cu Rusia, Consiliul European a tratat o problemă de integrare europeană. Mai multă integrare. Pentru că evenimentele generate de marea migrație au distrus mitul frontierelor naționale sigure. S-a înțeles faptul că frontiera externă a UE nu este doar o sumă a frontierelor naționale, este chiar o frontieră externă a Uniunii. S-a înțeles faptul că apărarea frontierelor externe nu trebuie lăsată doar în sarcina statelor membre, trebuie ca toate statele să participe la apărarea frontierelor externe. Astfel, FRONTEX, agenția care se ocupa doar de cooperarea transfrontalieră a devenit mai mult, s-a transformat și a devenit un organism al CE pentru apărarea frontierelor. Acum efortul este în Mediterana, iar Garda de Coastă a fiecărui stat riveran este în centrul atenției. Statele membre ale UE au început să acționeze în comun, împărțind astfel și cheltuielile pentru apărarea frontierelor. Și noi, românii, participăm la acțiunile de apărare a frontierei UE în Mediterana. În apele de frontieră grecești, în apele de frontieră italiene, acolo unde România este chemată să contribuie. Rețin atenția și asupra faptului că grecii au fost reticenți în a accepta ajutorul celorlalte state UE pentru apărarea frontierelor maritime ale Greciei în fața migrației.

Până una-alta, Consiliul European a cerut Consiliului (de miniștri ai internelor și Justiției !) să grăbească emiterea unor noi reglementări privind frontierele UE, până la sfârșitul anului. Să fie stabilite efectivele cu care fiecare țară participă la securizarea frontierelor externe ale UE, în special ale Gărzii de Coastă, să fie revizuit Codul frontierelor Schengen și să fie stabilite noi reguli de călătorie în spațiul UE (prin intermediul sistemului ETIAS) etc. Toate acestea ne vor duce nu doar la o agenție europeană a frontierelor aflată în subordinea CE ci chiar la modificarea TUE privind reglementarea care scoate de sub dreptul liberei circulații a funcționarilor aflați în subordinea administrațiilor naționale (liberă circulație a forței de muncă !). Vor fi multe modifică, probabil constituționale chiar, pe măsură ce integrarea în UE va impune o abordare unitară a unor probleme. Nu toate țările au capacitatea de a proteja la un nivel satisfăcător propriile frontiere.

Privind migrația, Consiliul European merge către rezolvarea problemelor în statele sursă a migrației și întărirea frontierelor statelor de tranzit - Grecia și Italia (în principal).
Am discutat migrația cu accent pe țările de origine și pe țările de tranzit. Am discutat cum trebuie să acționăm pentru a ajuta aceste țări să îngrădească ele migrația, ce măsuri trebuie să luăm pentru a îngrădi noi migrația. Aici este evident că vorbim despre întărirea controlului la granițele exterioare al Uniunii. Iar, dacă vorbim de țările de origine, atunci toată lumea a fost de acord, și eu, la rândul meu, am subliniat punctul de vedere al României, că trebuie să ajutăm aceste țări să-și construiască state puternice, să-și construiască economii funcționale și, în acest fel, să oprească migrația în mod natural. Am discutat, pe scurt, dar, totuși am discutat și înțelegerea cu Turcia, care, după părerea noastră, a fost o înțelegere corectă, a fost un fair deal, și rezultatele obținute sunt în continuare bune. Ruta balcanică este și rămâne ca și închisă
Este evident că încercări izolate de trecere a frontierelor pe ruta balcanică vor mai fi. Au fost întotdeauna. Dar este important că acum se ajunge, destul de încet (totuși) la o înțelegere corectă a fenomenului.

Rusia a fost și ea analizată. Iohannis punctează corect situația.
Discuția a fost una profundă și principială despre Rusia, despre implicarea Rusiei în Donbass, în Siria, despre ce trebuie să facem noi. Însă, în niciun fel, nu au existat certuri și, în niciun fel, nu au existat forțări din partea unuia sau altuia dintre membrii Consiliului European. Am citit ceva foarte ciudat, că unii ar fi vrut să aplicăm sancțiuni Rusiei și cineva i-a salvat pe ruși. Nici n-a fost vorba de așa ceva. A fost vorba despre formulări în concluzii și toată discuția a mers încolo, încât formulările din concluzii să fie ferme, să reflecte voința tuturor celor 28 și să fie foarte clar pentru Rusia că nu suntem de acord cu această abordare. Orice altă interpretare este exagerată și nu corespunde realității
Iar documentul final îl confirmă.
20. The European Council strongly condemns the attacks by the Syrian regime and its allies, notably Russia, on civilians in Aleppo. It calls on them to bring the atrocities to an end and to take urgent steps to ensure unhindered humanitarian access to Aleppo and other parts of the country. The European Council calls for an immediate cessation of hostilities and for resumption of a credible political process under UN auspices. Those responsible for breaches of international humanitarian law and human rights law must be held accountable. The EU is considering all available options, should the current atrocities continue. Everything should be done to extend the ceasefire, bring in humanitarian aid to the civilian population and create the conditions for opening negotiations on a political transition in Syria.21. The European Council invites the High Representative to continue, together with the Commission, pursuing the EU humanitarian initiative and medical evacuations in cooperationwith the UN; and to reach out to key actors in the region on a political transition and on preparations for post-conflict reconciliation and reconstruction.22. The European Council held a strategic policy debate on relations with Russia. 
După lectura acestui articol care respectă realitatea faptelor de la acest Consiliu European, ajung la concluzia că orice privire la o altă sursă media din România este nu doar pierdere de timp, dar este și o acțiune împotriva logicii. La câți idioți dovediți are presa din România, nu este anormal să vedem că lumea înnebunește.

Eventuale sancțiuni europene împotriva Rusiei nu au fost discutate însă ele sunt la o distanță mică de declanșare. Angela Merkel nu le exclude. Acum motivul este în Siria și nu în Ucraina. Este un alt continent, apare o nouă abordare, implicarea Uniunii Europene este alta. Este de fapt o problemă a ONU, mai mult decât o problemă a UE. Ca atare, este altă scenă politică cu, probabil, alte abordări.

Niciun comentariu: