sâmbătă, 15 octombrie 2016

Să ascultăm ce spune patronatul român ! Are dreptate !

O știre la Agerpres trece neobservată.

Patronat: Direcționarea investițiilor în sectoarele cel mai puțin competitive în plan european, risc de cheltuire ineficientă a fondurilor publice

O lectură atentă a articolului este edificatoare. Este un strigăt pe lângă semnalul de alarmă pe care îl trage.
Patronatul Investitorilor Autohtoni consideră că direcționarea investițiilor în sectoarele economice cel mai puțin competitive în plan european, cu productivitate foarte scăzută, costuri de personal mici și grad redus de calificare a forței de muncă, precum fabricarea produselor textile, prelucrarea lemnului, tăbăcirea pieilor, încălțăminte și marochinărie, crește semnificativ riscul de cheltuire ineficientă a fondurilor publice și de estompare a impactului așteptat, ca urmare a utilizării instrumentelor structurale în procesul de dezvoltare a mediului de afaceri în general și a IMM-urilor în special.
Nu intru în amănunte legate de Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru că despre el este vorba, atrag atenția doar asupra ideii lansate de patronatul român: se planifică cheltuirea unor fonduri europene și locale pe domenii de activitate care mențin forța de muncă autohtonă la cel mai scăzut nivel nu doar de salarizare ci și de evoluție ! Este ilogic să investești pentru „dezvoltare” planificând „investiții” pentru profesii primare: prelucrarea lemnului, industria textilă, tăbăcirea pieilor, încălțăminte etc.

Cine a construit POR 2014-2020 în România fie a fost prost de bubuie fie a fost de rea credință.

Au dreptate cei din patronatul român. Industria prelucrătoare ar trebui să fie principala beneficiară a programelor de dezvoltare nu ocupațiile manufacturiere. Nu avem cum evolua tăbăcind pieile de animale, tăind copacii sau croind haine ! Putem însă evolua dacă proiectăm și construim mașini unelte, dacă ne implicăm în robotică, dacă participăm la industria constructoare de mașini, dacă alegem domenii de vâr care să impulsioneze școala să „producă” muncitori calificați și nu țapinari.

Cineva care a participat la alegerea domeniilor ce urmează a fi finanțate pentru dezvoltare ar trebui trimis urgent acasă. Îmi este teamă că aceste alegeri au avut scop politic. PSD ne dorește mulți, săraci și proști. Iar aceste investiții planificate tocmai asigură masa de manevră politică a PSD.

Sper ca ministrul Ghinea să dea curs cererii patronatului român. Este vorba despre o proiecție de viitor. Ori rămân la nivelul primitiv al prelucrării pieilor de animale ori trec la producția legată de societatea evoluată: industria auto, aeronautică, cercetarea științifică, mașini unelte, robotică etc.

Niciun comentariu: