sâmbătă, 1 octombrie 2016

Manfred Weber apreciază mesajul lui Iohannis !

Ședința Biroului Politic al grupului PPE de la București devine din ce în ce mai interesantă. Veștile care vin de acolo sunt din ce în ce mai pline de speranță.

Liderul grupului parlamentar al PPE, germanul Manfred Weber a dat un interviu scurt celor de la „caleaeuropeană”. Publicația este foarte prezentă la eveniment și este foarte corectă în prezentarea știrilor.

Președintele Klaus Iohannis a participat la deschiderea ședinței Biroului Politic al grupului PPE din PE și, după cum spune Manfred Weber a transmis două mesaje importante. Cu care sigur că Manfred Weber este de acord, având o poziție asemănătoare și el de-a lungul timpului.
Primul, Europa nu este o comunitate a economiilor, ci o comunitate a valorilor asupra cărora se exercită presiune. Cel de-al doilea mesaj, gândindu-ne la Brexit, este acela că ADN-ul Uniunii Europene nu se schimbă. Dacă dorești să părăsești Uniunea Europeană, nu putem accepta să aibă acces la piața unică europeană fară a asigura libertatea de mișcare a cetățenilor
Este foarte important să acceptăm aceste puncte de vedere. Ele dau valoare statelor europene în afara clasamentelor privind economiile lor ! Al doilea mesaj este unul de apărare a valorilor fiecărui stat european membru al UE. UE este o comunitate a valorilor pe care statele membre le aduc în beneficiul tuturor celorlalte state.

Este foarte important ca acest mesaj al Președintelui Iohannis să fie înțeles și, mai ales, susținut. De aici ajungem ușor la mecanismul consensului, cel care oferă fiecărui stat membru posibilitatea să aibă acel beneficiu de care are nevoie atunci când se iau decizii la nivelul UE.

Și da, foarte important pentru imaginea politică a UE, Președintele Klaus Iohannis se identifică cu valorile familiei politice europene a PPE prin PNL, membrul de bază al acestei familii din partea României. Familia popularilor europeni poate fi sigură că România are, cel puțin până la finalul mandatului Președintelui Klaus Iohannis, o orientare de politică externă și de apărare comună cu a familiei popularilor europeni.

Dacă după alegerile din decembrie ar fi la guvernare PNL cu Dacian Cioloș prim-ministru, România ar deveni în foarte scurt timp una dintre țările care ar ajunge în rândul statelor emergente, un adevărat pilon al UE în sud-estul Europei, un contributor la dezvoltarea zonei și la securitatea ei. Am merge înainte, nu ne-am face că mergem, așa cum au tot mimat cei care au guvernat până acum.

Niciun comentariu: