duminică, 6 noiembrie 2016

Am fost, am văzut, am auzit, sunt mulțumit.


Sunt înfuriat la culme. Umblu după poze și mai ales după videoclipul cu mitingul. Nu am cum să-l iau, nu mă pricep, sunt varză.

Lume multă. Piața plină. Am găsit colegii de organizație, mi-am semnalat prezența, am schimbat două-trei cuvinte cu ei, am căutat apoi un loc mai aerisit (să pot fuma și eu o țigară, ca omul normal) dar cu vedere la ecrane. De auzit, se auzea. Chiar prea tare.

M-am uita în jur să văd dacă îi văd cumva pe unii și pe alții care sunt prezenți pe Facebook. Pe unii i-am văzut, pe alții nu. După pozele puse de ei, ca participanți la miting, văzute după ce am ajuns acasă, am ajuns la concluzia că pe Facebook și-au pus poze care nu îi avantajează. Măi, unii erau chiar la lângă mine, la o aruncătură de ocheadă !

A fost frumos. A fost bine și foarte bine. Și voi începe cu acad. Leon Dănăilă. Pentru că le-a spus bine.

Decât să schimbăm țara, mai bine schimbăm conducătorii incompetenți și corupți. Decât să plecați voi, tinerii, din țară, mai bine pleacă cei din politică, care nu se pricep. Implicați-vă! De pe margine nu putem face schimbarea pe care o dorim. Voi, cei tineri, puteți schimba România în mai bine

Avem nevoie de politicieni onești cu care să putem schimba România, iar Dacian Cioloș este un politician onest care poate face o schimbare în bine. Niciun partid nu este perfect, dar între PSD și PNL, PNL este un partid care poate face România mai bună. Mulți mă întreabă de ce am intrat în PNL. Pentru că PNL este un partid pe care îl găsești în cartea de istorie și care a făcut bine României. Am 83 de ani și îmi doresc ca România să se schimbe în bine. Voi, cei de 20, 30, 40 de ani, puteți schimba România în mai bine cu PNL și cu Dacian Cioloș”.

Ce poate fi mai frumos ? Ce poate fi mai bine spus ?

Discutam cu un coleg, aproape 69 de ani, care după ce a vorbit Leon Dănăilă mi-a spus că a fost chemat la institutul de la care s-a pensionat (cu ani în urmă !) și i s-a spus să se angajeze ! Că Institutul are nevoie de el, ca specialist proiectant în mașini unelte ! Că nu au găsit ingineri tineri care să aibă suficiente cunoștințe pentru a face o anumită muncă de cercetare. S-a ajuns aici pentru că cei maturi, buni specialiști, tinerii ambițioși care puteau înlocui generațiile în vârstă au fost gonite din țară de politicienii care nu s-au priceput ce să facă. În loc să ajungă parlamentari și miniștri oamenii pricepuți au ajuns tot felul de aprozărese, șoferi de politicieni sau miniștri, speculanți imobiliari și alte minuni. Bașca îndemnul lui Traian Băsescu adresat medicilor nemulțumiți, în 2009, să plece dacă nu le convine în România. Îndemn urmat și de tinerii pricepuți în inginerie, muncitorii tineri calificați în profesii cu grad înalt de dificultate care câștigă bine pe unde au ajuns în loc să moară de foame în țară.

Dacian Cioloș a avut un discurs bun. Un discurs care îndeamnă la reflexie. Un discurs care parcă completează îndemnul acad. Leon Dănăilă. Pentru că în discursul lui, Dacian Cioloș arată calea. Calea pe care el o propune. O cale pe care tinerii o pot urma, alegând să schimbe România.

Sunt aici pentru că ați decis să susțineți platforma România 100. Și îmi doresc ca aceasta să nu fie doar o înșiruire de enunțuri, să nu fie doar iluzii, cum spunea un politician. Aceste principii, pe care le-am pus acolo și am încercat să le experiemntăm în acest an, trebuie să ne modeleze fiecare acțiune în anii care vin. Onestitatea, bunul simț, munca cinstită, nu sunt iluzii. Trebuie să ne construim acțiunea în jurul lor. Și simt că acest lucru este posibil. Este posibil să coborăm ideile în fapte. Mai ales când avem de întâmpinat dificultăți.

În al doilea rând, pentru a face aceste lucruri, avem nevoie de schimbare în politică. Avem nevoie de schimbare în politică și în partidele politice. Sunt multe lucruri pe care partidele le-au învățat în acești 25 de ani, dar sunt multe lucruri pe care trebuie să le uităm. Trebuie să respirăm onestitate, adevăr și să avem curajul să recunoaștem când greșim și să avem forța ca atunci când ne implicăm în ceva, să nu o facem din interes propriu, ci pentru că am venit în politică să dăruim. Eu, cu astfel de partide politice mi-aș dori să lucrez. Astfel de atitudini ar duce la recâștigarea încrederii în clasa politică.

Dincolo de asta, mai cred un lucru și vă rog să îl acceptați cu toată sinceritate. Am văzut în diferite pancarte și în filmul prezentat, s-a vorbit despre lideri. Cred că România viitorului nu se mai poate construi cu lideri mesianici, cred că România are nevoie să accepte această schimbare. Am cerut în acești ani schimbare, am cerut unor lideri să își asume și să facă această schimbare. Eu v-aș ruga, poate aici este greu, dar v-aș ruga să vă gândiți în ce fel, noi, fiecare dintre noi, putem să ne schimbăm pe noi înșine, pentru a cere și conducerii să se schimbe.

Schimbarea începe cu noi înșine! Fiecare în parte. Și apoi, cu această schimbare asumată, în bine, în a face lucrurile altfel, nu avem de ce să ne temem, această schimbare de atitudine se va transforma într-o schimbare în societate. Eu mi-am ghidat mereu acțiunea după propria conștiință. Singura care poate să îmi dicteze lucruri este conștiința, care izvorăște din inimă. Nimeni nu poate să îmi ceară și să vă ceară să mințim, nu poate să ne ceară să facem altceva decât ceea ce noi simțim. Pentru că fiecare dintre noi are felul lui de a fi și de a acționa. Doar așa noi putem evolua, ca societate, să facem lucrurile mai bine. România guvernată de bun-simț înseamnă România care își asumă propria conștiință. Avem nevoie mai mult ca oricând de această implicare. Lipsa implicării naște monștri. Și este mai greu să ne batem cu aceștia decât să o facem la timp și să ne asumăm implicarea. Mai întâi prin vot și apoi cu toate elementele.

Aș încheia spunând că unii oameni spuneau că vor România înapoi. Eu cred că, mai mult ca oricând, având România noastră, asumându-ne, e bine să vedem o Românie înainte. Vă mulțumesc și sper să vă văd la fel de entuziaști în fiecare clipă a vieții dumneavoastră.

Acad. Leon Dănăilă s-a exprimat după propria conștiință. În mod cu totul și cu totul excepțional, prim-ministrul Dacian Cioloș a vorbit despre propria conștiință care îi dictează acțiunile. Pe mine m-a surprins plăcut această apropiere dintre cei doi. Am ajuns la concluzia că sunt din același aluat chiar dacă unul are de două ori vârsta celui de al doilea ! Suntem o națiune sănătoasă, suntem o națiune care poate. Iar Cioloș ne cere, nici mai puțin și nici mai mult să putem. Are acest tip de discurs de mai mult timp. El vrea o Românie înainte !

Alina Gorghiu a fost la înălțimea celor doi bărbați. Nu îi preiau tot discursul ci doar o mică parte care se adresează ferm membrilor PNL prezenți în piață.

Niciodata nu au fost atat de mari diferentele intre noi si PSD. PSD se hraneste din disperare, din regrete. Haideti sa facem cumva, sa ii penalizam atunci cand vand iluzii. Iluzia si traficul de iluzie nu dor acum in campanie, o sa-i doara pe romani imediat dupa. Avem obligatia sa spunem tuturor ca marlania in politica nu mai are ce sa caute. Avem obligatia sa le spunem tuturor ca marlania in politica nu mai are ce sa caute.

Vreau atunci cand se vorbeste de lucrul romanesc sa pun semnul egal cu lucrul bine facut. Meritam atata lucru, dupa 27 de ani. Putem da atat cat putem face. Daca mintim, daca supralicitam, daca vindem iluzii, inseamna ca nu suntem noi cei care ne ridicam la inaltimea unei natii care are cetateni valorosi si cu aspiratii, o natiune care are cetateni cu sperante, principii si valori merita o clasa politica la acea inaltime.

Dumnezeu sa ne ajute si sa ne dea o Romanie la 100 de ani, cu premier liberal, o Romanie inainte.

A vorbit ca un lider de partid. Pentru că a vorbit liber, a știut să preia și să dezvolte ideile vorbitorilor de dinaintea ei. Ideea potrivit căreia „lucrul românesc să fie egal cu lucrul bine făcut” este excepțională. Este o idee care stimulează schimbarea unei mentalități. Poate și ca o schimbare a prezentării realității din România, și aici poate fi vorba despre mentalitate dacă nu sunt bani la mijloc pentru altceva. Pentru că suntem victimele unei propagande deșănțate de denigrare dusă de presă română în totalitate, o propagandă de denigrare stimulată de tot felul de sinecuriști ai unor fonduri străine care au tot interesul ca românii să fie văzuți ca niște handicapați ai lumii moderne.

Eu unul sunt mulțumit. A fost un miting bun. Lumea nu a încăput în piața pusă la dispoziție de primărie așa că grupurile de oameni au depășit statuia lui Carol I și am văzut grupuri și dincolo de bulevard dar și pe lângă „cartoful țepuit” din fața MAI. Nu mai vorbesc despre lumea care era pe străzile laterale sau în fața Ateneului.

4 comentarii:

Anonim spunea...

De unde ati avut bani sa platiti autocarele, mincarea participantilor?

Crăciun Florin spunea...

Din cotizații. Plus donații cu acte la notariat.

Anonim spunea...

Ne promis ca dacă nu venim ne taie ajutorul social¡¡¡¡ PSDistule !!!

Unknown spunea...

De la tine din contul din Panama PSD-istule sau mai bine zis securistule :)