miercuri, 9 noiembrie 2016

Statele Unite au Președinte ales: Donald Trump.


Americanii au ales pe Donald Trump ca viitor Președinte al SUA. Au ales pe republicani și la Senat și la Deputați. La Deputați scorul este mare pentru republicani.

În concluzie, avem republicani peste tot. Democrații (socialiștii SUA) suferă o înfrângere usturătoare. Un mandat vor spune povești în presa care i-a susținut suspect de mult. Ceva ca la noi - PSD și mai toată presa din România.

S-a încercat și la americani varianta „să mințim poporul cu televizorul” și „să mințim poporul cu sondorul”. Se pare că democraților le va ieși pe nas strategia. Încep să cred că PSD-ul nostru au contaminat PSD-ul SUA.

John Podesta, cel care a condus campania lui Clinton, a oferit și PSD-ului consiliere pentru alegerile prezidențiale - pierdute de Ponta -, și se pare că și la alte alegeri sunt conexiuni între PD-ul SUA și PSD-ul din România.

Toată lumea face calcule pe baza declarațiilor lui Trump din timpul campaniei. Am citit în The Guardian niște materiale și trag concluzia că lumea socialistă este supărată rău de tot. Toate previziunile duc către dezastru. O să mă uit și pe alte surse de presă străine pentru a vedea păreri. Tradiționaliștii americani se bucură. Se spune că peste 60% dintre bărbații alți și peste 50% dintre femeile albe au votat cu Trump. Este aici ceva ce mă face să cred că Trump, prin discursul lui, a scos oameni la vot. I-a scos la vot pe cei care erau fără speranță văzând guvernările Obama. Ar fi ceva de învățat de aici !

China este „supărată”. Trump îi acuză pe chinezi de manevre necinstite și nu vrea să le accepte. Problema este dacă Trump va continua politica de până acum în Asia de sud-est. Dacă va mai continua să stea în coasta Chinei în Marea Chinei de sud.

Rusia este încântată. Speră la detensionarea relațiilor cu SUA după alegerea lui Trump. Eu mă gândesc că Trump va avea o poziție abia după ce va fi informat în detaliu asupra tuturor variantelor de acțiune. Nu de alta, dar Rusia și China tocmai ce au pus de o alianță anti-americană !

Cât privește NATO, Trump a fost deja informat că Germania va planifica cheltuieli pentru apărare în creștere astfel încât să îndeplinească baremul de 2% stabilit de NATO pentru statele membre. Peste această știre, Trump a revenit la niște declarații anterioare privind NATO. Să vedem totuși ce vrea. Eu nu cred că SUA va renunța la controlul sistemului american antirachetă în cadrul NATO. Așa că americanii vor rămâne în România și apoi în Polonia (unde se construiește deja a doua bază !) unde au sistemele antirachetă de pe continentul European.

Eu nu văd SUA retrasă în carapacea ei. Înclin să cred că SUA vor rămâne pe scena lumii însă nu este exclus ca bolmăjelile de până acum să fie sancționate. Trump este omul care vrea succesul, nu este omul care suportă să fie dat la o parte.

Unii cred că se bucură prea devreme de „pacea lui Trump”.

În fine, după ce emoțiile au copleșit bursele, vom vedea în zilele următoare care sunt perspectivele comerțului mondial. Sunt probleme cu privire la „salvarea planetei”. Migrația va suferi radical. Libera circulație va reveni la matca intereselor naționale. TTIP are gripă și temperatură în creștere. Uniunea Europeană va fi obligată să revadă nivelul de ambiție privind integrarea. A venit timpul unei integrări mai intense. Unele state vor strâmba din nas. Altele vor cere mai multă integrare. Inclusiv noi. Unele scenarii vor fi revizuite. La Casa Albă nu va mai fi un președinte socialist !

Niciun comentariu: